Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От гледна точка на политическата обстановка и антагонизма, който съществува между ПП и Радев, ще бъде достатъчно желанието на новото правителство да смени директорите на служби"

Йово Николов: Прокуратурата наистина е бухалка в ръцете на главния прокурор - действа съгласно политическия момент

"Изслушването на директорите на служби в парламента беше любопитно, но бяха извършени манипулации и нередности"

Йово Николов
Снимка: Стопкадър, bTV

„Прокуратурата действа избирателно, съгласно политическия момент, в който се намираме. Тя наистина е бухалка в ръцете на главния прокурор и удря тези, от които той е заплашен“. Това заяви пред БНР журналистът от вестник „Капитал“ Йово Николов.

Прокуратурата като бухалка на главния прокурор

„През последните десетина дни Иван Гешев непрекъснато повдига обвинения на различни хора – като се започне от бившия премиер Борисов, мине се през Делян Добрев, двама депутати от „Възраждане“, а сега и Кирил Петков“.

Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Кирил Петков - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание. То е изготвено във връзка с досъдебно производство относно  декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни.

„Това се случва след като беше поискана оставката на главния прокурор.  Тези действия на Прокуратурата показват, че в момента, в който Гешев е със застрашен пост, той активира т.нар. дела на трупчета. Обществото обаче иска Главната прокуратура да работи през цялото време и делата на трупчета да не се използват за манипулация на ВСС и на Прокуратурата, а да се действа законосъобразно“.

Добре ли е човек от системата да застане начело на МВР?

Йово Николов коментира и кандидатурата на Калин Стоянов, който е  номиниран за министър на вътрешните работи и който беше обвиняем по дело за "принуда".

„Кариерата му тръгва от Бургас. Стана известен със скандала около разследването на „Хемус“. За това му беше повдигнато обвинение. Към този момент не виждам проблем. Очевидно е, че има желание начело на МВР да застане човек от кариерата. Аз обаче съм скептичен - това невинаги е било правилен знак. Реформите в МВР са се случвали, когато е влизал външен човек“.

Президентът предлага на президента директорите на служби

Йово Николов разясни процедурата, по която се назначават директорите на службите за сигурност.

„Министър – председателят предлага, президентът издава указ, но се е случвало – през 1996 г,  да не издаде. От гледна точка на политическата обстановка и антагонизма, който съществува между ПП и Радев, ще бъде достатъчно желанието на новото правителство да смени директорите на служби. Бяха дадени заявки, че ще бъде променен закона така, че парламентът да избира директорите на служби“.

Изслушването на директорите на служби в парламента беше любопитно, но бяха извършени манипулации и нередности, отбеляза още Николов.

„Председателят на ДАНС Пламен Тончев започна да разказва какви разследвания прави агенцията. Тя обаче няма право да разследва, защото е информационна служба и има оперативно-издирвателни функции.

Директорът на военното разузнаване пък ни съобщи някакви факти, че разузнавачите мерят радиацията в Украйна, за да ни кажат кога да започнем да пием таблетки с йод.

Изключително несъстоятелни съобщения бяха отправени към парламента и обществото, с явното намерение да бъде показано на обществото, че тези служби наистина са на президента и се явяват някакво негово шесто управление“.

Дейността, която трябва да извършват тези служби е аналитична и трябва да служи за предупреждаване на изпълнителната власт, посочи журналистът.

„Това не се случва и затова не виждам нищо по-нормално от това директорите им  да бъдат сменени. Такава смяна имаше по време на първото служебно правителство на Радев – т.е. президентът предлага на президента да назначи хора на президента за директори на служби. Това е абсурдно“

Филип Гунев: В полицията и службите трябва ясно разделение на политиците от професионалистите

Георги Кръстев: Не са пробити българските служби, имат доверието на съюзническите в НАТО и ЕС

Надценено ли е влиянието на Алексей Петров в службите?

Николов разсъждава и върху изказването на Алексей Петров, че не би отказал пост в службите за сигурност.

Активността на Алексей Петров е силно надценена заради неговата биография. Не смятам, че той има възможности да влияе върху избора на директори на служби. По времето на прехода е имал значително влияние в някои области“.  

Сложните отношения на братя Галеви със службите

Йово Николов анализира също случващото се около Ангел Христов – единият от братята Галеви, който беше издирван с червена бюлетина от Интерпол, но оказа незаконно влязъл на територията на страната ни и починал в имението си в село Ресилово.

„През 2008 година Румен Петков, който тогава е вътрешен министър, е принуден да напусне след заседание на Комисията по национална сигурност, на което става ясно, че се е срещал с братя Галеви в ресторанта на Алексей Петров. След това се разбира, че Петров е секретен сътрудник на Национална служба „Сигурност“, става съветник и в ДАНС.

Ролята на братя Галеви по времето на прехода е любопитна – те са олицетворение на местния феодализъм. Те са бивши барети, които са назначени за служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. След това са уволнени.

Не са еднозначни фигури, но владееха Дупница. Осъдени са за организирана престъпна група и бяха обвиняеми за пране на 35 милиона. Винаги са се движили по ръба на закона, понякога и са го преминавали, така че не е нещо особено да преминат и границата незаконно. Без да имам достатъчно факти, по логически път стигам до извода, че Ангел Христов не за пръв път се връща в България и това, което го е сполетяло, не се е случило в момента, когато с вълнение е прегърнал близките си. Най-вероятно е влязъл с фалшива самоличност“.  

Николов припомни, че през 2012 година ЕК избира 13 дела, които се наблюдават с висок обществен интерес, но само 8 от осъдените влизат в затвора.

„Останалите ги нямаше. Проблемът не е от вчера. Той съвпада с техническата готовност на България да влезе в Шенген. Очевидно е, че само техническите изисквания не работят. Има достатъчно нагли примери за нарушаване не границата“.

Цялото интервю на Силвия Великова с Йово Николов може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г. поправки в конституцията, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на..

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Харков е бил подложен на няколко въздушни удара

Украинският град Харков е бил подложен на няколко въздушни удара днес, съобщават местните власти, цитирани от Ройтерс. Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков При един от тях е бил улучен 12-етажен жилищен блок. Ранени са най-малко 17 души, сред тях и деца.  Руските войски нахлуха в областта на 10 май. По данни на украинското..

публикувано на 14.05.24 в 19:01

ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран

Съветът на ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран заради подкрепата му за руската агресия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море. Режимът в Техеран е наказан и заради подкрепата за йеменските хуси, които от ноември м. г. държат в плен двама български моряци на борда на кораба „Галакси лийдър“ в Червено море, уточниха източници от..

публикувано на 14.05.24 в 18:40
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС. Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми. Украинският президент Володимир Зеленски помоли пристигналия в Киев държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън..

публикувано на 14.05.24 в 18:01
Проф. Михаил Станчев

Проф. Михаил Станчев: Май и юни ще са критични за Харков, зависи от американската помощ

Следващите 2 – 3 седмици ще са критични за Харков. Според мен ще е повече време и май и юни ще бъдат критични. Може да има стабилизация, но зависи от помощта, която се очаква от САЩ и НАТО. Американците почти не помагат. Украйна загуби много време в чакане на помощ и това позволи на руснаците да се мобилизират и да направят контраофанзива, а..

публикувано на 14.05.24 в 18:00
Андрей Белоусов

Новият министър на отбраната на РФ Белоусов беше изслушан в горната камара на руския парламент

Определеният от руския президент Владимир Путин за нов министър на отбраната Андрей Белоусов заяви, че вижда първостепенната си задача на поста в осигуряването на всичко необходимо за войските, които участват в така наречената от него "специална военна операция" в Украйна. "В условията на провеждане на специалната военна операция ключовата..

публикувано на 14.05.24 в 17:48