Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Материалът за малките матури в 4 клас за дете в норма и за дете със СОП е един и същ. Това трябва да се преосмисли, призова специалистът

Милена Паунова: Приобщаващото образование приключва още когато дете с аутизъм влезе в клас с родител

В масово училище колко деца със специални потребности се включват в едно тържество, пита логопедът

2
Снимка: БГНЕС, архив

"За мен лично вече не е кауза, а начин на живот. Да показваме, че децата, които имат нужда от по-различен поглед към тяхното развитие, са като всички останали. С тях си е приключение, затова се включихме и в приключението да направим общообразователно училище."

Това обясни в интервю за БНР Милена Паунова, магистър логопед, създател на центъра за езиково и говорно развитие "Милеа" и на частно начално училище "Милеа" и лектор на конференцията "Аутистичен спектър – съвременни диагностични и терапевтични насоки", която предстои на 9 и 10 юни в София.

След 4-годишен опит с училището Паунова смята, че приобщаващото образование е възможно, но с хора, които гледат в твоята посока.

"Единственият път, единственото лекарство, е приемане. Нищо друго. Може да се изпишат много закони, много наредби. Няма ли приемане, нищо няма да се случи. Човек трябва да има сърце за тази работа", коментира логопедът в предаването "Хоризонт до обед".

Запитана защо на национално ниво приобщаващото образование не се получава, тя изтъкна, че голям проблем е намирането на ресурсни учители, които трябва да са мотивирани.

В едно масово училище колко деца със специални потребности се включват в едно тържество, попита с пример от училищното ежедневие Паунова.  

Според нея в повечето масови училища учителите не разполагат с подкрепата от специалисти, които да са с децата ежедневно, а родителите на деца със СОП се превръщат в техни патерици, като се налага да напуснат работа, за да ги водят на училище:

"В нашето училище учебният ден е 6 часа без родител. В повечето училища в България все още дете с аутизъм в клас бива придружавано от неговия родител. Още тогава приобщаващото образование изчезва. Това дете с влизането е различно, щом е с мама или с някой близък", заяви тя.

Паунова е категорична, че образованието трябва да се приобщи към децата, а не обратното – децата към образованието.

Материалът за малките матури в 4 клас за дете в норма и за дете със СОП е един и същ, само времетраенето на изпита е различно – това трябва да се преосмисли, подчерта тя, давайки друг пример.

"За детето със специални образователни потребности, ако щете му дайте и 5 часа – пак няма да може да се справи на същия материал."

Хематолози, педиатри, имунолози, невролози ще се включат в първата по рода си международна конференция, посветена на децата с аутизъм. Тя ще се проведе в хотел "Рамада София Сити Сентър" в столицата на 9 и 10 юни под надслов "Аутистичен спектър – съвременни диагностични и терапевтични насоки".

"Трима професори ще изнесат лекции по отношение на лечението със стволови клетки. Много от семействата с деца от спектъра пътуват в чужбина, за да си осигурят такова лечение. Това е терапевтична ниша, на която медицинската общественост трябва да обърне сериозно внимание", каза за БНР д-р Димитър Колев, началник на отделение към клиника "Нервни болести" на ВМА, съпредседател на Балканската асоциация по невромодулация, биофийдбек и неврофийдбек и хоноруван преподавател по невролингвистика и приложна психофизиология към Югозападния университет "Неофит Рилски".

Българските родители търсят алтернативи в чужбина, защото много от нещата тук не се предлагат, посочи д-р Колев.

"Тези родители, в надеждата си, търсейки лечение по принципа проба - грешка, често попадат на методи със съмнителна стойност", посочи той и добави, че трябва да се създаде интердисциплинарен екип за диагностичните и терапевтични методи, касаещи аутистичния сектор.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23