Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Илиев е новият министър на младежта и спорта

Снимка: ММС

Доц. Димитър Илиев беше избарн за министър на младежта и спорта в кабинета "Денков-Габриел". Илиев е осемкратен шампион на страната в дисциплината "Рали". Той е един от тримата български пилоти печелили най-авторитната надпрева у нас в тази дисциплина - рали "България". Има няколко престижни класирания в кръгове от европейските и световни първенства.

Димитър Илииев има магистърска степен по автомобилен и мотоциклетен спорт в Национална спортна академия "Васил Левски", като придобива научна степен доктор и научна степен доцент в същата област. Дълги години работи като преподавател във висшето спортно училище. Председател и основател на Асоциацията на действащите автомобилни състезатели. 

Основател на Академия за безопасно шофиране, в която всяка година курсисти преминават теоретично и практично обучение за повишаване на тяхната квалификация и умения. Заемал е редица обществени позиции и инициативи за повишаване на информираността на хората по проблемите на пътната безопасност и превенция на инцидентите на пътя.

Няколко месеца беше зам. председател на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътища" в кабинета "Петков".

СПОРТНА КАРИЕРА

Димитър Илиев започва своята кариера през 1994 година. Състезава се в Българския крос-рали шампионат, като още през 1995 година успява да стане шампион.

През 1995 година участва със състезателен автомобил Фолксваген Голф 2.

Неговите качества започват да се проявяват още през 1996 година завършва 4-ти в крайното класиране в Българския шампионат, трети в клас F2, става 3-ти в Българския шампионат за туристически автомобили и 2-ри в крайното класиране на Българския крос-рали шампионат, като се състезава с автомобил Форд Ескорт. Множеството инциденти, които се случват през сезона карат Илиев да сменя постоянно Форд-а с Фолксвагена от предишната година и обратно, което в крайна сметка го лишава от по-предно класиране в шампионата.

През 1997 година завършва на 4-то място в крайното класиране на Българския шампионат за туристически автомобили.

През 1998 година се класира на 5-о място в крайното класиране в Българския шампионат за туристически автомобили, 6-и в крайното класиране на Българския рали шампионат и става 2-ри в група F-2

1999 година е разочароваща за младия пилот. Участва в Рали Албена, със състезателен автомобил Пежо 306 Maxi, но претърпява състезателен инцидент и отпада от състезанието. До края на годината екипажа не участва в други състезания, но работи усилено по своята подготовка, което дава резултати през следващата година.

В началото на 2000 година екипа на BAMS Motors и екипажа Димитър Илиев и неговият навигатор Петър Сивов печелят 30-о, юбилейно издание на Рали „Хеброс“, с автомобил Пежо 306 Maxi. За първи път става носител на Източноевропейската купа на ФИА.

През 2001 година отново става първи в Националния рали шампионат, прави дубъл, печелейки повторно Източноевропейската купа на ФИА.

През 2002 година, Илиев става първият български екипаж, участник в Световния рали шампионат (WRC), версия PWRC, където заема няколко престижни класирания:

  Рали „Швеция“ – 7-о място

  Рали „Корсика“ Франция – 2-ро място

  Рали „Кипър“ – 4-то място

В крайното класиране завършва на 8-о място в крайното класиране на своя клас.

През 2003 година участва в световния рали шампионат за младежи – JWRC, като кара в легендарното Рали „Сан Ремо“ – Италия, като завършва на престижното 3-то място.

Участва в националния рали шампионат през 2004 година (клас N4). Завършва на 2-ро място за Източноевропейска купа.

2005 година става втори в Националния рали шампионат. Победител е в ралитата – „Виктори – София“, второ място в Рали „Хеброс“, трето в Рали „Траянови врата“.

През 2006 година отново става Шампион на България, спечелва и Източноевропейската купа както и става Балкански шампион.

Заема престижното 3-то място в генералното класиране за Европейския рали шампионат.

2007 година е отново шампионска за Илиев, спечелвайки всички стартове от националния рали шампионат, в които взема участие – (Ралитата „Стари столици“, „Траянови врата“, „България“, „Вида“, „Сливен“, „Юго рали“ – Сърбия). Представя се отлично в Европейския рали шампионат, побеждавайки в Рали „Миле Миля“ – Италия, става втори в Рали „Ина-Делта“ - Хърватска и става трети в Рали „Упрес Рали“ – Белгия.

През 2007 г. печели Рали България с навигатор Янаки Янакиев, което е кръг от Европейския рали шампионат и става вторият българин печелил състезанието (след Илия Чубриков през 1971 г.)[1].

През 2010 отпада от Рали Траянови врата заради удар, вследствие на който чупи задна лява джанта, и екипа е принуден да прекрати участието си, за да не разбие напълно задното окачване на новия автомобил. Участва в Рали Хърватска, като по време на състезанието отново получава същия технически проблем, но този път се чупи задна дясна джанта.

През месец май печели Рали Вида, което е първата му победа през 2010 година, и първа победа с Шкодата.

През 2011 се състезава в Европейския рали шампионат и в Българския рали шампионат с автомобил Skoda Fabia S2000 Evo 2

През 2008 г. се състезава в Европейския пистов шампионат GT3, заедно с Пламен Кралев в отбора на „Кесъл Рейсинг“, Швейцария с автомобил Ферари.

Изявлението на Димитър Илиев - в звуковия файл.
По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Удинезе - Рома

Късен гол донесе победата на Рома над Удинезе

Рома спечели с 2:1 като гост срещу Удинезе в доиграването на мача от 32-ия кръг на италианското футболно първенство, който беше прекъснат в 72-ата минута, когато Еван Ндика колабира на терена. "Вълците" се поздравиха с драматичния успех след гол с глава на Брайън Кристанте в петата минута на допълнителното време. Столичани са с 58 точки на..

публикувано на 26.04.24 в 07:51
Манчестър Сити

Манчестър Сити с нова крачка към титлата в Англия

Футболистите на Манчестър Сити постигнаха категорична победа с 4:0 при гостуването си на Брайтън в отложена среща от 29-ия кръг на английската Висша лига. Тимът от Манчестър доминираше през цялото време на футболния терен и на практика си осигури успеха още до 34-ата минута, когато водеше с 3:0. Голямата звезда на гостите Кевин Де Бройне вкара много..

публикувано на 26.04.24 в 07:46
Белослава Кръстева

Пета победа за Белослава Кръстева на европейското по шахмат

Белослава Кръстева записа петата си победа на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени, което продължава на гръцкия остров Родос. В шестия кръг нашето момиче надигра с белите фигури французойката Митра Еязипур и има пет точки в класирането като дели второто място. С половин точка повече начело е Улвия Фаталийева от Азербайджан. Виктория..

публикувано на 26.04.24 в 07:31
Национален отбор по спортна гимнастика за младежи

България с четири финала на ЕП по спортна гимнастика за младежи в Римини

Давид Иванов се класира за четири финала на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Иванов ще спори за отличията в многобоя, както и на финалите на кон с гривни, халки и успоредка. В многобоя Давид Иванов събра 79.132 точки, което е трети по сила резултат. Брат му Йоан Иванов е на 27-а..

публикувано на 25.04.24 в 21:39

Красота, зрелище и осем гола на стадион "Ивайло" по повод 100 години ФК Етър

Истинско футболно зрелище сътвориха звездните отбори на Етър и България, които се срещнаха по случай 100-годишния юбилей на "болярите". Зрителите на стадион "Ивайло" станаха свидетели на страхотни отигравания от играчи, които напомниха за най-добрите си години по време на състезателните си кариери. Сборният тим на България, чийто капитан беше Христо..

публикувано на 25.04.24 в 20:47
100 години Етър

Стоичков и Балъков почетоха паметта на Трифон Иванов

Футболните легенди Христо Стоичков и Красимир Балъков - единствените българи в идеалния отбор на световно първенство, отправиха поздравления към публиката на стадион "Ивайло" и почетоха паметта на своя голям приятел Трифон Иванов. Това се случи в третата минути на юбилейния мач по случай стогодишнината на ФК Етър. "Честит юбилей! Брат' Гошо,..

публикувано на 25.04.24 в 19:36
Георги Иванов

Георги Иванов: Не мога да гарантирам безопасност на мача ЦСКА-София - Левски

Избраният за президент на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов пристигна на стадион "Ивайло" във Велико Търново, където ще бъде специален гост на празненствата по случай вековния юбилей на местния ФК Етър. "Винаги сме били в добри отношения с Етър, кметът на града е в Изпълкома. Чест е за мен, че съм поканен. Пожелавам на легендите да са..

публикувано на 25.04.24 в 19:33