Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли предложение за прекратяване на споразумението със САЩ за сътрудничество в отбраната

Снимка: Ани Петрова

С 37 гласа "за", 166 "против" и 18 "въздържал се" парламентът отхвърли проект на решение за прекратяване на Споразумението между правителствата на България и на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, внесен от партия Възраждане. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и Има такъв народ гласуваха "против", БСП се въздържаха, Възраждане бяха "за". Споразумението, подписано през 2006 г., е свързано със съвместното ползване с американски военни на четири военни бази у нас - учебен полигон “Ново село”, включително складовете и съоръженията на град Айтос, военновъздушната база “Безмер” и военновъздушната база “Граф Игнатиево”. Дебатът продължи близо 2 часа. 

Според Костадин Костадинов договорът крие опасност за националната сигурност:

“В момента България, като НАТО-вска държава, е гранична държава с Русия през Черно море. Същевременно в България има американски бази, има американско въоръжение, а ние дори не знаем какво точно е то. Американците си направиха и летище, включително, в Ново село. Ние не го контролираме, не знаем какво стоварват там”.

Бившият външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ заяви:

“Хубавое поне да прочетете споразумението, чието прекратяване искате. Чета: “Договорените съоръжения и обекти са държавна собственост, при пълно зачитане на суверенитета и законите на Република България. Ръководителите са български военни””.

Депутатът Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС

“Ако си бяхте направили труда да прочетете малко, щяхте да знаете, че на Ново село няма американци, а има италианци, защото там в момента е базирана Многонационалната бойна група на НАТО: има черногорци, има албанци, има гърци, даже и северомакедонци”.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от БСП критикува вносителите:

“Създавайки страхове, каквито няма основание да имаме! Част от нещата, които казвате са така, те са разумни, има логика, но вие ги обезсмисляте с другите неща. Държите се тук като някаква "Атака" от AliExpress”.

Кристиан Вигенин направи редакционно предложение споразумението да не се прекратява, а само да се изисква информация за неговото прилагане, но това също не се прие

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ген. Олександър Сирски

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.  Сирски казва още, че през последните седмици и месеци Русия "използва значително повече авиация, включително насочвани..

публикувано на 29.03.24 в 15:41

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка, след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките управителят и подуправителите да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Досега в законовия..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин обясни, че за повече произведена суровина се изплаща по-малка сума: "Разпределиха така, че до два тона..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02