Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие депутатът от ДПС Делян Пеевски да стане член на Комисията по конституционни въпроси

Делян Пеевски в НС - 7 юни 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Със 109 гласа "За", 67 "против" и 8 "въздържали се" парламентът прие депутатът от ДПС Делян Пеевски да стане член на Комисията по конституционни въпроси.

Сегашният представител на ДПС Гюнер Ахмед бе освободен. "За" гласуваха ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ". 

Против бяха 50 депутати от ПП-ДБ и 16 от БСП. "Възраждане" не участваха в гласуването. 

Предложението беше внесено вчера.

Активни при дебатите бяха от "Възраждане". Цончо Ганев призова всеки депутат в залата да застане с лицето си при избора на член на Комисията по конституционни въпроси: 

"Това, че пред тази сграда бяхте на многохилядни протести, ден и нощ, месеци наред се обикаляше центъра на София, за да се сваля правителството заради само номинацията на Делян Пеевски шеф на ДАНС. Лицемерието ви лъсна. Затова взехте ГЕРБ - да правите промени в Конституцията, а за да ги направите -  втората стъпка, се прегърнахте с ДПС".

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че моментът е исторически:

"Господин Иванов, нали искахте конституционно мнозинство? Намерихте го в лицето на ДПС, дръжте са мъжки и приемете подкрепата, не се дръжте като ощипана госпожица, която в момента е установила, че се е качила на младежа в колата и отиват накъде на къра. В крайна сметка има един такъв виц: Като съм се качила, съм се решила, баба".

Христо Иванов от ПП-ДБ посочи, че тази комисия е особена:

"Конституционна комисия е специално създаден инструмент, който трябва именно този процес да направи, възможността тя да произведе доверие е изключително крехка, ние трябва да гледаме на нея като нещо, което трябва да процедира като в аптека".

Радомир Чолаков от ГЕРБ направи ново изчисление за т.нар. конституционно мнозинство:

"В много изказвания, колеги, в последните дни, включително в медиите, в тази зала, по трибуни, се говори, че за изменението на Конституцията трябват 160 гласа, откъдето идва една фетишизация на ДПС, защото с нейните гласове се постигат 160 гласа. Само че, за точно тази промяна на Конституцията са необходими 180 гласа".

От БСП  заявиха, че социалистите не са търсени за конституционно мнозинство. Корнелия Нинова: "И ви моля, когато говорите, да си говорите от името на вашите партии".

След гласуването Искрен Митев от ПП-ДБ заяви: "Този вот нямаше да мине, ако "Възраждане" гласуваха против. Те не гласуваха, с което това гласуване мина, което е абсолютен израз на лицемерието на цялата им група. Днес ги видяхте, не ги съдете по думите им, а по действията". 

Скрийншот от БНТ
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52