Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Туристическият бранш иска демонополизация и излизане на категоризацията от Министерството на туризма"

Димчо Тодоров: Има голям проблем с чистотата и шума в курортите

"Не са оправени нито алеите, нито централните пътища"

Курорта Албена, панорама

Първите туристи вече са в България. Очакванията са за добър сезон, но въпреки това прогнозите са противоречиви.  

Подготовката на сезона е задача както  на хотелиерите, така и на местната администрация, казва Димчо Тодоров от Българската асоциация на експертите в туризма – организация, която подпомага и консултира при управлението и категоризирането на хотели и заведения, организира и обучението на персонал. 

„Всеки хотелиер полага максимални усилия да се представи добре, защото това  е неговата издръжка. Що се касае до администрацията - съвсем не съм доволен – нито алеите са оправени, нито централните пътища. Много голям проблем имаме с чистотата, както и с шума в курортите".

Всяка година проблемите са едни и същи, казва Димчо Тодоров:

Няма места за паркиране. Никоя администрация не се занимава с презастрояването и бетонирането на туристическите места. Това не благоприятства платежоспособният туризъм. Това, че имаме много туристи, съвсем не означава, че имаме много приходи. Увеличаваме натовареността на инфраструктурата и на природата, но в същото време нямаме адекватни приходи. Ако може да се направи така, че да има по-малко туристи, но по-платежоспособни. Ние обаче вървим към точно обратната тенденция".