Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Украинската контраофанзива вече е започнала, но досега се проваля

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин потвърди началото на украинското контранатъпление и обяви, че в през юли в Беларус ще бъде разположено руско тактическо ядрено оръжие. Владимир Путин заяви пред журналисти в Сочи, че за започването на  контранастъплението свидетелства използването на стратегическия резерв на украинската армия. Той увери, че на нито един от участъците от фронта, на които се водят бойни действия украинците не са изпълнили поставените задачи.

"Може да се констатира, че всички предприети досега опити за контранастъпление се провалиха, но настъпателният потенциал на войските на киевския режим все още се запазва". 

Преди това Владимир Путин се срещна с беларуския си колега Александър Лукашенко и го увери, че в началото на юли на територията на Беларус ще бъде разположено тактическо ядрено оръжие.

"По най-чувствителните въпроси, по които се договаряхме всички върви по план. На 7-8 юли приключва подготовката на съответните съоръжения. Веднага ще започнем мероприятията, свързани с разполагането на ваша територия на съответните видове оръжия".

Междувременно украинските власти съобщават за боеве в Запорожието, но се въздържат от подробности.

Десетки хиляди руски войници от месеци се окопават по фронтовата линия, простираща се на около 600 мили (1000 км), подготвяйки се за украинска контратака, която се очаква да се опита да прекъсне така наречения "сухопътен мост" на Русия към полуостров Крим, който Москва анексира през 2014 г, посочва Ройтерс.

Преди това Путин се потвърди началото на украинското контранатъпление и обяви, че в през юли в Беларус ще бъде разположено руско тактическо ядрено оръжие. 
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелската армия съобщи, че е ликвидирала около 200 терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза. Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление. Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е грешка. Не чувам такива заявления. Това временно отлагане на сухопътния Шенген трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес. Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15
Директорът на ОДМВР Перник ст. комисар Милчо Милчов връчи първата значка

В Перник дадоха начало на кампания за използване на колани в колите

Директорът на ОДМВР в Перник ст. комисар Милчо Милчов даде старт на тазгодишната образователна кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи за деца. Инициативата ”Инспектор по коланите” е на ОДМВР – Перник и стартира миналата година, като амбицията на ръководство е да се превърне в ежегодна,..

публикувано на 28.03.24 в 17:10

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е недостигът на средства за издръжка на местни дейности. Така от 900 хил. лв., догодина..

публикувано на 28.03.24 в 17:02

440 трудови злополуки са регистрирани за 2023 г.

Пет са тежките трудови злополуки, станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки, пряко свързани с дейността на пострадалите служители.  Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова.  Заради нарасналия процент трудов травматизъм инспекцията..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните правителства . Разчитам на..

публикувано на 28.03.24 в 16:41