Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ПП са камъче в обувката на българската политики, това може да бъде много полезно"

Георги Лозанов: Поведението на Гешев в момента се инструментализира от Радев

"Голямата битка е дали България ще се развива като демократична държава, или като страна от съветски тип"

Георги Лозанов
Снимка: Добрина Карамболова

"Голямата битка е дали България ще се развива като демократична западна държава, или като недемократична държава - от съветски тип. Тази битка се води в момента основно между президента и ПП. Така дойдоха нещата, че ПП застана срещу собствения си политически баща, който се оказа след войната, че не иска да олицетворява България като една западна държава, която е активен член на НАТО. Няма съмнение, че идеологът, мозъкът на операцията е ДБ, но ПП са камъче в обувката на българската политика и в тази ситуация това може да бъде много полезно".

Коментара направи в предаването "Политически НЕкоректно" медийният експерт и анализатор доц. Георги Лозанов, бивш председател на СЕМ.

По думите му приоритет е прозападно правителство "да обърне курса", който напоследък е бил в източна посока:

"Всичко се свежда до благоденствие и свобода. Как можем да постигнем по-голямо благоденствие и повече свобода. ... Според мен в държавата корупцията силно спадна. Трябва да се закрепи и циментира. И да караме нататък така".

Според него има доста сили, които са срещу правителството "Денков-Габриел" и "ще направят всичко възможно да му отрежат час по-скоро главата". 

"Смени се оста на голямото противоречие в българската политика. До 2020 г. то беше между силите на промяната и ГЕРБ. От започването на войната в Украйна това противоречие все повече е между евро-атлантическата ориентация и нейното политическо представителство и едно произточно мислене, което до голяма степен се олицетворява от президента, "Възраждане", БСП и т.н. Дали ще има правителство, или - не, това беше битка между тези две сили. Добрите спечелиха засега. Правителството на Денков и Габриел е заявено прозападно правителство, което иска България да е прозападна държава. Аз не съм сигурен, че президентът Румен Радев иска да е така", смята той.

Лозанов подчерта, че темата за влиянието на посолствата е "добре вдигната топка" за "Възраждане" и президента:

"Има много голямо значение кои посолства. България е член на два алианса - ЕС и НАТО. Нашата сигурност е колективна сигурност, като членове на тези два алианса. От тази гледна точка, нашата национална сигурност е във връзка с нашата свързаност с тези два алианса. Тя не е от другаде. Няма Путин да дойде да ни защити от себе си, когато дойде да ни нападне. ...  Българинът трябва да се освободи от тази пропагандна мантра, че да си зависим - значи да си в контакт с американците, а да си независим - значи да си в контакт с Путин. Това е абсурдно. ... Западните ни съюзници трябва да помогнат на България да се превърне в демократична западна държава".

Според Георги Лозанов главният прокурор Иван Гешев възприема себе си като инструмент:

"Явно се инструментализира от други авторитети, не от Бога. В момента поведението на Иван Гешев се инструментализира от президента Румен Радев". 

Във връзка с включването на Делян Пеевски в конституционната комисия в парламента Лозанов смята, че най-важно е да се види резултат от работата ѝ:

"Когато започнат да се приемат законите за съдебната реформа, да се види, че те не обслужват интересите на Пеевски или на когото и да било, а следват възможността за промяна в съдебната система, за да може да имаме нормална държава с чувство за справедливост".

Според него Пеевски е тест за ГЕРБ, защото подозрението е, че през годините в тази връзка са се осъществявали действия, които са извън публичната система:

"Това, че ДБ досега са били критик на Пеевски, им дава шанс да общуват с него. А тези, върху които пада подозрението, трябва да направят всичко възможно, за да излязат от него".

Интервюто на Силвия Великова с Георги Лозанов в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Предупреждение: Таванът на търговската надценка за хляба е опасен прецедент

Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви , когато интересите по веригата не са балансирани. Това заяви в интервю за БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от..

публикувано на 10.05.24 в 08:58

Арх. инж. Стоян Тодоров: Застраховането "Професионална отговорност" у нас не работи

"Когато един чужденец дойде в България, първото нещо, с което той се сблъсква, е реалността, а именно безпорядъка, който цари в нашите населени места . Това е тема, която касае всеки – качеството на живот". Това коментира пред БНР арх. инж. Стоян Тодоров, председател на Алианса за висока строителна култура, който вчера проведе конференция за..

публикувано на 09.05.24 в 12:13

"За Земята": Агенцията по околна среда крие доклад за системата за мониторинг на въздуха

Изпълнителната агенция по околна среда отказва да предостави доклад за състоянието на системата за мониторинг на качеството на въздуха, поискан по реда на Закона за достъп до информация, алармират от екологичното сдружение "За Земята". Агенцията, заедно с МОСВ, не могат да финализират повече от година и половина въпросния анализ. От..

публикувано на 09.05.24 в 10:45