Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ферари спечели автомобилните "24 часа на Льо Ман" за първи път от 1965 насам

Автомобилът на Ферари с номер 51, управляван от триото Алесандро Пиер Гуиди, Антонио Джовинаци и Джеймс Каладо, спечели "24-те часа на Льо Ман" с дебютиращия 499P Hypercar. Така италианският производител записа десетия си успех в най-престижното ендюрънс състезание и първи от 1965 година насам.

По-голямата част от денонощието в Льо Ман, започнало със старта в 17 часа българско време в събота, премина с променливи битки между Ферари с номер 51 и Тойота с номер 8. Двата отбора си размениха на няколко пъти лидерството, а дуелът бе решен близо два часа преди края. Тогава японският автомобил се завъртя на трасето и получи техническа повреда.

Така Toyota GR010-Hybrid, с екипаж Себастиан Бюеми, Брендън Хартли и Рио Хиракава, остана на второто място, а на подиума в клас Hypercar се качиха още пилотите на Cadillac V-Series с номер 2 - Ърл Бамбър, Алекс Лин и Ричард Уестбруук.

Победител в клас LM P2 стана Europol Competition Oreca с пилоти Якуб Смиеховски, Алберт Коща и Фабио Шерер, чийто крак бе прегазен в началото на състезанието в питлейна. Това е първият полски отбор в историята, който печели в която и да е категория на "24 часа на Льо Ман".


Само на 21 секунди зад поляците остана Team WRT с пилоти Руй Андраде, Люи Делетрас и Роберт Кубица. The Duqueine Team с Нийл Яни, Рене Биндер и Никола Пино довърши подиума с 45 секунди пасив от победителите.

В клас LM GTE победител стана автомобил номер 33 на Corvette Racing, който се оттегля от "24 часа на Льо Ман" след този сезон. Ники Катсбърг, Бен Кийтинг и Никола Варон преодоляха механичен проблем от първия час и стигнаха до първата, а и може би последна победа за отбора си в историята.

Автомобил номер 25 на Aston Martin с пилоти Ахмад Ал Харти, Майкъл Динан и Чарли Ийстууд остана на второ място. Също с една обиколка пасив финишира автомобил номер 86 на Porsche 911 с Майкъл Уейнрайт, Бенджамин Баркър и Рикардо Пера.

Автомобил номер 24 на Hendrick Motorsports NASCAR Chevrolet  бе единствен в класа си и завърши на 39-о място в сборното класиране. Отборът направи отлични 20 часа, но дефект в скоростната кутия го остави за дълго време в гаража. Пилоти на отбора са Майк Рокенфелер, Дженсън Бътън и Джими Джонсън.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алавес - Хетафе

И Алавес победи Хетафе

Футболистите на Алавес нанесоха четвърта поредна загуба на гостуващия Хетафе в мач от предпоследния 37-и кръг на испанското първенство, като го надиграха с 1:0. Срещата бе без особено значение и за двата отбора, които не се борят за нищо и се намират комфортно в средата на класирането. Единственото попадение отбеляза Карлос Висенте още в 12-ата..

публикувано на 19.05.24 в 07:53
Лече - Аталанта

Аталанта си осигури място в ШЛ, Милан загуби в Торино

Аталанта победи с 2:0 като гост Лече в мач от предпоследния 37-и кръг на италианското футболно първенство. Така тимът от Бергамо събра 66 точки и си осигури не само участие в Шампионската лига през следващия сезон, но и се приближи само на точка от топ 3. Аталанта имаше инициативата през първото полувреме, но не успя да стигне до гол. Все пак..

публикувано на 19.05.24 в 07:43
Олександър Усик

Олександър Усик е абсолютен световен шампион в тежка категория

Украинецът Олександър Усик е абсолютният световен шампион по бокс в тежка категория при професионалистите. В зрелищен мач в столицата на Саудитска Арабия Рияд той победи британеца Тайсън Фюри с поделено съдийско решение от 115:112, 113:114 и 114:113. Така Усик стана първият боксьор, който обединява поясите на Световния боксов съвет (WBC),..

публикувано на 19.05.24 в 06:58
Байер (Леверкузен)

Байер (Леверкузен) вдигна титлата в Германия с историческо постижение

Шампионът на Германия Байер (Леверкузен) победи с 2:1 като домакин на Аугсбург в двубой от последния кръг на футболното първенство. По този начин съставът на Чаби Алонсо влезе в историята на Бундеслигата, след като стана първият, който прави цял сезон без загуба. Байер завърши с 28 победи и 6 равенства. Леверкузен продължава и уникалната си серия от 51-а..

публикувано на 18.05.24 в 19:29
Янаки Милев

Янаки Милев на финал в Анталия

Националът на България за Купа "Дейвис" Янаки Милев се класира за финала на турнира по тенис на клей в Анталия (Турция) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 1 българин победи на полуфиналите Пиер Делаж (Франция)  с 6:1, 6:3 за 96 минути. Това е четвърта поредна победа за него в надпреварата без загубен сет. В спор за..

публикувано на 18.05.24 в 17:38
Тихомир Иванов

Тихомир Иванов покри норматив за европейското първенство в Рим

Най-добрият ни състезател в скока на височина Тихомир Иванов стана шампион на турнира по лека атлетика в Лимасол (Кипър). 29-годишният атлет първо се справи с конкуренцията с 2.24 метра, а след това преодоля и 2.26 – норматив за Европейското първенство в Рим (Италия). Това е и най-добрият опит на Иванов от 2021 година, когато той скочи 2.28 в..

публикувано на 18.05.24 в 17:34
Световна купа по фехтовка

Французойка отстрани и двете българки в Пловдив

Двете представителки на България във втория ден на Световната купа по фехтовка на сабя жени в Пловдив – Йоана Илиева и Олга Храмова, бяха елиминирани от една и съща състезателка. Французойката Каролин Кероли се оказа непреодолимо препятствие и за двете български сабльорки, след като първо Кероли спечели във втория кръг срещу Храмова, а на..

публикувано на 18.05.24 в 17:30