Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалните пратеници на ЕС и САЩ с визити в Белград и Прищина, но без резултати

Отляво надясно: Президентът на Сърбия Вучич, специалният представител на ЕС Лайчак, върховният представител за външната политика на ЕС Борел и премиерът на Косово Курти на среща в Брюксел, архив, 2 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар споделиха, че са очаквали по-големи резултати от посещенията си в Косово и Сърбия миналата седмица, осъществени на фона на нараснало напрежение в Северно Косово, съобщава БТА.

Лайчак направи обобщение на визитата в публикация във Фейсбук, като написа, че Ескобар и той самият са се надявали посещението им да има по-голям резултат, съобщава вестник "Коха диторе". Лайчак посочва, че "въпреки някои положителни сигнали" напрежението в северните косовски общини остава високо.

В Прищина двамата емисари са се срещнали с президента на Косово Вьоса Османи, премиера Албин Курти и вицепремиера и главен преговарящ на Косово в диалога със Сърбия Бесник Бислими, както и с опозиционни лидери.

По думите на Лайчак е била препотвърдена позицията на ЕС и САЩ за политическо разрешение на ситуацията: незабавна деескалация, възможно най-скорошно произвеждане на нови местни избори в Северно Косово с участието на местните сърби и връщане към диалога и процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

Лайчак написа, че с Ескобар са се срещнали и с представители на сърбите в Косово, "тъй като решение не може да бъде постигнато без да бъде включено и засегнатото население". Двамата са провели срещи с представители на гражданското общество и на основната партия на косовските сърби Сръбска листа, за да ги чуят и да бъде обсъдено защо е толкова важно участието им при нови избори на север в Косово.

По думите на Лайчак разговорите и в Прищина, и в Белград, са били еднакво дълги и трудни. В сръбската столица двамата пратеници са се срещнали с президента Александър Вучич, на когото са обяснили "как трябва да допринесе за излизане от настоящата криза". Тримата също така са обсъдили "сложната ситуация“ на сърбите в Косово.

Пред Вучич пратениците на ЕС и САЩ са подчертали, че "докато всички граждани имат правото да протестират мирно, насилието никога не е приемливо и не може да има безнаказаност".

Лайчак написа в заключение, че се е завърнал в Брюксел, където ще информира ЕС и страните членки за проведените срещи и следващите стъпки по отношение на диалога Косово–Сърбия.

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар също говори за посещението си в Белград и Прищина, смекчавайки тона си към премиера на Косово Албин Курти от последните дни, отбелязва "Коха диторе".

Преди дни Ескобар заяви, че: "В един момент, ако Косово иска да продължи напред с интеграцията си, то трябва да формира Съюз на сръбските общини (ССО, основното условие за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия – бел. ред.). Въпросът е дали това ще се случи с това правителство (на Албин Курти) или със следващото правителство", каза Ескобар.

В сръбско интервю, цитирано от вестника, вчера Ескобар казва, че "въпреки че (Албин Курти) е труден партньор", Курти е партньор на САЩ, каквито са и Косово и Сърбия.

Той допълни, че предусловията за деескалация на напрежението в северните косовски общини, предимно населени със сърби, са Косово да създаде ССО, а Сърбия да не възпрепятства членството на Косово в международни организации.

Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово протестират всеки ден от 26 май насам пред сградите на общините, в които бяха избрани албански кметове.

Ситуацията там е относително спокойна след 29 май, когато се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово Кейфор, при които бяха ранени около 30 войници от Кейфор и около 50 косовски сърби.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

"Патриоти за Европа": Орбан, Бабиш и австрийската крайна десница обявиха ново политическо обединение

Крайнодясната австрийска Партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и други да се присъединят към него, съобщи председателят на АПС Херберт Кикъл, цитиран от Ройтерс...

публикувано на 30.06.24 в 14:05
Врачанския митрополит Григорий

В митрополит Григорий врачани разпознават своя духовен водач

След седем години начело на Врачанска епархия, в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач . Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. Патриаршеският църковен събор избира нов патриарх Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил С всеотдайно служение..

публикувано на 30.06.24 в 13:50
Митрополит Даниил Видински

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години . "Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко , за да продължа и да разширя според силите си и..

публикувано на 30.06.24 в 13:40
проф. Иван Желев

Проф. Желев: От новия патриарх очакваме да разпространява християнската просвета

" Важното е, че вече имаме избран нов патриар х -  Видинският митрополит Даниил , един достоен човек, човек на духовността, човек, от когото се очаква да постави живота и дейността на Българската православна църква на едни по-дейни основи и насочена към обикновените вярващи и към разпространяване на християнската просвета сред българския народ , който..

публикувано на 30.06.24 в 13:40

Фалиралото ВиК-Дупница преминава окончателно към "Кюстендилска вода"

Общинското ВиК-Дупница, което е с 2,5 млн. лева задължения и на практика е във фалит със запорирани сметки от повече от две години, от 1 юли преминава юридически, финансово и организационно към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това обяви за БНР кметът на Дупница Първан Дангов. От тази дата цената на питейната вода за Дупница и 16-ет села..

публикувано на 30.06.24 в 13:13
Видинският митрополит Даниил е избран за нов български патриарх.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота "Председателят на избирателното бюро обяви Негово..

публикувано на 30.06.24 в 13:01