Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градушка е унищожила голяма част от реколтата в добричкото село Лясково

Снимка: Мая Щърбанова

Голяма част от земеделската реколта на кооперацията в село Лясково, община Добричка, е била унищожена от падналата преди два дни градушка. Стопаните отчитат голям процент от напълно унищожени посеви на слънчоглед и царевица, засегнати са и пшеницата и ечемика. Според зърнопроизводителите финансовите загуби им ще са големи предвид високата цена на производство, ниската изкупна цена и пропадналите площи.

Земеделската кооперация обработва около 6 000 декара, като в отделните места унищожената продукция е в различна степен, посочи председателят на кооперацията Добромир Николов.

Около 30% от посевите със слънчоглед и царевица също са унищожени от градушката. Според Добромир Николов при тези култури може да се наложи да пресяват, но за есенниците – пшеница и ечемик месец преди жътвата няма какво да се направи. Николов споделя, че няма да търсят помощ от държавата, защото:

"То няма държава. Ще се спасяваме както можем"

След срива на пазара и падналата градушка според Добромир Николов загубите на кооперацията тази година ще са около 120%. Той предвижда спад в заплатите на работниците и теглене на кредити за изплащане на рентите.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът: Не приемаме изявления от РСМ, противоречащи на международни договори

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.  България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своя..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси

Собственикът на бойния пистолет, с който на празненство в Арбанаси 11-годишният син на депутат простреля в крака 12-годишно момиче, е задържан за 24 часа. Все още не му е повдигнато обвинение и той не е давал обяснения. Инцидентът е станал в присъствието на поне 15 възрастни и деца. Пистолетът е бил оставен на пейка, откъдето децата..

публикувано на 13.05.24 в 08:01
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Последно четене на законопроекта за чуждото влияние в Грузия

В грузинския парламент днес ще започне последното четене на законопроекта за чуждестранните агенти, който провокира масови протести в Грузия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Третото и последно четене на законопроекта ще започне днес в Тбилиси, а гласуването в пленарна зала е насрочено за утре, заяви председателят на парламента Шалва Папуашвили...

публикувано на 13.05.24 в 07:56

Започва информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на земеделието (МЗ) започва информационна кампания за директните плащания през 2024 г. за земеделските производители от цялата страна. Целта е експертите да представят промените при компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните. В рамките..

публикувано на 13.05.24 в 07:53

Проф. Галина Чанева: Лечебните заведения да имат политика за привличане и задържане на персонал

" Нашите студенти остават тук. Да отидеш в чужбина и да се реализираш като медицинска сестра, никак не е лесно . Там заминават квалифицираните сестри с много добра езикова подготовка".  Това заяви пред БНР проф. Галина Чанева, заместник-декан на Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София. В Медицинския университет в..

публикувано на 13.05.24 в 07:50

От снощи десетки домове в Козлодуй са без ток

Десетки домакинства в Козлодуй останаха без ток от вчера вечерта. Електрозахранването беше прекъснато в северната част на града около улица "Ломска". Очаква се да бъде възстановено тази сутрин, според сайта на електроразпределителното дружество.

публикувано на 13.05.24 в 07:49

Полицията проверява адреси в бургаския кв. "Горно Езерово" за купуване на гласове

Специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове за предстоящите избори се провежда в бургаския квартал "Горно Езерово". Има задържан. В 3 къщи и един хранителен магазин се извършва претърсване от служители на бургаската полиция. Два от адресите, в които се търсят уличаващи доказателства за престъпления срещу политическите..

публикувано на 13.05.24 в 07:44