Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиджии заплашват с протести, ако данъчните облекчения за дейността им отпаднат от бюджета

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Облекченията за таксиметровите шофьори, които за 2022 г., бяха намалени от 850 лв. на 300 лв., не са предвидени в проектобюджета на служебния кабинет. Браншът настоява новото редовно правителство да предвиди компенсацията в държавната финансова рамка за 2023 година, която Асен Василев подготвя.

Днес представители на сектора ще се срещнат с министъра на транспорта Георги Гвоздейков, за да обсъдят въпроса, съобщи за хоризонт Кирил Ризов - председател на съюз “Такси”.

"Имаме около 8 на брой искания. Най-важното е свързано със Закона за държавния бюджет. Във варианта на служебното правителство ние бяхме изпуснати в този бюджет, независимо от настояването на служебния министър". 

Изчисленията на бранша показват, че компенсациите ще струват 6 милиона лева на държавата.

“На фона на всички тези милиарди, за които става въпрос. Това е нещо като нищо в общата сума на разходните пера на бюджета”.

Акоисканетоимнебъдеприето,таксиметровитешофьоризапочватпротестнидействия.

“Ние сме решени на крайни действия, което означава, че таксиметровите автомобили, всичките, от София ще окупираме Народното събрание”.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия отново нанесе удари в Харковска област на Украйна

Руските сили отново нанесоха удари по украинската Харковска област. Има ранени. В същото време Кремъл обяви, че руските сили са свалили десетки украински дронове и пускови установки HIMARS. Девет души са пострадали в резултат на руски удар по жилищен район на град Дергачи в Харсковска област, съобщи в "Телеграм" управителят на областта Олег Синегубов...

публикувано на 26.06.24 в 17:46
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Ще се промени маркетингът на Зелената сделка, но не и същността ѝ

Ще се промени маркетингът на Зелената сделка, но няма да се промени същността ѝ . Това каза пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов, старши съветник на Европейската фондация за климата. " Зелената сделка ще получи някакво друго име , за да не се асоциира със Зелената партия, която не е много успешна в момента, в долна..

публикувано на 26.06.24 в 17:29
Жозеп Борел

ЕС осъжда решението на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии

ЕС осъжда напълно необоснованото решение на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии в страната, се  казва в изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. То е в отговор на обявената вчера от Русия забрана на достъпа до 81 европейски медии, сред които българските "24 часа" и..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 26.06.24 в 16:39
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев

ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев .  Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател проф. Тодор Галунов. Борисов: Ще предложим правителство на малцинството "Първият мандат на ГЕРБ, ако не стане някаква допълнителна уговорка, каквато поне до момента официално аз не виждам, няма как да мине. Ако те..

публикувано на 26.06.24 в 16:37

Медийна грамотност, инструменти и алгоритми

Трябва да дадем повече инструменти, с които да си служат и децата, и родителите, и учителите, когато потребяват информация .  Това каза пред БНР Боряна Гидикова от УНИЦЕФ . "Трябва по-често да се говори. Да се намира пътят към децата - как те потребяват съдържанието, какво правят в смартфона. Не е достатъчно само да ги ограничаваме с различни..

публикувано на 26.06.24 в 16:06
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Според финансовия министър е технически възможно България да въведе еврото от началото на 2026 г.

Финансовият министър Людмила Петкова заяви, че технически най-възможно е България да въведе еврото от началото на 2026 г.  По-рано Европейската комисия обяви чрез конвергентен доклад, че към момента страната ни не изпълнява ценовите критерии за въвеждане на общата валута: "Очакванията са не по-късно от края на годината да бъде изпълнен и критерият за..

публикувано на 26.06.24 в 15:59