Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“ЕКО 24 часа на България” с дебютно издание в Кюстендил

Европейският картинг шампионат за издръжливост “ЕКО 24 часа на България” продължава на 17 юни точно в 12.30 часа, като за първи път картинг писта "Пауталия" в Кюстендил ще се превърне в арена на битка между най-добрите картинг пилоти от целия свят. За шеста поредна година България ще бъде домакин на едно от най-големите състезания за издържливост, част от "Sodi World Series".

Отборната надпревара е от типа „24 часа на Льо Ман“ като в нея ще участват над 200 пилота от 14 нации, разпределени в 41 отбора. И в тазгодишното издание пилотите ще бъдат изправени пред предизвикателството да се състезават през нощта като посоката на движение по пистата ще бъде обърната точно на 12-я час от старта.

Организаторите на „ЕКО 24 часа на България“ отново обещават много изненади, силни емоции и адреналин за любителите на моторните спортове. Входът за всички посетители е свободен. Любителите на високите скорости, които няма да имат възможността да посетят събитието на място, могат да проследят надпреварата и чрез преките включвания по БНТ. По традиция ЕКО България отново ще вземе участие в надпреварата чрез свой отбор „Еко и приятели“.


И тази година срещу професионалните картинг състезатели ще се изправи „Отбор на звездите“, който ще бъде съставен от популярни лица от различни сектори и професии. Пилотите в отбора ще са актьорите Наум Шопов и Леард Докле, реалити звездата Виктор Стоянов, Михаела Тодорова от Игри на волята, младият автомобилен и картинг пилот - Калоян Върбицалиев, автомобилните влогъри Иван Ванов и Дани Рангелов  и носителят на няколко приза за треньор на годината през 2023 - Ивайло Борисов (треньор на Алберт Попов).

И през 2023-та, ЗАГОРКА отново подкрепя шампионата с инициативите си за безопасно шофиране и отговорна консумация, водени от марката Heineken 0.0 и посланието си „Когато шофираш, никога не пий“.

Също така, освен състезателен характер, надпреварата отново ще има и благотворителен елемент. Част от таксата за участие и лични дарения ще бъдат предоставени „Детското Отделение“ към МБАЛ Кюстендил.

Европейският шампионат по картинг ще продължи с още два старта за годината: на 27 август ще се проведе „ЕКО 8 часа на България"отново на писта "Пауталия" в Кюстендил, а на 30.09 – 01.10 „ЕКО 24-часа на България" за първи път ще се проведе и на „Картинг писта Враца - B&S Racing Team”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момент от мача Рома - Атлетик Билбао.

Рома се препъна, хаос в Лондон, Кабаков раздаде 6 картона (резултати от Лига Европа)

Отборите на Рома и Атлетик Билбао завършиха наравно 1:1 на „Олимпико“ в първия си двубой от шампионатната фаза на Лига Европа. „Вълците“ поведоха с гол на Артьом Довбик (32'), но „лъвовете“ стигнаха до равенството чрез попадение на Айтор Паредес (85'). Мачът беше ръководен от българска съдийска бригада, начело с главния рефер Георги Кабаков, който..

публикувано на 27.09.24 в 00:29
Павлин Николов.

Спират парите на Спартак (Варна) заради нападение срещу треньора

Президентът на Спартак Варна Павлин Николов прекратява финансирането на клуба в Първа лига. Причина за това са инцидентите по време на днешната тренировка на варненци, когато фенове прекратиха заниманието и удариха треньора на отбора Кириякос Георгиу.  Позиция на Павлин Николов - президент на ФК Спартак Варна, по повод инцидентите по време на днешната..

публикувано на 26.09.24 в 22:59

„Златното момиче“ Силвия Митева откри свой клуб

Едно от „Златните момичета“ в художествената ни гимнастика създаде свой клуб. Почти 10 години след като прекрати активната си спортна кариера Силвия Митева се реши да създаде клуб „Сияние“.  „Още от дете всички знаете че съм израснала в залата и винаги съм знаела, че ще имам свой клуб. След като се отказах, не усещах, че трябва да го направя. Имах..

публикувано на 26.09.24 в 18:47

Четирима българи ще участват на СК по кикбокс в Ташкент тази седмица

Четирима българи ще представят страната ни тази седмица на световната купа по кикбокс в Ташкент. Националите ни получиха покана за участие в състезанието лично от президента на федерацията по кикбокс на Узбекистан - Айбек Нарметов.  В надпреварата  за призово класиране ще се състезават 2223 кикбоксьори от 42 държави, които ще се включат в общо 2628..

публикувано на 26.09.24 в 17:43

Илиян Радулов е четвъртфиналист в Сабадел

Българският национал за Купа "Дейвис" Илиян Радулов се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнира по тенис на клей в Сабадел (Испания) с награден фонд 25 хиляди долара. Радулов, "щастлив губещ" от квалификациите, спечели срещу поставения под номер 8 Райън Найбур (Нидерландия) със 7:6(1), 6:7(4), 6:1 след три часа и половина игра. В схемата на..

публикувано на 26.09.24 в 17:27

Славия подсили защитата с чужденец

Жордан Варела подписа договор със Славия. Контрактът на левия краен защитник е за три сезона, потвърдиха от клуба в сряда.  21-годишният Варела изкара пробен период в отбора през последните седмици. Високият 175 сантиметра бранител е играл за втория състав на Монако, като и за Серкъл Брюж в Белгия.  Варела има мачове за националните отбори на Франция..

публикувано на 26.09.24 в 16:14

Жребият за Купа Дейвис ще се тегли в началото на октомври

Жребият за Купа "Дейвис", ще се тегли в началото на октомври, съобщиха от БФТ.  Двойките трябваше да бъдат определени вчера, но поради технически причини това беше отложено за началото на следващия месец.   България се наложи над Салвадор с 3:2 победи в Пловдив в средата на септември и ще играе за изкачване в Световна група I.  След този успех..

публикувано на 26.09.24 в 14:23