Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Бончев: Този фестивал превръща Брюксел в българско възрожденско читалище

Пети фестивал на българската книга в Брюксел

Рада Ганкова: Фестивалът се роди като една малка мечта!

Петият фестивал на българската книга в Брюксел
Снимка: Иван Русланов

За поредна година Петият фестивал на българската книга в Брюксел обедини читателите от българската общност, като доведе в белгийската столица едни от най-актуалните ни автори.


Виктория Бешлийска, Момчил Николов, Йордан Славейков, Мария Касимова - Моасе, Владимир Зарев се включиха в двудневната фестивална програма, като отговориха на читателските въпроси и щедро раздадоха автографи.

"Исках да направя нещо за българската литература тук в Брюксел и то в по-голям мащаб още през 2018 година", сподели за "Понеделник вечер" Таня Станева, председател на Българската културна асоциация в Белгия.

Станева поясни, че е искала да подари чувството от Софийския панаир на книгата на своите сънародници в Белгия.

 „Писах на няколко издателства без да знам какво да очаквам. Още на другия ден ми отговори Божана Апостолова“ сподели още през усмивка Таня.

"Тогава ти "порастват крила" и си казваш, че да, дори само едно издателство да ти отговори, нещата ще се получат по някакъв начин. 2020 година направихме първият онлайн фестивал на българската книга, като 7 дни излъчвахме на живо...

Така започва това вече знаково събитие, което наистина донесе пълни с усмихнати читатели зали. Така се и създава анкетата за любим български писател на българите в чужбина. Българи от 18 държави си казаха мнението, това за мен е една малка стъпка, която ще ни даде верни критерии какво да правим от тук насетне", разказа още за "Хоризонт" Таня Станева.

А доброволците на фестивала Румяна и Сияна, които живеят в Брюксел, споделиха, че са щастливи да са част от тази културна инциатива, която популяризира българските книги. Те имат и литературен клуб - БГ - С чаша и книга в ръка".

Таня Станева и посланика на България в Белгия и Люксембург Пламен Бончев

"Всяка година фестивалите стават все по-многолюдни, все повече писатели и издатели идват от България, и все повече българи от Белгия, а дори и от съседните страни идват на този празник на българската книга", каза за "Понеделник вечер" посланика на България в Белгия и Люксембург Пламен Бончев.

По думите му може би това е най-голямото културно събитие на българската общност в Белгия, което се случва всяка година.

"Този фестивал превръща Брюксел в българско възрожденско читалище. Идеята ни беше задвижена от група ентусиасти, които искаха да се занимават с българска култура", изтъкна още Бончев.

Виктория Ангелова и г-ца Стоилова също доброволки на фестивала допълниха, че са страстни читателки, а причината да се включат във фестивала е начин да се докоснат отново до България.

Виктория Бешлийска откри фестивала на българската книга в Брюксел. Иска да увери българите в чужбина, че „винаги има една България, която ги очаква и това е България с хората, които имат нужда да общуват заедно. Без да слагат граници.“

"Организацията е прекрасна, водена от хора с мисия, изграждайки здрави мостове между българите по света", сподели още Бешлийска пред "Понеделник вечер".

„Едни прекрасни хора, които са организирали с много желание, това, което се случва“, представи хората на събитието българския писател Момчил Николов

"Тук хората са позитивни и настроени към нас авторите много добре. Езикът ни обединява, той ни сближава, каза още Николов, който планира продължение на своите истории за своя герой Чекмо.

Рада Ганкова, програмния директор на фестивала сподели за БНР:

"Идеята ни беше задвижена от група ентусиасти, които искаха да се занимават с българска култура. Фестивалът се роди като една малка мечта на принципа - "Няма начин да няма начин"... Пет години по късно ние вече имаме изградени традиции.

Хората са много активни и това е начин българската литература да бъде по-видима и разпознаваема, особено в контекста на спечелената от Георги Господинов награда за литература - "Букър", каза още Ганкова.

Рада Ганкова и Таня Станева - Пети фестивал на българската книга в Брюксел (от ляво на дясно)
Участник във фестивала беше и Гергана Димитрова от издателство "лист". За нея културата е най-важния начин да събираме българите по света. И това е така заради съпътстващата ни криза на идентичността и хората трудно успяват да се адаптират към промените, и книгите са добър начин да си обясним света, това е начинът да достигнем и до корените си, а това чрез националната литература става по-лесно, каза тя за БНР.

"Важно е да познаваме историята си по правилния начин, да помним какво се е случило назад, за да вървим напред", смята още Димитрова.

Писателят Йордан Славейков,  е категоричен, че „нуждата на човека от това да съпреживява света, в който живее през културата, по културен начин е една от спойките, които държат всяка една общност“.

По думите на Славейков, докато животът не ни даде Шах или Мат с един ход,  докато не ни отнеме някой близък човек, който наистина обичаме, чак тогава разбираме, че любова не си отива. И това е основната червена нишка и тема в неговите разкази...
Академик Владимир Зарев сподели за "Понеделник вечер" защо е приел поканата:

„Ужасно ми се искаше да видя кои са тези хора, които живеят извън България и продължават да бъдат във връзка с българската духовност, с българската книга, които продължават да четат български книги“.

"Книгата, изобщо изкуството, имат тази функция да обединяват хората. Защото винаги е много по-лесно – изкуството и културата действат директно на сетивата ни. Ние всички хора, където и да сме, изпитваме едни и същи емоции, каза пред "Хоризонт" Мария Касимова – Моасе.

"Срещите тук за мен са много съкровени, каза още Моасе.

А модераторът на авторовите срещи на фестивала Кремена Димитрова сподели за "Хоризонт", че за нея фестивалът е културно средище с апостолска мисия.


Повече чуйте в звуковите файлове.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51
Константина Колева

"Сурова красота" - първа самостоятелна изложба на Константина Колева

"Сурова красота" - така се нарича самостоятелната изложба на художничката Константина Колева, която тя представя в музей "Борис Христов" в София.  Един оригинален творчески подход към образа и материала. "Сурова красота" - озаглавена е така, защото е посветена на индивидуалността и автентичността, която всеки носи в себе си. Тези..

публикувано на 15.05.24 в 10:23