Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозеп Борел: Условие за диалога между Белград и Прищина е успокояване на ситуацията в Северно Косово

Войници на КФОР поставят бодлива тел пред кметството в град Звечан, Северно Косово, сряда, 31 май 2023 г.
Снимка: БТА

Сърбия е арестувала трима косовски полицаи.

Белград твърди, че те са арестувани на сръбска територия, но Прищина заяви, че групата е била отвлечена от Косово и забрани на сръбски автомобили да преминават границата.

Полицията в Косово твърди, че групата е била част от граничен патрул и е изчезнала, след като са съобщили за нахлуване на маскирани и въоръжени мъже в района.

Според Сърбия, тримата косовски офицери били въоръжени с автоматични оръжия, с GPS устройства, карти и друго оборудване.

Междувременно върховният представител на Европейския съюз за обща външна политика и сигурност Жозеп Борел каза, че условие за продължаване на диалога между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС е успокояване на ситуацията в Северно Косово.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН: Министър Цоков е цитиран погрешно, че догодина НВО в 4 клас ще се провежда онлайн

От Министерството на образованието и науката опровергаха медийни публикации, в които просветният министър проф. Галин Цоков е цитиран погрешно да казва, че от следващата година националното външно оценяване в 4-ти клас ще се провежда онлайн. Подобни публикации се появиха след участието на Цоков в кон ференцията "Цялостен подход в предучилищното и..

публикувано на 04.06.24 в 16:15

Китай разреши тестове за автономно шофиране по обществени пътища

Китайските власти разрешиха на първата група от девет производители на автомобили да тестват автономно шофиране на обществени пътища. Решението е част от план за ускоряване на въвеждането на превозни средства, които се движат самостоятелно без шофьор.  Насоките по националната схема бяха издадени миналия ноември. Тогава започна и приемането на заявения..

публикувано на 04.06.24 в 16:10
Снимката е илюстративна, архив.

В ловешкото с. Радювене около 150 домакинства още са без ток

В ловешкото село Радювене, което беше най-сериозно засегнато от вчерашната буря, все още има около 150 домакинства без ток. Буря нанесе значителни щети в Ловешко Обстановката в Ловешко се нормализира Комисия от общината днес е описвала щетите, каза за БНР кметът на селото Игнат Игнев: Продължава възстановяването на електроснабдяването в..

публикувано на 04.06.24 в 16:09
Снимката е илюстративна, архив.

По данни на АЗ за април: Средно по шестима безработни се състезават за едно работно място

Средно по шестима безработни се състезават за едно свободно работно място в цялата страна - това сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта, които са към 30 април 2024 година. Най-голяма е конкуренцията в област Ловеч – там 16 души се надпреварват за всяка вакантна позиция, а най-малката е в Добрич и Бургас – по двама, следвани от столицата –..

публикувано на 04.06.24 в 16:03
Кметът на София Васил Терзиев и заместникът му с ресор

Терзиев и зам.-кметът по финанси са проверили 24 обществени поръчки в София - 21 са незаконосъобразни

Кметът на София Васил Терзиев и заместникът му с ресор финанси Иван Василев са проверили 24 обществени поръчки.  От тях 23 имат проблеми, а 21 са определени като незаконосъобразни. Сред тях са проектите за реконструкция на булевардите "Ген. Михаил Д. Скобелев", "Мария Луиза" и "Копенхаген", обявиха Терзиев и Василев.  "По бул. "Ген. Михаил Д...

публикувано на 04.06.24 в 15:43
Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

ЦИК с обучителен материал как да се различават действителни и недействителни бюлетини

Към днешна дата секциите за гласуване в страната са 12 898, включително 322 подвижни, в които вота си да упражнят хора с трайни увреждания. Предстои да се образуват и секции в домове за стари хора, в местата за задържане и изтърпяване на наказания, както и в болнични заведения. На вота в неделя секциите на територията на страната с машина за..

публикувано на 04.06.24 в 15:31

Кремъл: Западни инструктори в Украйна няма да се ползват с имунитет

Инструктори, изпратени в Украйна от западни държави да обучават войници, няма да имат "имунитет" от руски удари, съобщи Кремъл. Такова намерение към момента не изключва единствено президентът на Франция Еманюел Макрон.  Главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски заяви миналата седмица, че военни инструктори от Франция ще пристигнат скоро..

публикувано на 04.06.24 в 15:11