Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За благотворителната дейност на Ники Лазаро от сдружение “Българка” в Чикаго

2
Ники Лазаро, Емилия Иванова и Ваня Анастасова - Благотворително сдружение "Българка", Чикаго по време на среща с дарители
Снимка: Личен архив

31 милиарда долара !  Стойността на  най-голямото  дарение правено до сега. Дарение  от богати за още по -богати! Уорън Бъфет инвеститор  и бизнесмен  е дарителят на  31 милиарда долара на ,( обърнете внимание ) - на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Докато богатите си разменят милиарди уж в името на бедните, в  богата Америка, според последното преброяване към януари 2021 г. 37,9 милиона американци  или  11,6% от  населението на страната живее в крайна бедност. 

В България  според Института за икономически изследвания на БАН повече от 30 години след демокрацията  близо  3 милиона възрастни  сега  имат по-ниски реални доходи, отколкото по време на социализма и живеят в бедност. Много от бедните и в САЩ и в България очакват и се надяват на нечия милост. Даренията на по-заможните са често пъти спасение за бедните. И ако в САЩ това отдавна се е превърнало в практика, в България дарителството  започва да си проправя път  много по отскоро

"Идеята се роди 2019 г. ,когато много помагах на мои приятелки мексиканки и полякини за техните благотворителни дружества и реших, че можем и ние да направим нещо такова. И понеже нямах доверие на никой, реших, че и сама мога да се справя с това. И предложих на моята приятелка Емилия Иванова да направим нещо. Като начало решихме да започнем да събираме дрехи и обувки и да ги изпращаме в България. И така се роди първата ни акция. Двете с нея го организирахме. Всичко беше в нашия гараж. Изпратихме тогава си спомням около 600 кг дрехи, сега с радост мога да кажа, че тази акция я правим 2 пъти в годината и последният път изпратихме 2 тона дрехи за България, каза за "Закуска на тревата" Ники Лазаро, президентката на благотворително  сдружение “Българка”, Чикаго.

Тя е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности".

Родена в Белослав, Варненско, израснала и живяла във Варна, с диплома по изчислителна техника, преминава през Южна Африка, за да стигне до Америка . Сега Ники влага много усилия и време  да помага на хората в нужда ,които живеят в България. 

Ники, защо дойде в Америка ?

Ники Лазаро, Емилия Иванова и Ваня Анастасова  -  Благотворително сдружение"За един по спокоен живот. Аз и семейството ми. Ние дойдохме от Южна Африка, преди това живеехме в Южна Африка, спечели зелена карта и дойдохме тука. Исках да осигуря просто едно добро бъдеще за сина ми."

Успяхте ли да го направите?

"Като погледна назад така, виждам, че съм му дала всички възможности и вече отсега нататък зависи от него."

Какъв искахте той да бъде?

"Той искаше да се занимава с коли и сега продължава да се занимава с коли, въпреки че истинският му бизнес е нещо съвсем различно. Но го виждам, че когато нещо е в сърцето ти, винаги намираш време дори и от съня си да се занимаваш с него."


Какво осъзнахте след години, прекарани в България, в Южна Африка и сега в Америка?

"Първото нещо, което осъзнах, че където и да отида, ако има нещо, което трябва да направя е да променя себе си. После вече мога да променя живота на останалите хора, на семейството си, на общността си, на държавата си или на града си. Че промяната започва лично от мен и това ми се доказа, местейки се от континент на континент. Малко по труден начин."

 Да направите сдружение "Българка" в Чикаго, това благотворително сдружение, не ви ли струва прекалено много време, което никой не ви заплаща?

Ники и Емилия през 2019 година ,когато основават дружеството и подготвят първата пратка с дрехи за изпращане в България

"Много интересно. Много често ми се задава тоя въпрос. Как успяваш да работиш в работно време? Имаш внучки, имаш това име, онова...Но когато се занимаваш с нещо, което ти топли сърцето, винаги намираш време."

Кое е голямото удоволствие от това сдружение?

"Удоволствието е, когато получиш снимки на щастливи лица, на щастливи хора. А удоволствието, когато получиш едно писмо, изпълнено с такава радост и благодарствено. И те не могат да повярват, че има някой някъде в Америка се е сетил за тях да им изпрати 100 долара, да им изпрати дрехи и обувки. Много интересна ситуация имахме сега. Преди няколко месеца човек, който ни подкрепя, се свърза с нас и каза, че в училището във Вълчедръм, в Монтана децата нямали обувки, за да ходят на училище. И ние се свързахме с тях, изпратихме им пари. Хората изпратиха фактури, че са купили обувки на всички деца. След това се свързаха учителите и директорката се свърза с мен и ни поканиха да участваме през интерент в час на класния ръководител

Децата просто искат да ни видят. Те не могат да си представят, кои са тези неизвестни жени, някъде в другия край на света, които им изпращат пари и им купуват обувки.

Направихме един час на ръководителя. Тези деца ни задаваха много интересни въпроси. Беше много приятно" , сподели още за "Хоризонт" Ники Лазаро.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12

Младежи от Монтана гласуват за първи път, искат да останат в България

Трябва да управляват партии, които дават възможност на младото поколение да се развива , казва пред БНР Преслав Джоков от Математическата гимназия в Монтана. Той се занимава с народни танци и възнамерява да продължи с хореография, за да запази традициите и фолклора  за поколенията. Баба му, Олга Иванова, 40 години работила като фелдшер,..

публикувано на 09.06.24 в 08:04

"Едни слепци гласуват за други слепци." Помагат ли изборите да прогледнем?

Днес, на традиционната неделна литургия, православната църква ще припомни на вярващите евангелското четиво, което разказва как Христос изцелил един сляпороден човек. През очите на библейския разказ, как се виждат предстоящите избори "2 в 1"? - отговорите следват в звуковата картина от репортажа на нашата кореспондентка във Враца Ива Антонова...

публикувано на 09.06.24 в 07:52
Мира Копанарова

Мира Копанарова - гост в рубриката “Америка - илюзии и реалности”

Мира Копанарова е гост в 49-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности” в търсене на житейско равновесие между Канада и България, с поглед към историческото ни минало и с надежда за едно ново възраждане. "Пътувам доста често до България. За мен е мнго важно да се грижим за възрастните хора. Моята баба, да е жива и здрава, е все още..

публикувано на 07.06.24 в 10:56
Снимката е илюстративна

"Земята на розите" - филм за невидимите деца с увреждания

"Земята на розите" е игрален филм, който е посветен на децата с увреждания. В 58-минутната продукция се разглеждат теми, свързани с децата със синдром на Даун и аутизъм. "Решихме да разкажем историите на тези деца по един кинематографичен начин - техния живот, трудностите , през които преминават", казва терапевтът Любомир Миланов, един от..

публикувано на 07.06.24 в 07:14