Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън зове привържениците си в парламента да не гласуват против доклада, който го обвинява заради "Партигейт"

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски  премиер Борис Джонсън призова своите привърженици в парламента да не гласуват против доклада на Комисията по привилегиите, който го обвинява в умишлено подвеждане на Камарата на общините за „Партигейт“.

Подалият оставка като депутат Джонсън междувременно се забърка в нов скандал по повод на новата му работа във вестник „Дейли мейл“.

Верните на Джонсън депутати от Консервативната партия смятат да гласуват против доклада в понеделник, но бившият премиер ги разколеба, явно преценявайки, че няма шанс да спечели вота.

Джонсън бе изключително критичен към комисията, наричайки я „пристрастна“, а заключенията й „умопомрачителни“, но сега посъветва малката група лоялни към него депутати, да не гласуват против доклада, защото след като вече е подал оставка, този вот няма някакви практически последици за него.

Бившият премиер сега се съсредоточава върху живота си извън парламента, поемайки нова работа като колумнист в „Дейли мейл“.

Това обаче веднага му създаде нови проблеми, защото той не е потърсил предварително одобрение за новата му работа от надзорния орган за постправителствени назначения, както повелява министерския кодекс.

Комисията по бизнес назначения постанови, че Джонсън е нарушил правилата след като я е информирал само половин час за „Дейли мейл“ преди публикуването на първата му статия във вестника.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наводнения в Тексас

Бури предизвикаха нови бедствия в района около американския град Хюстън, след като части от щата Тексас бяха наводнени тази седмица. Представител на един от окръзите описа положението като кастастрофално и заяви, че няколкостотин сгради там са застрашени от заливане. Над 20 души в окръга са били спасени. Властите в района затвориха училища и магистрали,..

публикувано на 04.05.24 в 09:12
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

СЗО предупреди, че опирация в Рафах ще доведе до "кървава баня"

Световната здравна организация предупреди, че израелска офанзива в град Рафах ще доведе до "кървава баня". От организацията написаха в интернет, че ако Израел предприеме сухопътна операция, това ще предизвика нова вълна на разселване и "ще ограничи още повече достъпа до храна, вода и здравни услуги и ще доведе до повече човешки жертви".   След..

публикувано на 04.05.24 в 09:07

С различни традиции посрещат по гръцките острови Великден

С различни традиции посрещат по гръцките острови Великден. Туристи от цял свят,сред които и много българи, пристигнаха за днешния празник. Хиляди туристи са на остров Корфу, където по традиция днес оповестяват Възкресение, като хвърлят през прозорците делви, пълни с вода. Северноегейският остров Сирос привлича вниманието с традицията да посрещат..

публикувано на 04.05.24 в 08:54

Българите в Кипър ще посрещнат Великден с пасхална служба на български език

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена тази нощ на български език от български свещеник. Засилени проверки в цялата страна извършва полицията в днешния ден заради опасността от пожари от великденските традиции в Кипър. Празничната Великденска литургия на български език ще отслужи българският свещеник отец Станислав..

публикувано на 04.05.24 в 08:48

Деца от различни националности ще боядисват яйца в София

Заедно ще боядисват великденски яйца деца от различни националности и семействата им от 10 до 14 ч. в Каньон парк в "Младост 3" до метростанцията "Александър Малинов". Събитието е със свободен достъп и всеки може да се включи. То се организира за трета поредна година от фондация "От нас зависи".  Мария Тончина от Фондацията обясни: "Всичко е осигурено -..

публикувано на 04.05.24 в 08:40
Министър-председателят на Грузия Иракли Кобахидзе

Грузинският премиер отхвърли критиките на закона за "чуждестранните агенти"

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе отхвърли критиките от САЩ и ЕС във връзка със законопроекта за "чуждестранните агенти", като заяви, че опонентите на предложения текст не желаят да влязат в смислен дебат . Законопроектът, одобрен тази седмица на второ четене от грузинския парламент, изисква организациите, които получават повече от 20 % от..

публикувано на 04.05.24 в 08:15

В навечерието на "Евровизия" мъж и жена в Малмьо запалиха Корана

Мъж и жена запалиха копие на Корана в шведския град Малмьо в навечерието конкурса за песен „Евровизия“. Шведската полиция беше критикувана, защото е допуснала инцидента близо до място, на което са планирани събития с масово участие.  Властите обаче заявяват, че става въпрос за действия, които са законни от гледна точка на правото на свободно изразяване...

публикувано на 04.05.24 в 08:06