Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

37 обвинения за бивш американски президент; потънал кораб с мигранти край Пелопонес и други акценти от седмицата

Пред съдебната палата "Уилки Д. Фъргюсън-младши", 13 юни 2023 г., в Маями, след като бившият президент Доналд Тръмп пристигна във федералния съд.
Снимка: БТА


Като трагедията на века определиха гръцките медии и общество потъването край Пелопонес на кораб с над 700 мигранти на борда. НАТО за пореден път заяви, че мястото на Украйна е в алианса, но не се ангажира да обсъжда кандидатурата й за членство. Русия продължи да обстрелва с крилати ракети и дронове повечето украински градове, включително столицата Киев. На бившият американски президент бяха повдигнати цели 37 обвинения, а екс-премиерът на Великобритания беше заклеймен от доклад на Комисията по привилегиите на страната. Тези събития белязаха седмицата. 

В Гърция е обявен тридневен траур в памет на мигрантите, загинали при потъването на кораб край Пелопонес. Инцидентът е най-голямата трагедия в централно Средиземно море, тъй като по данни на оцелели на борда на траулера са пътували до 750 души, около сто от тях деца.

Гръцките власти задържаха девет души, египетски граждани, по подозрение, че са трафикантите, превозвали мигрантите. Те са сред спасените от кораба.

При машабната спасителна операция бяха извадени близо 80 тела и спасени 104 души. Издирвателните дейности продължават, въпреки че няма надежда да бъдат открити живи хора.

Генералният секретар на ООН Анотниу Гутериш изрази шока си от случилото се и призова европейските лидери да създадат ефикасна миграционна политика.

Вривове разтърсиха Киев по време на посещението на африканска делегация, пристигнала на мирна мисия в Украйна. Целта, според африканските лидери, сред които са президентите на Сенегал, Замбия и премиерът на Египет, е да бъде създадена благоприятна среда за прекратяване на огъня, което ще позволи на страните да изградят доверие и да обмислят формулирането на своите стратегии за възстановяване на мира.

Обстрелът по Киев, с който беше посрещната делегацията, показва доколко руският президент Владимир Путин искрeно иска войната в Украйна да спре, заяви говорител на Европейската комисия.

На срещата във Вилнюс през юли ще изпратим силно послание, че Украйна трябва да стане част от НАТО. Това каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след заседанието в четвъртък и петък. Той съобщи също, че Пактът ще подсили регионалната си сигурност с още 300 хиляди военни.

Докато министрите на отбраната заседаваха в Брюксел, в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е доставила първите тактически ядрени бойни глави в Беларус. "Употребата на тактически ядрени оръжия от Русия е възможно на теория, но само в случай на реална заплаха за тероториалната ни цялост, независимост, суверенитет и съществуване на руската държава", заяви Путин.

А според американският държавен секретар Антъни Блинкън няма индикации, че Кремъл планира да използва тези оръжия срещу Украйна.

След дълга борба Германия за първи път има стратегия за национална сигурност. В нея федералното правителство посочва как възнамерява да реагира на външни и вътрешни заплахи. Без сигурност не може да има свобода, стабилност и просперитет", заяви федералният канцлер Олаф Шолц. Стратегията за сигурност разглежда "днешна Русия" като "най-голямата заплаха за мира и сигурността в евроатлантическото пространство" в обозримо бъдеще, подчерта външният министър Аналена Бербок.

Бившият американски президент Доналд Тръм за втори път тази година имаше сблъсък със закона и се наложи да се яви в съда. Федерален съдия официално повдигна 37 обвинения на Тръмп, свързани  с незаконно притежание и съхранение на класифицирани документи. Тръмп, който вече започна кампания за повторно влизане в Белия Дом, формално беше арестуван и даде отпечатъци преди да бъде изправен пред съдия. Бившият президент пледира невинен по всички 37 обвинения, повдигнати след разследването на специалния прокурор Джак Смит за предполагаемо неправомерно съхранение на секретни документи в имението му в Мар-а-Лаго, в щата Флорида.

И за бившия британски премиер Борис Джонсън седмицата беше мрачна.

Доклад на Комсията по привилегиите заключи, че Джонсън умишлено е подвел Камарата на общините по скандала „Партигейт“, което е изключително серизоно провинение.

Сър Пол Маккартни разкри, че е използвал изкуствен интелект, за да създаде последния запис на ”Бийтълс”. Пред Радио 4 на Би Би Си той каза, че технологията е послужила, за да извлече гласа на Джон Ленън от стар демозапис и да бъде завършена песента. Вероятно става дума за композицията на Ленън от 1978 г. Now And Then. Ленън пише парчетго във времето, което сам е определил като "пенсия" - тогава няма договор със звукозаписна компания и се е посветил на отглеждането на сина си Шон.

 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения, Младен Гъргич,..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата динамика на фронта ни показва съмсем явно, че положението на украинците продължава да се влошава...

публикувано на 16.06.24 в 18:08
Палестинско момче гледа своята част от хранителната помощ преди празника Курбан байрам, Йерусалим, 15 юни 2024 г.

Според израелски медии нито Нетаняху, нито Галант са били уведомени за решението за "тактически паузи"

Израелските въоръжени сили обявиха, че всеки ден ще правят тактически паузи в операциите в южната част на Ивицата Газа, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ. Съобщението за тактически спирания на огъня в района на Рафах през светлите часове на деня последва инциденти, при които загинаха 11 израелски войници. 8 израелски войници..

публикувано на 16.06.24 в 18:08
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво..

публикувано на 16.06.24 в 17:41

Празник на черешата в Кюстендил от 28 до 30 юни

От Общината в Кюстендил обявиха програмата на утвърдилия се вече Празник на черешата в града, който е насрочен за дните от 28 до 30 юни. Очакват се хиляди посетители от цялата страна и от чужбина.  Същевременно хотелиери в града и района коментират, че всички места за нощуване  и пребиваване за тези дни са резервирани.  Над 150..

публикувано на 16.06.24 в 17:17