Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Нивото на прокуратурата в сантиметри - avec changement

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Здраве желаем във всяко едно отношение, драги слушатели, честита неделя и всичко най-върховно да си пожелаем, защото нищо чудно то да се сбъдне.

Просто като гледам с какви темпове препуска животът, само си викам: Ха така! Удри, хаджи-бастунджи-чекмеджи Крали Марко! Gloria, gloria, homo corpulentis!

Това последното е на латински и обозначава последния стадий на човешкото развитие - след хомо сапиенс идва хомо корпулентис, тоест мащабният човек.

Не ме гледайте умно, драги слушатели и скъпи съучастници, аз съм удивен от мащабите на случващото се у нас.

Ей, като се развъртя тая новата власт - като млада невеста започна да шета и да мести мебелите. Не искам да наричам хората на високи позиции - мебели, напротив, извършват се дълбоки реформи по цялата координатна система на властта.

Пременил се Илия, огледал се - пак с тия.

Заради наш Илия намразих свети Илия.

Такива и подобни фолклорни мъдрости ни се въртят в главата като топките в сферата на спортния тотализатор.

С ужас, трепет и удивление гледах например как независимата съдебна система взе в ръце меча на Темида и с едно рязко движение отсече главата на Главната каскетура.

Махнаха мъдрата глава Иван Гешев и сложиха на негово място лицето Борислав Боби Сарафов, който стана изпълняващ длъжността Божи инструмент.

Различията между тези двама герои се свеждат до това, че последните седмици имаха вражда и ситуативен конфликт, тъй като се готвеха за тази все пак болезнена смяна на върха. Иначе имат и сходни черти Гешев и Сарафов. Но като цяло са различни, затова ги смениха.

Шанжман!

Миналата седмица споменах тази дума шанжман, без да дам разяснение за нея, днес имаме повод да я поразнищим.

Фамилията на г-н Сарафов явно произлиза от рода на някакви сарафи.

Сараф на турски означава човек, който се занимава с обмен на валута или чейндж, както сме свикнали да казваме в днешно време. Чейндж е английска дума, която е сродна на френската шанжман и пак означава същото - смяна, размяна, бартер, далавера, аз на тебе, ти на мене, той на него, те на тях.

Аз тебе те правя главен прокурор, ти на мене няма да ми пипаш имунитета, да си нямаме такива репресии.

Или там кой с каквито валути борави - някои се борят против шанжмана на лева с еврото, но пък спестяват тъкмо в европейска валута. Други пък спестяват в кюлчета или дори в джуджета!

Има такива хора - всичките им капитали са в Осемте джуджета и се променят като нивото на река Дунав!

По-опитните радиослушатели помнят бюлетина за нивото на река Дунав в сантиметри. Той се произнасяше в определен час на три езика - в помощ на речното корабоплаване по великата трансгранична река. И от френската версия на бюлетина много популярен беше изразът sans changement - без изменение. За там, където реката е запазила без изменение надморското си равнище, в бюлетина се обявяваше, че нивото е sans changement.

А прокуратурата не е sans changement, тя е avec changement - със изменение.

Освен това шанжман се нарича и е едно просто движение в балета - в балета почти цялата терминология е на френски. И в балета значи шанжман се прави по следния начин - заставаш в пета позиция с десния крак отпред, приклякаш, скачаш нагоре, разменяш си краката във въздуха и се приземяваш с приклякане пак в пета позиция, но вече левият крак е отпред. Това е шанжман и по точно - changement de pied.

В прокуратурата пък цар Шишиман направи шанжман дьо Пепѝ Евро, като си размени двата крака и остана в пета прокурорска позиция.

Представете си сега как осем джуджета играят "Лебедово езеро" във Висшия съдебен съвет, а главният прокурор изпълнява Танца на умиращия лебед, оставайки в системата на прокуратурата на по-скромни пети позиции.

Ах, трудно преживявам шока

с меланхоличен сантимент:

Фортуно, що си тъй жестока

със тоя Божи инструмент?

Наместо лебедица сладка,

Фортуно, ти си проста патка!


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30