Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходите за превенция на водни бедствия може да достигнат 1 милиард лева

Премиерът Денков (вдясно) се включи в заседанието на Областния кризисен щаб във Враца във връзка с наводненията в региона - 18 юни 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Разходите за превенция на водни бедствия може да достигнат 1 милиард лева, каза днес премиерът Николай Денков при посещението ir в пострадалите от наводненията райони в Северозападна България. Средствата, заделени за целта на Държавната консолидационна компания (ДКК), не са били използвани за необходимите ремонти, стана ясно от отговор на премиера на въпрос на БНР за състоянието на язовир "Огоста".

"Всъщност на ДКК бяха дадени няколко стотин милиона лева, които биха били предостатъчни за ремонти на основните язовири. За съжаление, в момента нито ремонтите са направени, нито е достатъчно ясно къде са средствата. От 2 години този въпрос стои и все още няма решение. Много от проблемите, които обсъждахме днеска, можеше изобщо да не съществуват, какъвто е случаят с преливника на язовир "Клисурица", ако междувременно ДКК си беше свършила работата.

При посещението си във Враца и Монтана премиерът обеща също да има финансиране за фонда за бедствия и аварии: "Което финансиране да бъде по-голямо, да бъде използвано по методика, по която всички да знаят как се получават парите, какви са критериите, по които се отпускат. Този фонд да работи  регулярно, а не само, когато има някакво бедствие. Ако трябва всички превантивни мерки да се вземат, говорим за много сериозни средства, сигурно сумата ще стигне до 1 милиард лева, които не могат да се отпуснат от днеска за утре. Затова е изключително важно да има методика, да има приоритети и регулярно да се работи, почвайки от най-рисковите инвестиции", каза министър-председателят Николай Денков, който днес се включи в работата на кризисните щабове.

Ситуацията с наводненията в областите Монтана и Враца за момента е овладяна. 

Посещението в Северозапада на премиера Денков започна от Враца, премина през Хайредин и завърши в Монтана. Заради валежите, надхвърлили няколко пъти месечната норма, бяха залети къщи и дворове, реките излязоха от коритата си, има разрушени улици и мостове, наложи се евакуация. Пострадали хора няма.

"И в Монтана, и във Враца най-критично беше снощи, когато трябваше да се реши как да се действа с язовирите, доколко да се изпуска водата, защото всеки по-голям дебит облекчава язовира, но пък натоварва с наводнения в долната част на реката, за щастие експертите тук взеха правилно решение. Точният дебит бяха използвали, така че нивото престана да се покачва в язовир "Огоста" и в същото време  в Хайредин и в другите населени места надолу водата е започнала да се оттича вече", коментира премиерът.

 Снимка: БГНЕС

Язовир "Огоста" над Монтана за пореден път спаси населените места по течението на река "Огоста". Хидровъзелът обаче се нуждае от ремонт, който от години се бави:

"Навсякъде всички казват, че от криза в криза попадаме и между тях не се прави практически нищо, за да се преодолеят проблемите за следващия път. Тук визирам  както недостатъчните средства от една страна във фонда за бедствия и аварии, от друга страна -  средствата, които още преди 2 години се оказа, че не можем да ги намерим, образно казано, в бюджета, които бяха дадени на ДКК за ремонтите на язовирите. В случая много от проблемите, които обсъждахме днеска, можеше изобщо да не съществуват", каза Николай Денков. 

Пострадалите домакинства от наводненията могат да потърсят подкрепа от държавата: "Моята прогноза е, че трябва да бъдат внимателни следващите 1-2 дни. И след няколко дни се очакват валежи, но с доста по-ниска интензивност, по кратки. Но поне  тези, които бяха изключително много ангажирани, могат да спят по-спокойно тази нощ", добави Денков.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Повече от 800 милиона европейци в 47 държави отбелязват Европейския ден на езиците на 26 септември. На този ден се честват 225-те уникални езика, които се говорят в Европа. Експерти лингвисти посочват, че наличието на такъв празник е важно, защото промотира уникалната култура и диалога. Нарастващите когнитивни способности, контактът между..

публикувано на 26.09.24 в 07:31

В НС обсъждат 4 законопроекта за промени в Закона за закрила на детето

В програмата за последния работен ден на депутатите преди началото на изборната кампания са дебати по първото четене на четири законопроекта за промени в Закона за закрила на детето.  Очаква се и обсъждане на президентското вето върху Закона за адвокатурата, свързано с така наречения особен представител.

публикувано на 26.09.24 в 07:29

Партиите и коалициите могат да направят последни промени в кандидатските листи

До днес партиите и коалициите могат да правят промени в кандидатските листи, съгласно сроковете в хронограмата на Централната избирателна комисия, припомня БТА. При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат, партията или коалицията, която го е предложила, може да предложи за регистриране друг..

публикувано на 26.09.24 в 07:27
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

САЩ, ЕС, Великобритания и други зоват за незабавно временно примирие в Ливан

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и други страни призоваха за незабавно временно примирие в Ливан на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и шиитската организация "Хизбула". Подготвеното от Съединените щати и Франция предложение, подкрепено от коалиция от съюзници, предвижда незабавно прекратяване на сраженията в..

публикувано на 26.09.24 в 07:24
Иван Кондов

Кондов участва в среща на Г-20

В рамките на общия дебат на общото събрание на ООН министърът на външните работи Иван Кондов участва в среща на Г-20, организирана от настоящото бразилско председателство на формата.  В изказването си Кондов подчерта, че поддържането на правилата, от които зависи международният ред е една от ключовите задачи, а форуми като Г-20 имат важен принос в това..

публикувано на 26.09.24 в 07:21

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 06:45

"Открий своя спорт" в Плевен

Масова спортна проява за деца и родители под надслов "Открий своя спорт" предстои в Плевен.  В нея ще се включат 30 спортни клуба от 18 вида спорт - баскетбол, карате, бокс, борба, шахмат, футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, спортна акробатика, тенис на корт и други.  От 18.00 часа в Градската градина всички желаещи могат да участват в..

публикувано на 26.09.24 в 06:41