Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ представя книга с приказки, написани от украински деца бежанци

Варна - в детския център за украински деца “Усмивки за Украйна”.
Снимка: БГНЕС

По случай Световния ден на бежанците УНИЦЕФ представя книга с приказки, написани от украински деца бежанци. Книгата е достъпна на украински, български и английски език.

50 деца на възраст от 7 до 14 години са се включили в книгата и са създали приказките и илюстрациите към тях, отбеляза пред БНР Боряна Гидикова от УНИЦЕФ.

"Това е повод да се замислим как тези деца, които в последното десетилетие са се увеличили два пъти и са общо 43 млн. в целия свят, които са разселени и не живеят в домовете си, може би ще прекарат цялото си детство извън собствения си дом. Книгата се казва "Училище за приказки" и е един много симпатичен проект в един от образователните центрове, които УНИЦЕФ подкрепя през последната година, където деца от Украйна могат да намерят приятели, да научат български, да им помогне да се социализират". 

Във всяко творчество прозира това, което чувства един човек, отбеляза Гидикова в интервю за предаването "Преди всички". И добави:

"Изкуството има невероятната сила да преобразява света на едно дете, да му помогне дори за лечението на емоционалните травми. Според мен обаче нищо не може да помогне толкова, колкото войната да свърши и децата да се приберат в домовете си и да са заедно със своите семейства".

Деца без близките си пристигат в България не само от Украйно, но и от Сирия, Афганостан, Мароко, подчерта Гидикова. 

Тя е категорична, че най-важното е да бъдем толерантни

"Това са едни деца и хора, които не бягат от добро, те бягат от война или нещо, което застрашава живота им. Ние трябва да бъдем толерантни и да се опитаме да направим така, че да могат те да се социализират. В България вече 10 години почти нищо не се прави за интеграцията на бежанците, а техният брой се увеличава". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Основните кандидати на регионалните избори в Каталуния - Карлос Каризоса, Лая Естрада, Пере Арагонес, Салвадор Иля, Игнасио Карига, Йесика Албиак и Алехандро Фернандес.

Регионални избори в Каталуния

В Каталуния гласуват на регионални избори. Те са тест, както за подкрепата за движението за независимост, така и за испанския премиер Педро Санчес, който управлява с подкрепата на националистически формации. Според прогнозите Социалистическата партия на Каталуния ще спечели най-много гласове, но съставянето на правителство ще зависи от..

публикувано на 12.05.24 в 08:07
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска - първата жена президент на РСМ, полага клетва

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще положи днес клетва пред парламента на страната, с което официално ще встъпи в длъжност Гордана Силяновска - Давкова ще е шестият президент на страната и първата жена, избрана на този пост. Тя спечели вота за държавен глава с 561 хиляди гласа срещу опонента си..

публикувано на 12.05.24 в 07:53

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата..

публикувано на 12.05.24 в 07:30

Температурен рекорд беше регистриран във Великобритания

Вчерашната събота беше най-топлият ден от началото на годината в Обединеното кралство, съобщиха от британската метеорологична служба. Температурите достигнаха 25,9 градуса в Източен Съсекс и 25,7 градуса по Целзий в Северна Шотландия.  Националната метеорологична и климатична служба на Обединеното кралство заяви, че рекордите едва ли ще задържат дълго,..

публикувано на 12.05.24 в 05:25

България ще бъде представена на "Форум на разнообразието" в Никозия

"Форум на разнообразието" /Diversity Forum/ се провежда днес на централния площад на кипърската столица Никозия. България ще бъде представена на фестивала от танцовия ансамбъл "Канатица" към Съюза на българите в Кипър. "Да отпразнуваме заедно разнообразието, равенството и приобщаването", кани Центърът за социални иновации, който организира..

публикувано на 12.05.24 в 05:22

Огромни запаси от нефт и газ в Антарктида са били открити от Русия

Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида, голяма част от които в райони, към които има претенции Обединеното кралство, съобщи вестник "Сънди телеграф". Проучванията са прелюдия към въвеждането на сондажни платформи за експлоатация на девствения регион за изкопаеми горива, предупредиха британски дипломати, цитирани от "Сънди телеграф"...

публикувано на 12.05.24 в 04:54

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства. Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

обновено на 12.05.24 в 04:40