Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път беше подписан Меморандум за разбирателство между еврейските общности от четири страни на Балканите

Д-р Александър Оскар: Всяка цивилизована държава успява да погледне и на тъмната страна от историята си

Александър Оскар
Снимка: БГНЕС

На 12 юни 2023 г. за първи път в историята беше подписан Меморандум за разбирателство между еврейските общности от четири страни на Балканите - България, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Инициативата е на Организацията на евреите в България "Шалом".  

В него се осъждат опитите на обществени фигури да променят, изкривяват и пренаписват историята на Холокоста. 

Специален гост на събитието беше Менахем Розенсафт - асоцииран изпълнителен вицепрезидент и главен юрисконсулт на Световния еврейски конгрес, който изнесе лекция по повод 80 години от сложните събития, свързани с еврейската общност на Балканите - спасяването на българските евреи като светло събитие в историята, но и депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Скопие и Пирот, които тогава са били управлявани от българската държава.

Постер Меморандум

"За мен е чест да споделя някои мисли за тази толкова важна и недотам осветявана публично тема"

“Двусмислието на злото и доброто: Един разказ за спасяването и депортирането по времето на Холокоста в България”. Това беше темата на Менахем Розенсафт, който ни покани “да помислим дали българският цар Борис III трябва да бъде възхваляван като спасител на 48 000 български евреи, или трябва да бъде осъден като човек, който  в крайна сметка е отговорен или най-малкото съ-отговорен за депортирането в лагерите на смъртта на 11 343 евреи от Тракия, Македония и от бившия сръбски окръг Пирот.
Д-р Алек Оскар и Менахем Розенсафт
Ръководителите на еврейските общности в Северна Македония и Сърбия обясниха защо това събитие е важно за тях. Пепо Леви, ръководителят на еврейската общност в Северна Македония сподели:

"Бих искал да благодаря на Световния еврейски конгрес и на Менахем за прекрасната реч, благодаря и на господин Алек Оскар за неговия кураж, защото ние знаем в какви времена живеем! Благодаря на гостите и нашите приятели! Това е един нелек период в Македония, в който ние, еврейската общност, бихме искали да сме мост между България и македонския народ, мост за обич, приятелство и прогрес. Миналото и историята не трябва да са пречка пред бъдещето. Македония загуби 7143 евреи в лагера в Треблинка, които бяха пратени там от Щип, Битоля и Скопие. Но това не може да е пречка пред едно по-добро бъдеще пред нас. 98 процента от македонските евреи загубиха живота си във Втората световна война. Толкова висок процент загуба в Треблинка не знам дали има друг народ, Менахем би могъл да е по-точен в това, но сега тези евреи… това е много трудна тема за мен, защото аз съм загубил целия си род, баща ми, братята и сестрите ми…"

За Александър Албахари, президент на Федерацията на еврейските общности в Сърбия, подписването на този меморандум е също важен знак.

Подписването на Меморандум за разбирателство между еврейските общности от България, Гърция, Сърбия и Северна Македония

"Всички вие сте наясно с разрастването на крайната десница в Европа, а ние също така сме свидетели и на битката между два разказа за историята на Холокоста - първият се опитва да забрави случилото се или да го омаловажи, а другият - разказът, на който ние сме представители, е този, който иска да съхрани всичко онова, което се е случило, за да не бъде забравено. Според мен тази битка тепърва предстои. Подписването на този меморандум срещу опитите да се пренаписват исторически факти е исторически момент за всички нас"

Д - р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом", сподели, че още преди пандемията е обмисляно как да се засилим сътрудничеството с побратимените еврейски общности, с които имаме обща история. 

"В контекста на 80-годишнината от събитията през 1943 година видяхме символичен повод да обединим усилията си в съхранението и паметта за Холокоста, както и в борбата с езика на омразата, изкривяването на историята, антисемитизма и в съхраняването на автентичната Сефаратска традиция на Балканите". 

Той призна, че еврейската общност е била изненадана от факта, че официални представители на българската държава не предпочетоха Паметника на спасението, а изложба, която представя изкривена историята за спасяването на българските евреи.

"Тя отчита имагинерна роля на цар Борис и неговото правителство. С паметника възпоменаваме героичният акт на българския народ и Българската православна църква, както и се преклоняваме пред паметта на тези 11 хиляди евреи,  депортирани от българските власти от Вардарска Македония".

Всяка цивилизована държава успява да погледнеи на тъмната страна от историята си, отбеляза Александър Оскар. 

"Държавите в ЕС, САЩ и Канада намериха начин да поемат морална отговорност за грешките, допускани в миналото. Когато отричаме грешките на миналото, ние сме обречени да ги повтаряме. Виждаме, че в днешно време се случва точно това".

Д-р Оскар призна, че има притеснения относно нарастването на антисемитизма в България. 

"Най-вече поради липсата на институционална реакция. През последната година чухме всякакви истории от официални представители за това как българската държава е спасила всички свои евреи. Но от езика на омразата се премина към вандалски актове, като боядисването на магазини и забраняването на прожекции на филми". 

Работим координирано, за да се противопоставим на изопачаването на историята, защото това, което се случва в България, буди само ирония в света, добави Александър Оскар. 

А усещането за исторически момент, на който ставаме свидетел, се допълваше от липсата на множество камери. Както често е ставало, понякога историята се случва зад близкия ъгъл, докато ние сме фокусирани във врявата и плявата на вечните политически временни страсти.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво..

публикувано на 16.06.24 в 17:41

Празник на черешата в Кюстендил от 28 до 30 юни

От Общината в Кюстендил обявиха програмата на утвърдилия се вече Празник на черешата в града, който е насрочен за дните от 28 до 30 юни. Очакват се хиляди посетители от цялата страна и от чужбина.  Същевременно хотелиери в града и района коментират, че всички места за нощуване  и пребиваване за тези дни са резервирани.  Над 150..

публикувано на 16.06.24 в 17:17
Йоргос Герапетритис

Гърция отново предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор

Гърция отправи поредно предупреждение към Севрна Македония да спазва ангажиментите си по договра от Преспа. Стриктното спазване на международните споразумения е фундаментален принцип на международното право и очевидно задължение за участието в международни организации, заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, съобщава в. "Катимерини"...

публикувано на 16.06.24 в 17:09
Президентите на Швейцария Виола Амхерд (вляво) и на Украйна Володомир Зеленски

Конференцията в Швейцария подкрепи териториалната цялост на Украйна

Териториалната цялост на Украйна трябва да бъде част от бъдещо мирно споразумение - пише в заключителната декларация на международната конференция на високо върха, която се провежда в Швейцария. За трайно уреждане на конфликта ще бъде нужен диалог между всички страни, се подчертава в документа, подкрепен от мнозинството участници. Има обаче и изключения..

публикувано на 16.06.24 в 16:38
На пристанище Митилини, остров Лесбос, Гърция, архив, април 2024 г.

Поскъпването на фериботните билети в Гърция отказва туристи от летуване на островите

Поскъпването на фериботните билети пренасочва туристите към континенталната част на Гърция. Цените в хотелите на Халкидики достигнаха тези на островите. Гръцките туроператори съветват клиентите да сравняват цените на предлаганите хотелски услуги и да не се влияят от категорията на хотела. Има петзвездни хотели в цялата страна, които понякога са..

публикувано на 16.06.24 в 16:25

Авария остави кюстендилското село Соволяно без вода

Аварирала помпа остави без водоподаване в неделния ден кюстендилското с. Соволяно. Аварийнa група на "Кюстендилска вода" работи на място по проблема, очаква се в рамките на деня аварията да бъде отстранена.  Същевременно от Общината в Кюстендил обявиха, че има издадена заповед за забрана на ползването на питейна вода за дейности, които не са..

публикувано на 16.06.24 в 15:44
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните ще открие Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе в понеделник (17 юни) в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във..

публикувано на 16.06.24 в 15:40