Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Булевард "Сливница", София: Протест №44

Снимка: Мария Костова

С искане за законодателни мерки срещу войната по пътищата за 44-та поредна вечер протест затвори част от движението по столичния булевард „Сливница“. Участниците в демонстрацията почетоха паметта на Ани и Явор, който загубиха живота си в катастрофа, пометени от млад шофьор на пешеходна пътека на столичния булевард.

От 8-ми май протест се провежда всяка вечер. Организаторите коментираха и започналата днес акция на пътя от МВР и още пет институции, заради зачестилите инциденти.

Христо Георгиев от протеста: 

"Не само кампании да има, а да има адекватни мерки. Една кампания за две седмици или за един месец няма голям ефект. Не е достатъчно".
 
Протестиращите очакват становище от парламента по внесените от тях законодателни промени, свързани с по-строгите наказания срещу нарушителите на пътя.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават протестите в София заради новата организация на движение по ул. "Фритьоф Нансен"

За поредна вечер граждани излязоха на протест в центъра на столицата и блокираха кръстовището на булевард "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Недоволството е заради въвеждането на нова организация на движение в района. Един от протестиращите - Васил Казаков, заяви пред  БНР, че са премахнати инвалидни места за паркиране: "Една жена, която е..

публикувано на 10.05.24 в 19:10
Гордана Силяновска

Борел и Вархеи: ЕС поздравява новоизбрания президент на РСМ, очаква с нетърпение да работи с нея

ЕС поздравява новоизбрания президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска и очаква с нетърпение да работи с нея. Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна..

публикувано на 10.05.24 в 18:45
Борис Бонев

Борис Бонев за новата организация на движение: Отчитам някои пропуски и ще се поправим

Отчитам някои пропуски от наша страна и ще се поправим, заяви Борис Бонев на своята страница във Фейсбук относно новата организация на движение по бул. "Витоша", "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен". Днес се състоя извънредно заседание   на постоянната комисия по транспорт към Столичния общински съвет, на което темата беше дискутирана. Това е..

публикувано на 10.05.24 в 18:23

Хуманитарни организации: Ситуацията в Газа се влошава

Израелски танкове завзеха днес главния път, разделящ източната и западната част на Рафах, и на практика обкръжиха цялата източна част на града в южната част на Ивицата Газа. Израелските сили са превзели и затворили и единствения пропускателен пункт между анклава и Египет. На този фон хуманитарните организации предупредиха за влошаващата се хуманитарна..

публикувано на 10.05.24 в 18:13
Снимката е илюстративна, архив.

Проливни дъждове в Гърция, очакват се промени в графика на фериботите

Продължават силните дъждове в Гърция. Очакват се промени в графика на фериботите. Тази вечер и утре се очаква засилване на валежите в цялата страна, предупреждават от Гражданската защита в южната ни съседка. Местните власти са взели мерки, съобщават от общините. Очакват се затруднения и промени в трафика на фериботите, защото прогнозите са за..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си

Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си. Кандидатурата му беше внесена тази сутрин в Държавната дума от президента Владимир Путин и подкрепена от депутатите. Предстои Мишустин да предложи структурата и състава на новото правителство. Кандидатурите на вицепремиерите ще бъдат разгледани в Думата идния понеделник, а на министрите -..

публикувано на 10.05.24 в 17:49
Агенцията за социално подпомагане

Пострадалите от наводнението в с. Делейна вече са подали заявления за еднократна помощ

Десетте домакинства, които пострадаха от наводненията на 8 май във видинското село Делейна, вече са подали заявления за отпускане на еднократната помощ, съобщиха от социалното министерство. Приземни етажи на около 10 къщи са наводнени в село Делейна (видео) Екипи от дирекция "Социално подпомагане" - Брегово са описали щетите и са съдействали на..

публикувано на 10.05.24 в 17:38