Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не е напълно готова да произвежда 155-милиметрови снаряди

Богдан Богданов
Снимка: БГНЕС

България не е напълно готова да произвежда 155-милиметрови снаряди.Но военните заводи в България работят на пълни обороти. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. На закрито заседание комисията по отбрана го изслуша за готовността на военната индустрия да участва в плановете на ЕС за муниции за Украйна. 

Министър Богданов обясни, че България трябва да е част от целия процес за производство и доставка. Заявила е и готовността за разширяване на капацитета…. 

"Нашите заводи в момента произвеждат определено оборудване - 152, 122-милиметрови. Тук въпрсът е какви биха били поръчките .Чуваме, че ще има и за 155, за което България в момента не е напълно готова."

За разширяване на капацитета на заводите министър Богданов припомня, че има голям бюджет на ниво Европейската комисия. Но България трябва да подготви проекти. Работи се по тези проекти, каза Богданов. Който не вижда проблем, че в даден момент индустрията ще трябва да работи и за външния, и за вътрешния пазар. Както би се получило, след като „ВМЗ- Сопот“ започне замяната на стари с нови боеприпаси на стойност около 347 милиона лева:

"ВМЗ си изпълнява стриктно договора с държавата"

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всенародно поклонение по повод годишнината от Априлското въстание се проведе в местността Оборище

В историческата местност Оборище над Панагюрище се проведе всенародно поклонение по повод 148-вата годишнина от Априлското въстание. На мястото, превърнало се в символ на българския парламентаризъм , бе отслужен молебен за здравето и благоденствието на българския народ. За поредна година паметникът на Априлци, на който са изписани имената на..

публикувано на 02.05.24 в 11:36

По-малко разрешителни за строеж през първото тримесечие на годината

С близо 20 % намаляват разрешителните за строеж през първото тримесечие на годината спрямо предходното, сочат данните на Националния статистически институт.  Броят на планираните за строеж жилища намалява с 37,5 на сто. Спрямо първото тримесечие на предходната година обаче има лек ръст на броя на разрешителните за строеж.  Най-много от тях са в..

публикувано на 02.05.24 в 11:31

Пиян зад волана и с 2 деца в колата блъсна 4 паркирани коли във Велико Търново

Водач с близо 3 промила алкохол е предизвикал катастрофа с 4 паркирани автомобила във великотърновския квартал "Зона В". В колата, причинила инцидента, са пътували две деца.  На паркираните автомобили са нанесени значителни материални щети, а 24-годишният шофьор от Велико Търново, причинил катастрофата, е с 2,78 промила, според данните на..

публикувано на 02.05.24 в 11:29

Фондация "Заедно в час" с призив за подкрепа на "Училище за пример"

Време е всички в обществото да сме ангажирани с каузата за по-качествено образование , апелират от Фондация "Заедно в час" и отправят покана да подкрепим майската им кампания за набиране на средства за програмата "Училище за пример" . Програмата е двугодишна и е изцяло безплатна за училищата, които участват в нея , напомни пред БНР Лора..

публикувано на 02.05.24 в 11:14

Високи остават цените на агнешкото и на бензина в Гърция

До 19 евро за килограм достигна цената на агнешкото месо в специализираните магазини. От Асоциацията на потребителите съобщават, че тази година хранителните стоки за великденската трапеза са с 20% по-скъпи. Гърците търсят по-евтини стоки, за да покрият разходите си. Хиляди гърци, които живеят в северната част на страната пътуват до..

публикувано на 02.05.24 в 11:12
Валентина Васильонова

Валентина Васильонова: Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина . Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.  "Темата за сезонния труд в ЕС и в частност в селското стопанство е особено важна, а за нас като синдикати - силно проблемна", каза тя и..

публикувано на 02.05.24 в 10:31

Деца от 5 страни ще има на фестивала "Великденско яйце" в Босилеград

За 31-и път в Босилеград от днес до 7 май ще върви фестивалът "Великденско яйце" с участието на деца от Бесарабия с български произход, от Украйна и Молдова, Република Северна Македония, Сърбия, както и от различни градове от България.  Преди пандемията организаторът - сдружение "Глас" в Босилеград - кандидатства рекорд на Гинес по брой на..

публикувано на 02.05.24 в 10:28