Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказателно производство в Русия срещу основателя на "Вагнер", той овладя военни обекти в Ростов на Дон

Евгений Пригожин
Снимка: БТА

Следственият комитет на Федералната служба за сигурност на Русия обвини основателя на наемническата групировка “Вагнер” Евгений Пригожин в призиви към въоръжен метеж и започна наказателно производство срещу него. По информация на БиБиСи е издадена заповед за неговия арест. 

В Москва е засилена охраната на държавните институции и обектите на транспортната инфраструктура. Под тревога са вдигнати специалните части на полицията ОМОН и Специалният отряд за бързо реагиране на Националната гвардия. 


Движението по магистралата М-4 , която свързва Москва с южните региони, е блокирана на изхода от Ростов на Дон. По магистралата се придвижва военен конвой. В Москва и цялата област се провеждат антитерористични мероприятия, въведен е допълнителен контрол по пътищата, съобщиха местните власти . 

Губернаторът на Ростовска област обяви, че се отменят всички планирани масови събития . 

Пригожин поиска да разговаря очи в очи с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов. В публикувано видео в социалните мрежи, Пригожин каза, че се намира в щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон и обяви, че силите на "Вагнер" контролират всички военни обекти в града. 

"В 7:30 ч. сутринта под контрол са военните обекти в Ростов, в това число и летището. За самолетите, които се отправят за изпълнение на бойни задачи няма проблеми. Всичко, което направихме - взимането на контрол е щурмовата авиация да не нанася удари по нас, а по украинците". 

Вчера Пригожин обвини руската армия, че по заповед на началника на генералния щаб Валерий Герасимов е нанесла ракетно-артилерийски удари по тиловите лагери на “Вагнер”.

Министерството на отбраната и Федералната служба за сигурност опровергаха твърденията на Пригожин и ги определиха като провокация. 

От Федералната служба за сигурност призоваха наемниците от “Вагнер” да не правят непоправими грешки, да прекратят силовите действия срещу руския народ, да не изпълняват предателските заповеди на Пригожин и да предприемат мерки за задържането му”. Самият Пригожин обяви, че неговите бойци се намират в град Ростов в Южна Русия и че са свалили боен вертолет на руската армия, който ги е обстрелвал. 

"Няма да могат да ни унищожат. Имаме цели. Всички сме готови да умрем. Всичките 25 000, а след това още 25 000. Защото умираме за родината. Умираме за руския народ".

От Белия дом заявиха, че следят ситуацията с Русия и "Вагнер" и ще се консултират със съюзниците и партньорите си относно развитието ѝ.

От Москва заявиха, че Киев се възползва от провокацията на Пригожин и струпва бойни части за настъпление в тактическото направление на Бахмут. 

Русия е подложила и тази нощ на ракетни атаки украинската столица Киев, според украински източници. От руска страна се съобщава, че украинската армия струпва бойни части за настъпление около Бахмут. 

Седем души са били ранени и са повредени около 40 автомобила в Киев, съобщиха от местната администрация. На три етажа от висок жилищен блок е избухнал пожар. Отломки от дрон са паднали върху паркинг в центъра на града. Повече от 20 ракети са били обезвредени във въздушното пространство на украинската столица.

В цяла Украйна беше обявена въздушна тревога в продължение на повече от час. Експлозии имаше и в Харков, и в Днепър, както и в други градове. В Харков е засегнат газопровод, като е възникнал пожар.

Междувременно от руското министерство на отбраната заявиха, че украинските въоръжени сили са се възползвали от действията на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин и съсредоточават части за настъпление в района на Бахмут. Посочва се, че в тази част на фронта се прехвърлят подразделения от 35-а и 36-а бригада на морската пехота. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в продължение на часове се бориха с огнената стихия, включиха се и доброволци, на място бяха докарани и..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент" Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи Гюров от поста, става ясно от интервю на управителя на банката Димитър Радев за БТА. Според..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан разговаря с Путин в Москва Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин Преди да се отправи на..

публикувано на 08.07.24 в 19:08