Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден преди вота в Гърция социолозите предвиждат победа за "Нова демокрация"

Снимка: Мерим Тенев

В Гърция е ден на размисъл преди предсрочните парламентарни избори утре. Те се провеждат малко повече от месец след редовните, които не доведоха до сформирането на правителство.

Днес гласуват гърците в чужбина. Става въпрос за малко над 20 хиляди. Вотът им ще бъде преброен утре в Гърция. Социолозите дават преднина на дясноцентристката "Нова демокрация", но изненади не са неочаквани.

Между 83 и 94 процента от гласоподавателите заявяват, че ще отидат до избирателните урни.

Според проучванията дясноцентриската "Нова демокрация" ще спечели убедителна победа с около 20 процента преднина пред основния си опонент – радикалната левица СИРИЗА.

На тези избори се прилага бонусна пропорционална система - първата партия трябва да е получила поне 25% от гласовете. За десницата социолозите сега предвиждат около 40 на сто.

С бонус системата, максимумът от 50 допълнителни депутати се разпределя поетапно. Колкото по-висок е процентът на първата партия, толкова повече бонус места получава.

Предвижда се "Нова демокрация" да има между 158 и 165 места, при необходими 151 за самостоятелно правителство.

Разбира се, ако проучванията се окажат неверни, не е невъзможно в Гърция да се проведат нови предсрочни избори – още през август, или септември, обясни пред БНР анализаторът Георгиос Архондас.

"Отново "Нова демокрация" и ПАСОК, двете политически формации, които в момента биха могли да си сътрудничат за съставянето на коалиционно правителство, заявяват, че подобно нещо е невъзможно".

За тези предсрочни избори, лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас, която според социолозите е с близо 20 на сто зад десницата, избра в кампанията си да заложи на "заплахата" от самостоятелно управляваща "Нова демокрация" и предупреди многократно за предстояща "Орбанизация" на Гърция.

"Практичната и реалистична дилема на тези избори е дали в утрешния ден ще имаме неконтролируем, безскрупулен режим. Не просто едно правителство. Във всеки случай обаче ще се борим, така че следващият ден да не е превърнал Гърция в страна, която повече ще прилича на Унгария на Орбан".

Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис реагира на нападките на Ципрас:

"Сега нашите опоненти казват: "Нова демокрация" не трябва да бъде всесилна". Само гръцкият народ е всесилен. Но искам да знаете, че големият процент на "Нова демокрация" е тежка отговорност за мен. Няма да допусна никаква проява на арогантност и самодоволство". И допълни:

"Вторият четиригодишен мандат на "Нова демокрация" ще ѝ позволи да ускори големите промени, от които се нуждае Гърция, да укрепим още повече икономиката, да бъде поставено начало и стабилизирано темпото на растежа".

Предизборните сблъсъци на основните партии са около икономиката и доходите на гърците. Всяка от тях обещава по-високи заплати, по-ниски преки и непреки данъци и по-ниски осигурителни тежести.

Другата важна тема е подобряването на здравната система. Лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис даже намеси и България, говорейки за здравеопазването тук, обвинявайки Мицотакис в прикриване на истинските му планове:

"Той презира интелигентността на гръцкия народ. Мицотакис казва, че е подкрепил общественото здравеопазване в момент, когато сме на второ място по разходи за частно здравеопазване в Европейския съюз. Изпреварва ни само България. Казва също, че ще повиши заплатите с 25%, когато вече е представил на Европейската комисия средносрочен план, който предвижда 13% увеличение за 4 години".

Ако " Нова демокрация" не постигне самостоятелно управление, в страната се очакват нови предсрочни избори – в разгара на лятото и отпуските.

До 8 часа в понеделник тол такси на пунктовете по магистралите не се заплащат от коли и мотоциклети. А тук една от големите новини е, че опашките за качването на Акропола са километрични, заради няколкото круизни кораби, които са акостирали на Пирея и многото туристи в самата столица

Снимки: Мерим Тенев

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама са кандидатите за кмет на с. Громшин

Двама кандидати за кмет на Громшин. Частичният избор в бойчиновското село ще се проведе на 23 юни . Частичният избор се наложи, след като правомощията на избрания през октомври миналата година за кмет на Громшин Цветан Антонов бяха предсрочно прекратени. Това стана, тъй като Антонов не бе закрил в срок своя фирма, регистрирана през 2005..

публикувано на 02.06.24 в 13:25

С поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Ботев

С поклонение пред Паметника на Булаирци, Монумента на 13-и Рилски пехотен полк, с поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Христо Ботев и четата му и на падналите герои за България. Преди това стотици край пл. "Велбъжд" и по улиците на града застанаха при воя на сирените да почетат 2 юни. На поклонението бяха кметът на..

публикувано на 02.06.24 в 13:08

Мерки срещу домашното насилие в Гърция

Властите в Гърция взеха сериозни мерки срещу проявите на домашно насилие. Създадени бяха центрове в помощ на застрашени и пострадали от такива престъпления. От днес работят 65 центъра за борба срещу домашното насилие, заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. Те са разположени в полицейски участъци. В тях работят..

публикувано на 02.06.24 в 13:01

ЕК проверява популярна китайска платформа за онлайн търговия

Европейската комисия е започнала проверка на една от най-популярните китайски платформи за търговия в интернет. Това става след сигнал от Европейската потребителска организация  BEUK  заради съмнения за предлагане на фалшиви продукти и прилагане на нелоялни практики, обяви основателят на българската платформата за информация и съвети "Ние,..

публикувано на 02.06.24 в 12:59

Японци се включиха в черешовия туризъм в кюстендилското с. Пиперков чифлик

Японци от Осака, водени от техни приятели от София, посетиха в неделния ден кюстендилското с. Пиперков чифлик. На черешов туризъм - влязоха в една от градините да си наберат от вкусните плодове Черешов туризъм в Кюстендилско, за втора година овощари организират "Набери си сам" Групата влязла в градината на бившия директор на Института..

публикувано на 02.06.24 в 12:53

Проучване: Гърците са еврооптимисти

Гърците са еврооптимисти, показват последни проучвания в южната ни съседка. Гражданите виждат ползите от членството си в Евросъюза, коментират анализатори в Атина. Гърците имат повече доверие в европейските институции, отколкото в местните политици, показва проучването на общественото мнение. Мнозинството гърци имат положително отношение..

публикувано на 02.06.24 в 12:40
Снимката е илюстративна, архив.

Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом

Неизвестни срязаха маркучи на спирачната система и счупиха стъкло на локомотив на жп гарата в Лом. Машината е била готова за път. Полицаите издирват извършителите Сигналът за инцидента е подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта вчера. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 02.06.24 в 12:39