Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Русия не планира взривяване на Запорожката АЕЦ

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският посланик в Москва Лин Трейси е подала сигнали, че Съединените щати нямат нищо общо с въоръжения метеж, организирания от основателя на наемническата групировка “Вагнер” Евгений Пригожин. Това заяви в обширно интервю за телевизия RussiaTodayруският министърът на външните работи Сергей Лавров. Освен това Лавров категорично отхвърли твърденията, че Русия планира да взриви Запорожката атомна електроцентрала.

Посланичката на САЩ в Русия Лин Трейси

По думите на Лавров посланик Трейси е изразила надежда, че всичко с руския ядрен арсенал ще бъде наред, че няма да пострадат американски дипломати и още:

"Особено беше подчертано, че Съединените щати изхождат от това, че всичко, което става, е вътрешна работа на Руската федерация".

Попитан дали разполага с доказателства, че украинските и западните специални служби не са били замесени в метежа, Лавров отговори:

"Работя във ведомство, което не се занимава със събирането на доказателства за извършени противоправни действия, но у нас има такива структури и ви уверявам, че те вече работят по въпроса".

На днешното правителствено заседание премиерът Михаил Мишустин заяви, че против Русия е насочена “цялата военна, икономическа и информационна машина на Запада” и призова за сплотяване на обществото около президента.

От пресслужбата на президента съобщиха, че Владимир Путин е разговарял по телефона с иранския си колега Ебрахим Раиси, от когото е получил пълна подкрепа във връзка със събитията от 24 юни.

Министерството на отбраната публикува за първи път от началото на метежа кадри без звук, на които се вижда Сергей Шойгу. От ведомството съобщиха, че министърът на отбраната е инспектирал команден пункт на войсковата групировка “Запад” и е поставил задачи на военнослужещите.

По-рано “Комерсант” съобщи, а ТАСС потвърди, че наказателното производство за организиране на въоръжен метеж срещу основателя на “Вагнер” Евгений Пригожинвсе още не е прекратено. И двете медии се позоваха на свои източници в прокуратурата.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловеч празнува Цветница в стария кв. "Вароша"

В Ловеч на Цветница по стара традиция се събират хиляди жители и гости на града, а площадите в центъра и стария квартал "Вароша" са изпълнени с шатри на майстори занаятчии и цветари. По традиция беше пресъздаден и ритуала "По вода", а за кумичка на празника беше избрана 18-годишната Надежда Стефанова.

публикувано на 28.04.24 в 14:13

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение.  "Климатичните промени са непосредствена заплаха и ако мисля да имам деца в близкото бъдеще,..

публикувано на 28.04.24 в 14:05

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Мазни борби. Мазньо дири мазнинката

В днешната научна лекция тук ще разгледаме едно явление от българския политически живот и както винаги, анализът ни е толкова дълбок, че 5 минути не можем да изплуваме на повърхността за глътка въздух. С нашите научни лопати ние копаем сведения от библейските страници през феноменологията на Хегел чак до банкянските извори на мъдростта...

публикувано на 28.04.24 в 13:58

„Запалете свещичка, дарете живот“ - девет души дариха кръв във В. Търново

Девет кръводарители се отзоваха и дариха на Цветница в неделното училище към храма „Свети Николай“ във Велико Търново. Акцията по кръводаряване е част от националната кампания „Запалете свещичка, дарете живот“. Сътрудничеството между храма и Центъра по трансфузионна хематология е отдавна и заедно помагаме, поясниха свещеноиконом Славчо..

публикувано на 28.04.24 в 13:58
Бойко Ноев

Бойко Ноев: Русия осъществява директно терористични операции на българска територия

Русия осъществява директно терористични операции на българска територия. Това заяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат. "Това е доказано дори в някои разследвания на българската прокуратура, които не завършват вече много години . В България това е една тема, която не е популярна. За съжаление, тя не е популярна и за..

публикувано на 28.04.24 в 13:18

След изборите Борисов няма да преговаря за ново управление с Петков, Василев и Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира гора,..

публикувано на 28.04.24 в 13:12

Гърция с ПВО проект на стойност 2 млрд. евро

Гърция се превъоръжава с нови технологии по защита на въздушното пространство, съобщи министърът на отбраната Никос Дендиас. Опозиционните партии с изключение на депутатите-комунисти подкрепят плановете на правителството за отбрана. Гърция ще направи "непробиваемо" въздушното пространство на страната, заяви министърът на отбраната..

публикувано на 28.04.24 в 13:03