Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите публикува проектобюджета за годината

Снимка: БГНЕС

Дефицит от 3% без да се увеличават разходите и да се намаляват социалните плащания са заложени в проектобюджета за настоящата година.

Късно тази вечер Министерството на финансите публикува проектозакона, с който се намаляват разходи от 3,6 млрд. лева спрямо проекта на служебното правителство. В края на годината максималният размер на държавния дълг не може да надвишава 40,6 млрд. лева.

В края на годината инфлацията се очаква да се понижи до 5,6%, прогнозират от Министерството на финансите.

Заедно с проектобюджета е публикувана и новата средносрочна бюджетна прогноза, според която през 2023-та средногодишната да бъде 8,7%. Това се дължи на значително намаление на приносите на групите храни и енергийни стоки, при които се очаква да имат лек спад в края на годината.

През 2024 г. прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като в края на годината ще достигне 3,2%, а средногодишната – 3,8%. Година по-късно този показател ще се забави до 2,8%. Цените на енергийните стоки ще имат спад до края на прогнозния хоризонт.

Макроикономическата прогноза предвижда растеж на БВП от 1,8 % тази година, а догодина да има ускоряване до 3,3 на сто. 2025-та се очаква ръст от 3,2 на сто.

Дефицитът за тази и следващата година остава 3%, но през 2025 година еднократно ще има повишение до 3,6% заради доставката на новите бойни самолети. Средствата за отбрана догодина ще достигнат 2% от БВП, пишат от финансовото министерство.

По отношение на политиката по доходите в проекта на бюджета е отразено увеличението на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г. – от 710 лв. на 780 лв. Заложено е и увеличението на пенсиите от 1 юли с 12 на сто.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Николай Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов представя приоритетите си като председател на БЛС

Новоизбраният председател на БЛС д-р Николай Брънзалов ще представи приоритетите за 3-годишния мандат на ръководството, както и акценти от взетите решения от провелия се 77-ми редовен отчетно-изборен събор на БЛС. Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС  Д-р Николай Брънзалов бе избран с гласовете на 252-ма от делегатите на..

публикувано на 30.09.24 в 07:46
Паркът в Солсбъри, в който Доун Стърджис е открита в безсъзнание след досег с

Започва публично разследване на смъртта на британка след контакт с "Новичок" през 2018 г.

Във Великобритания беше насрочено публично разследване относно смъртта на Доун Стърджис, която почина през юли 2018 година, след контакт със смъртоносното нервнопаралитично вещество "Новичок". Съдията, който председателства разследването, обаче изключи възможността показания да дадат бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщи Би..

публикувано на 30.09.24 в 07:46

Прогнозите за поскъпване на олиото няма да се оправдаят

Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Европейският пазар ще компенсира евентуален недостиг у нас и дори да има увеличение, няма да е с повече от 10%, посочиха експерти...

публикувано на 30.09.24 в 07:42
Десетки хиляди ливанци избягаха в съседна Сирия.

Израелските атаки срещу Ливан продължават, Бейрут ще следва пътя на дипломацията

Ливанците, които са били принудени да напуснат домовете си заради израелските въздушни удари, може да достигнат 1 милион, предупреди ливанският премиер Наджиб Микати. Израелските атаки в Ливан продължиха, дори след ликвидирането на лидера на радикалната шиитска организация "Хизбула" Хасан Насрала при бомбардировките срещу командния ѝ щаб в Бейрут...

публикувано на 30.09.24 в 07:38

Започва процесът по удостоверяване на машините за предсрочния вот

В Министерството на електронното управление тази седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване. От ЦИК информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и неправителствени организации, регистрирали наблюдатели в процеса. До утре се приемат заявленията за участие в удостоверяването..

публикувано на 30.09.24 в 07:23

МС решава за обезпечаване на съхранението на машините за гласуване

Очаква се кабинетът да приеме решение, с което да се обезпечи съхранението на машините за гласуване на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. Правителството: Не сме страна по договора за наем на помещение за съхранение на машините за гласуване Вчера от правителствената пресслужба информираха, че след допълнителни уточнения между..

публикувано на 30.09.24 в 07:21
Австрийският президент Александър Ван дер Белен

След изборите в Австрия: Президентът дава време на партиите

Австрийският президент Александър ван дер Белен дава време на партиите, които влизат в новия парламент да потърсят мнозинство преди да възложи съставянето на следващото правителство. "Водещо за мен като президент ще бъде дали следващото австрийско правителство ще се ръководи от основните демократични принципи“, заяви в първа реакция след..

публикувано на 29.09.24 в 22:11