Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Русия потвърдиха смъртта на екипажа на сваления по време на метежа ИЛ-22

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите на Ивановска област потвърдиха смъртта на екипажа на военния самолет ИЛ-22, който беше свален по време на военния метеж в Русия и който е бил базиран на територията на региона.

Губернаторът на областта Станислав Воскресенски изказа съболезнования на близките на загиналите пилоти и отбеляза, че те с чест са изпълнили воинския си дълг. Той добави, че на семействата им ще бъде оказана необходимата помощ.

Миналата неделя военният кореспондент на “Първи канал” на държавната телевизия Ирина Куксенкова съобщи, че противовъздушната отбрана на групата “Вагнер” е свалила самолета и че са загинали намиращите се на борда десет души.

Тогава тя каза още, че основателят на “Вагнер” Евгений Пригожин е предложил да компенсира семействата им с по 50 милиона рубли или над половин милион долара.

В обръщението си към руснаците на 27 юни президентът Владимир Путин отбеляза мъжеството на загиналите по време на метежа летци, но не уточни броя им. Официално е потвърдена смъртта и на двама пилоти от Псковска област, чийто вертолета К-52 също беше свален от метежниците.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение.  "Климатичните промени са непосредствена заплаха и ако мисля да имам деца в близкото бъдеще,..

публикувано на 28.04.24 в 14:05

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Мазни борби. Мазньо дири мазнинката

В днешната научна лекция тук ще разгледаме едно явление от българския политически живот и както винаги, анализът ни е толкова дълбок, че 5 минути не можем да изплуваме на повърхността за глътка въздух. С нашите научни лопати ние копаем сведения от библейските страници през феноменологията на Хегел чак до банкянските извори на мъдростта...

публикувано на 28.04.24 в 13:58

„Запалете свещичка, дарете живот“ - девет души дариха кръв във В. Търново

Девет кръводарители се отзоваха и дариха на Цветница в неделното училище към храма „Свети Николай“ във Велико Търново. Акцията по кръводаряване е част от националната кампания „Запалете свещичка, дарете живот“. Сътрудничеството между храма и Центъра по трансфузионна хематология е отдавна и заедно помагаме, поясниха свещеноиконом Славчо..

публикувано на 28.04.24 в 13:58
Бойко Ноев

Бойко Ноев: Русия осъществява директно терористични операции на българска територия

Русия осъществява директно терористични операции на българска територия. Това заяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат. "Това е доказано дори в някои разследвания на българската прокуратура, които не завършват вече много години . В България това е една тема, която не е популярна. За съжаление, тя не е популярна и за..

публикувано на 28.04.24 в 13:18

След изборите Борисов няма да преговаря за ново управление с Петков, Василев и Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира гора,..

публикувано на 28.04.24 в 13:12

Гърция с ПВО проект на стойност 2 млрд. евро

Гърция се превъоръжава с нови технологии по защита на въздушното пространство, съобщи министърът на отбраната Никос Дендиас. Опозиционните партии с изключение на депутатите-комунисти подкрепят плановете на правителството за отбрана. Гърция ще направи "непробиваемо" въздушното пространство на страната, заяви министърът на отбраната..

публикувано на 28.04.24 в 13:03
Кирил Петков

Кирил Петков: Трябва да счупим връзката на Борисов с Пеевски с прозрачност

Цялата ни кампания е да се върнем при хората, защото властта е при хората, не при политиците.  От Борисов нищо не зависи, от Пеевски нищо не зависи, ако достатъчно хора излязат и кажат „искаме нормални институции“. Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ и съпредседател на коалицията ПП-ДБ Кирил Петков в интервю пред..

публикувано на 28.04.24 в 12:51