Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Седемте условия към ГЕРБ са в сила, дискусията по тях продължава

Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов коментира, че седемте условия, поставени към ГЕРБ са в сила и дискусията по тях продължава. Според Иванов трябва да има разписан документ за обща законодателна промяна:

"Когато имаме обща законодателна програма, това означава, че ние заедно трябва да изработваме и да гласуваме законопроектите по нея. Когато сме се разбрали преди да стартират процедури за попълване на регулатори и контролни органи, трябва да си спазваме уговорката. Когато сме се разбрали да правим конституционна реформа, както вчера се видя, трябва да обсъдим конкретна пътна карта, така, че ние продължаваме разговора. Смятаме, че тези теми наистина са от фундаментално значение за това какъв е характерът на това управление и от тази гледна точка продължаваме и смятам, че те са много важни, да".

Христо Иванов е на мнение, че председателят на парламента трябва да свика комисията за имунитета на Бойко Борисов. Не е изключено дори да бъде сформирана нова комисия с нов състав:

"Ако председателят счита, че не може да свика тази комисия, то тогава ще трябва да я конституираме пак, но тази тема не може да остане, без да бъде разгледана. Ако няма комисия валидна, ако надделее тезата, която вие в момента споделяте, че тази комисия не може да функционира, защото не важи за нея правилото, че председателят я свиква, когато няма избран председател, какво правим? Комисия трябва да има. Темата с поисканите имунитети не само на господин Борисов, а и на всички, трябва да стигне до пленарна зала и ние трябва да се произнесем по нея".

Преди две седмици парламентът създаде временна комисия, която да реши дали да бъдат свалени имунитетите на народните представители от ГЕРБ - Бойко Борисов и Даниел Александров, Кирил Петков от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Димитър Аврамов от ДПС, поискани от бившия главен прокурор Иван Гешев. Срокът за работа на комисията е 18 юли.

В състава ѝ са включени депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане" и ДПС.

БСП и "Има такъв народ" отказаха да излъчат свои представители в комисията, която все още е без председател.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така, включително Китай, винаги, когато Путин размахва "ядрената си сабя".  Първият дипломат на Съединените щати..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия.  Според Микула удържането на града под украински контрол е нереално, като се имат предвид ресурсите и..

публикувано на 26.09.24 в 20:04

Приключва двудневната стачка на журналистите от италианския вестник "Република"

В полунощ приключва двудневната стачка на журналистите от ежедневника "Република“, който е един от водещите в Италия от 48 години насам. "Редакционният екип никога не е продавал душата си и никога няма да го направи“ е девизът на журналистите на "Република“.  Протестът е срещу собственика Джон Елкан, президент на футболен клуб "Ювентус",  а..

публикувано на 26.09.24 в 19:48

Радев за решението на ЕС за преговори за присъединяване на Албания: Логични последствия от случващото се в Скопие и Тирана

Президентът Румен Радев определи решението на Европейския съюз да даде начало на преговорите за присъединяване на Албания, но не и на Република Северна Македония като "логични последствия от случващото се в Скопие и Тирана и от политиката на правителството на Северна Македония и пътя, който те избраха". Пред журналисти в Ню Йорк, където участва в..

публикувано на 26.09.24 в 19:43

ЦИК остави без разглеждане жалба на ДПС-Доган за разпределението в СИК в Долни Чифлик

Жалба за съставите на 14-те секционни избирателни комисии в община Долни чифлик, Варненска област, доведе до спорове в Централната избирателна комисия - дали трябва да има членове и на двете фракции на ДПС. В крайна сметка с 11 гласа "за" и три "против" ЦИК реши да остави без разглеждане жалбата на независимия депутат Хюсни Адем от фракцията на Ахмед..

публикувано на 26.09.24 в 19:23

Прокуратурата настоява за по-висока присъда за Адриан Антонов

Прокуратурата настоява Адриан Антонов, признат за виновен и осъден за катастрофата на столичния булевард "Сливница" през май миналата година, при която загина младата двойка Ани и Явор, да получи по-висока присъда - не по-малко от 10 години. Това стана ясно на днешното заседание на втората съдебна инстанция - Софийския апелативен съд - която гледа делото..

публикувано на 26.09.24 в 19:13
Любчо Нешков

Любчо Нешков: Режимът на Мицкоски направи категорични разделителни линии с ЕС и НАТО

Случилото се днес е официалната точка на цялата геополитическа ориентация на сегашното управление в Скопие. Това заяви пред БНР Любчо Нешков, собственик на сайта БГНЕС. Той коментира декларацията, приета с единодушие от депутатите ни във връзка с методичното  разрушаване на диалога между Северна Македония и България и провокативните и обидни..

публикувано на 26.09.24 в 19:04