Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това, което днес се случва, е резултат от несвършената работа от предишните месеци и година"

Поли Карастоянова: В туризма разказът печели, а не някакви факти

На това правителство не му е важен туризмът, заяви тя

Полина Карастоянова
Снимка: Стопкадър, bTV

"В туризма посланията и начинът на комуникация не е просто пресъздаване на фактите, не става през сайтове и прессъобщения. Разказът печели, а не някакви факти. ... Вярно е, че се отчитат всички данни, че няма замърсяване на водите (на Черно море), че няма никакъв риск и никаква опасност за здравето на хората, но това не е достатъчно".

Коментара направи пред БНР Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм.

"Това, което днес се случва, е резултат от несвършената работа от предишните месеци и година. Туризмът е индустрия, която планира бизнес моделите до два сезона напред. Това са две успоредни линии на развитие на процесите. Едната е свързана с ангажиментите на инвеститорите, управляващите, собствениците в големите туристически комплекси. И това, което те биха могли да направят, е свършено 100% - ремонти, озеленяване, допълнителни атракции. Паралелната линия е на националната рекламна и маркетингова политика, която през последните 3 години не може да намери точната формула за осигуряване на средства, на професионална експертиза и на реализация на привлекателни, интересни, интелектуални, мащабни кампании, с които България да бъде позната и предпочитана в конкуренция с останалите туристически дестинации", коментира тя.

Според Карастоянова "на това правителство не му е важен туризмът":

"Отношението към сектора е ясно - няма такова! ... Планираните в Бюджета средства за туризма са същите мизерни 20 милиона лева, които се преповтарят всяка година. ... Три години след Covid-19 няма нито една стотинка допълнителни средства за национален маркетинг и реклама в нито един от бюджетите, с които Министерството на туризма да разполага. Няма нито една бройка за експертен екип, който да разработи нова визия - модерна, дигитална - за развитие на туризма в България".

Поли Карастоянова обясни, че в Плана за възстановяване и устойчивост на всяка една от страните, които са ни преки конкуренти в сферата на туризма - Гърция, Румъния, Хърватия, Испания и т.н. - туризмът е получил своето място с конкретни проекти и конкретни бюджети за тях:

"Ние не изоставаме. Няма ни! Няма ни на този модел на финансиране и на стимулиране. До края на 2024 г. тези държави ще реализират инвестиции от държавата в туристическия сектор за стотици мили евро. ... Българският туризъм няма да получи една стотинка финансиране от ПВУ".

Интервюто на Даниела Големинова с Поли Карастоянова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Язовири в Кипър пресъхват

Язовири в Кипър пресъхват. Специалната консултативна комисия по управление на водите обсъжда незабавното предприемане на краткосрочни и средносрочни мерки за укрепване на водната инфраструктура, съобщи министърът на земеделието и околната среда Мария Панайоту. С наближаването на лятото състоянието на язовирите предизвиква все по-голямо безпокойство..

публикувано на 22.05.24 в 05:06

Проучване на Университета в Мичиган: Юношите приемат повече от допустимата доза кофеин

Проучване на Университета в Мичиган показва, че юношите приемат повече от допустимата доза кофеин, а това може да доведе до здравословни проблеми. С течение на времето влиянието на кофеина намалява и ние започваме да увеличаваме приеманото количество, а това увеличава риска от отрицателни странични ефекти. Един от всеки четирима родители казват, че..

публикувано на 22.05.24 в 03:37

Почина бивш британски морски командос, обвинен в шпионаж за Хонконг

Във Великобритания бивш ият  кралски морски командос  Матю Трикет , който беше обвинен в шпионаж за разузнавателната служба на Хонконг,  е  почина л , съобщиха от  британската  поли ция. Трийсет и седем годишният Матю Трикет, който беше пуснат под гаранция, беше открит от човек в парк близо до мястото, където живее в Мейдънхед,  графство Баркшър ...

публикувано на 22.05.24 в 03:21

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03