Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Тагарев очаква парламентът да подкрепи декларацията за членство на Украйна в НАТО

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че очаква парламентът да подкрепи предложената от няколко политически сили декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО

"Според мен текстът е добър. Надявам се да получи максимално широка подкрепа. Има много широко разбиране, че трябва да има такъв процес на задълбочена, ускорена подготовка. Това вече се случва. Помощта, която се оказва на Украйна, е насочена не само да осигури моментните потребности за водене на бойни действия, а да гарантира, че в дългосрочен план въоръжените сили на Украйна ще постигнат много високо равнище на оперативна съвместимост с НАТО". 

Тагарев добави, че осигуряването на нова българска военна помощ за Украйна вече се организира. Посочи, че Украйна първо ще получи това, което ѝ е най-необходимо, но отново не стана ясно как какво точно ще изпраща България. Министърът на отбраната каза в отговор на въпрос, че подкрепя членството на Украйна в НАТО и че е участвал в изготвянето на националната позиция по темата

Министър Тагарев каза, че не е дискутиран въпросът за даване на гаранции за сигурност на Украйна, но не от НАТО, а от определени страни членки. Той подчерта, че на Срещата на Върха на НАТО във Вилнюс се очаква да бъдат утвърдени новите планове за действие на силите на НАТО и новата командна структура, а като част от нея се предвижда към момента да има дивизионен щаб от сухопътни войски на наша територия.

"Вече мислим за реализацията – къде и как ще бъде изграден", посочи министърът на отбраната.

По всички теми Министерството на отбраната е и в контакт с Президентството, увери още Тагарев. 

Председателстващият Комисията по отбрана Христо Гаджев съобщи, че декларацията вероятно ще бъде разгледана в парламента следващата седмица.

"Кога Украйна може да се присъедини към НАТО, естествено след края на войната, но трябва да има ясни гаранции, че това седи на масата така, както е дадената покана още 2008 година, защото поканата за присъединяване е от 2008 г., въпросът е сега вече да има и реални действия. И това нещо да бъде и българска позиция по време на срещата във Вилнюс на Върха на НАТО. Не е решение, но показва волята на парламента и общо взето дава указания на МС, или въобще на правителствените органи, без да ги задължава. Това е разликата между декларация и решение".

В Народното събрание все още няма получена информация каква точно помощ изпращаме. Христо Гаджев предположи, че е въпрос на техническо време тази информация да бъде изпратена от Министерския съвет до Народното събрание, защото става въпрос за класифицирана информация. Той каза, че не може да се "отвори" тази информация, тъй като последното служебно правителство я е засекретило и преди да се разсекрети, трябва да минат съответните срокове, записани в Закона за класифицираната информация.

Христо Гаджев каза още, че не очаква във военната помощ за Украйна, която България изпраща, да има противовъздушна отбрана.

Посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук благодари на правителството и на парламента за решенията, които са довели до предоставянето на помощ за Украйна. 

"Украинците очакват всяка стъпка, която ще ни доближи до победата. Това се прави във време, когато народът е изправен пред руската жестокост. Военните престъпления, които стават ежедневно. Тази помощ е от основно значение за нас. Приятелите и съюзниците ни помагат да поддържаме нашата вяра надежда и сила в нашата борба за справедливост, за истина. Да защитим нашето национално достойнство. И правото да бъдем суверенна държава".

Посланикът на Украйна припомни, че действията на Русия спрямо страната ѝ са в резултат на съвременната руска идеология, наречена рашизъм, която е съвременният фашизъм.

"Русия създава изкуствени военни конфликти в съседните страни, като извършва престъпление срещу човечеството, военни престъпления, икономически и политически шантаж. Година и половина пълномащабна война свидетелства, че няма граници за руската агресия. Русия продължава своя ядрен шантаж. Илюзия е това, че може да се намали ескалацията с мирни преговори. Затова е нужно осигуряването на военно-техническа помощ от Европа, осигуряването на бойни самолети. Военната индустрия трябва да подпомага военната промишленост на Украйна. Трябва да се спре помощта на Иран за Русия. Да се подкрепя украинския план за мир. Да се подкрепи създаването на специален трибунал за военнопрестъпниците, престъпниците, засилване на режима на санкциите. Да бъде подкрепен от членството на Украйна в НАТО. След две седмици във Вилнюс ще изразим своята подкрепа за членството на Украйна в НАТО". 

По публикацията работиха: Ерол Емилов, Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35