Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ удължава до 21 юли срока за подаване на заявления за субсидии за Кампания 2023

Министерство на земеделието
Снимка: Ани Петрова, БНР

От Министерството на земеделието съобщават, че срокът за подаване на заявления за субсидии за тазгодишната кампания е удължен до 21 юли.

Целта е да се даде възможност фермерите да се запознаят с промените в Стратегическия план, които се прилагат за първа година, и да имат по-голям избор на мерки за подкрепа.

Фонд "Земеделие" и Агенцията по храните ще да изготвят и поддържат на своите сайтове пълен набор от образци на документи, планове и всички нужни за кандидатстването документи.

С цел намаляване на административната тежест за фермерите е предвидено изготвяне от ДФ "Земеделие' и публикуване на образци на Плана за управление на хранителните вещества, Плана за паша, както и на документа, издаван от агроном, доказващ, че трайните насаждения са в период на плододаване.

За по-голяма яснота, във връзка с прилагането на  Екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал и зеленото торене, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се задължава да поддържа на официалната си интернет страница актуална извадка на регистрираните за пускане на пазара и употреба органични подобрители на почвата, органични торове, микробиални торове и растителни биостимуланти. Уеднаквени са и сроковете за представяне на документи за закупени сертифицирани и стандартни семена и посадъчен материал, със сроковете за представяне на документи, с които се удостоверяват получените добиви и реализираните на пазара количества плодове и зеленчуци, посочват още от земеделското министерство.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Дейли телеграф“: НАТО разработва множество „сухопътни коридори“ в случай на конфликт с Русия

НАТО разработва множество „сухопътни коридори“, за да изпрати американски войски и бронирана техника към фронтовите линии в случай на голяма европейска сухопътна война с Русия, пише вестник „Дейли телеграф“. Един от тези коридори минава и през България. Американски войници ще кацнат на едно от пет избрани пристанища в Северна Европа, предимно в..

публикувано на 04.06.24 в 19:05

Завърши най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин - 24"

Завърши най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин - 24", което се проведе едновременно на полигоните "Корен" и "Ново село". Силите на Българската армия, Многонационалната бойна група и американски военни от Националната гвардия на Тенеси разиграха отбранителна операция в национален и съюзен формат. Над 2000 военни и около 700..

публикувано на 04.06.24 в 19:03
Изпълнителният директор на Broadcom Хок Тан, който е първи според проучването на AП за заплащането на изпълнителните директори с около 162 милиона долара през 2023 г.

Колко са получили през 2023-та изпълнителните директори на водещите 500 компании в света

Изпълнителните директори на водещите 500 компании в света са получили 196 пъти повече спрямо работниците в същите компании, пише Асошиейтед прес, като се позовава на данни, предоставени от компания за информационни услуги. Миналата година разликата е била 185 пъти.  С 13 процента са се покачил компенсациите за изпълнителните директори през миналата..

публикувано на 04.06.24 в 18:57

Градушка удари Габрово, Севлиево и околните села

Градушка удари Габрово, Севлиево и селата в района. Както в късния следобед вчера, така и днес се изля силен дъжд, придружен с гръмотевици. На места ледените късове са големи колкото череши, свидетелстват жители на севлиевски села. 

публикувано на 04.06.24 в 18:55
Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) се срещна с генералния директор на Международната организация на труда (МОТ) Жилбер Хоунгбо

Социалният министър очаква безработицата да спадне до 4%

През тази година се очаква нивото на безработица в България да намалее до 4 процента, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 77 на сто. Това е посочил служебният социален министър Ивайло Иванов при разговора си с директора на Международната организация на труда Жилбер Хоунгбо в рамките на 112-ата сесия на Международната конференция на..

публикувано на 04.06.24 в 18:51
Брюксел, 4 юни 2024 г.

Земеделски производители протестират в Брюксел срещу политиките в околната среда и земеделието

Земеделски производители от няколко европейски страни пристигнаха с трактори в Брюксел, за да протестират срещу политиките на Европейския съюз в областта на околната среда и земеделието.  Акцията обаче не беше подкрепена от основните земеделски браншови организации в ЕС, които заявиха, че тя не отразява проблемите на техните членове...

публикувано на 04.06.24 в 18:30

Кметът на Босилеград е избран за седми пореден мандат

Владимир Захариев, който е кмет на Босилеград от 2001 година, е избран за седми породен мандат, сочат окончателните резултати от проведените през уикенда местни избори в Сърбия.  За Захариев и оглавяваната от него листа са гласували почти 93% от избирателите. Предстои свикване на общинската скупщина и полагане на клетва на избрания за нов..

публикувано на 04.06.24 в 18:23