Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славов ще търси отговорност от заместниците на Гешев заради "Осемте джуджета"

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Много работа предстои след оповестения вчера доклад на Европейската комисия за върховенството на правото, коментира министърът на правосъдието Атанас Славов. Той се съгласи с констатацията,  че страната ни все още не дава убедителни доказателства за преследване на корупцията по високите етажи на властта.

Славов каза това преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет, на което ще се обсъжда споменатият в доклад казус "Осемте джуджета'". В навечерието на дебата изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов изпрати доклад на Инспектората към Върховната касационна прокуратура от 2020 година, който констатира сериозни нарушения в работата по случая .

"Със сигурност трябва да има последствия. Аз ще предложа на Пленума да се извърши, задълбочена проверка по констатациите в доклада. Първо, самият факт, че този доклад три години е държан някъде е тежко дисциплинарно нарушение, най-малкото, на ръководството на прокуратурата. Говорим за екипа лично на Гешев и неговите заместник прокурори, които са имали достъп до този доклад. Част от тях продължават да са в прокуратурата - т.е. по отношение на тях някаква отговорност трябва да бъде потърсена и аз ще настоявам за това“.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диагностичен център за гръбначни изкривявания, Видин

Поне 50 деца годишно се нуждаят от оперативно лечение на сколиоза

При поне 50 деца годишно се налага оперативно лечение на сколиоза, а поне при няколкостотин се установява сериозно гръбначно изкривяване всяка година.  Това каза ортопедът д-р Станислав Балев по време на провеждащата се в София детска конференция "Аз и сколиозата".  Д-р Балев посочи, че за лекарите е проблем липсата на яснота какво предизвиква..

публикувано на 22.06.24 в 13:24

Пожар пламна в складове до бившия хлебозавод в Русе

Пожар гори в складове до бившия хлебозавод в Русе. По информация на БНТ са нанесени щети за хиляди левове. Няма пострадали хора. БТА уточнява, че пламъците са локализирани, а в опожарената сграда в момента се складира суровина за производство на пелети. Срутили са се части от покрива ѝ. Изяснява се каква е причината за пожара. Проверява..

публикувано на 22.06.24 в 12:54
Пожарникар се бори с огнената стихия в Гърция.

Пореден ден с висок риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден с висок риск от пожари в Гърция, предупреждават властите. Температурите отново се покачват до 40 градуса. Овладян е частично огненият фронт в Пелопонес.  Значително е променена обстановката в област Илия, обхваната от мощен пожар вчера, съобщиха огнеборците.  С помощта на самолети и хеликоптери са загасени активните огнища,..

публикувано на 22.06.24 в 12:54

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Трансът на разума ражда чудовища

"Нека всички колеги да излязат от транса, в който са! Да разберат, че рушиме държавата. Да бъдем отговорни към хората!" - Делян Пеевски. Трансът, това е полубезсъзнателно състояние в пространството между съня и действителността.   Съществуват такива явления като наркотичен транс или пророчески транс, което е долу-горе едно и също. Някакви..

публикувано на 22.06.24 в 12:40

Китай заплаши Европейския съюз с търговска война

Ако следите мачовете от Европейското първенство по футбол, със сигурност Ви е направило впечатление, че сред основните спонсори са много китайски компании. Например производител на електромобили.  "Сигурни сме, че до 2030 година ще оглавим европейския пазар по продажби", убеден е шефът на компанията за Европа. Създадена едва през 2003 година,..

публикувано на 22.06.24 в 12:17

Пешеходка загина при катастрофа във Велико Търново

Възрастна пешеходка е загинала при катастрофа във Велико Търново. Произшествието е станало в района на гробищния парк. Инцидентът е станал в района на завой до гробищата в града. Лек автомобил, идващ от село Беляковец, е блъснал жената, която е била по средата на пътното платно.  "Тя е загинала на място. След удара автомобилът се е..

публикувано на 22.06.24 в 12:13

Роб Уотсън: Сривът на торите ще е политическо земетресение и загуба от исторически мащаб

В Обединеното кралство управляващата Консервативна партия преживява тежки дни вече по-малко от две седмици преди парламентарните избори на 4 юли. Всички социологически проучвания напоследък предвещават пълен крах на торите и най-лошото им представяне, откакто съществуват като партия. Освен това прогнозите са, че поне половината от министрите в..

публикувано на 22.06.24 в 11:25