Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Момчилова: Монохромното говорене е първа стъпка към отказ от истината

След като има залепени етикети, да се продължи темата за т. нар. "четирихилядници", призова председателят на СЕМ

Соня Момчилова
Снимка: БГНЕС

"Журналистите се страхуват. Няма нещо по-страшно като симптом от това изплашени журналисти да преследват и удостоверяват истинността на фактите. Не съм особен оптимист. Посивяването на средата, монохромното говорене е първа стъпка към засилваща се агресия, към отказ от истината, в крайна сметка към фашизъм."

Това заяви в интервю за БНР председателят на СЕМ Соня Момчилова.

Запитана за враговете ѝ напоследък, тя посочи, че "враговете не са много, но са много шумни и медийно добре представени", а исканията за оставка председателят на СЕМ определи като "христоматиен пример за пост истина".

Момчилова изрази и своите опасения "с мръсната вода да не изхвърлим и бебето".

По темата с фалшивите новини председателят на СЕМ подчерта, че "фалшивата новина може да добие статут на истина", а да оставаш верен на истината в наши дни по думите ѝ не е лесна задача, защото, както казва Ноам Чомски, колкото по-лесно говорим за свободни медии, толкова по-перфидни начини намираме за контролирането им.

Факт чекърите са много усърдни хора, които полагат усилия да улеснят потребителите на медийна информация, но стремежът им да се позовават на надеждни източници би могъл да им изиграе лоша шега, коментира Соня Момчилова в предаването "Преди всички".

За т.нар. "четирихилядници", които Лена Бориславова от ПП анонсира преди време, Соня Момчилова изтъкна:

"За мен е много важно след като има посочени такива хора, има залепен етикет, да се продължи темата. Имаше многократно твърдения, че има доказателства – това е много сериозно обвинение срещу авторитетни  журналисти."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК прекрати процедурата срещу Варшава за върховенството на закона

Европейската комисия съобщи, че днес е решила да прекрати процедурата срещу Полша за върховенството на закона, предаде БТА. Днешното решение е само формално, отбеляза по този повод говорител на комисията, след като по-рано това намерение на ЕК получи одобрение в Съвета на ЕС. Според комисията повече няма заплаха от сериозни нарушения на..

публикувано на 29.05.24 в 13:52
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов

24-ма мъже и една жена са осъдени в област Велико Търново за домашно насилие

24-ма мъже и една жена са били осъдени през миналата година от Районните съдилища в област Велико Търново за домашно насилие. Случаите се увеличават. 52 са новообразуваните досъдебни производства във Великотърновската районна прокуратура през миналата година за домашно насилие. Статистика за тази няма, но случаите се увеличават,..

публикувано на 29.05.24 в 13:43

Анатоли Атанасов: Закъснението на един влак води до закъснение на още 5 - 6

Към 20.30 часа снощи се е нормализирало движението на влаковете на Централна гара след катастрофата на първи коловоз. Но нощните влакове от София за Бургас и Варна заминаха със закъснение с 90 – 100 минути. Това обясни в интервю пред БНР инж. Анатоли Атанасов, директор оперативна дейност в БДЖ. Тази сутрин са закъснели..

публикувано на 29.05.24 в 13:37

Задържаха мъж от Берковица, вероятно причинил смъртта свой роднина

Задържаха мъж от Берковица, вероятно причинил смъртта на 60-годишен свой роднина. По видеозаписи е установено, че ден преди да почине, мъжът е бил ударен в главата с тояга.  Полицаите от Берковица изясняват причините за смъртта .   Вчера в управлението е постъпил сигнал от сина му, който изразил съмнения за причините за смъртта на баща си,..

публикувано на 29.05.24 в 13:17

Зелен коридор за камиони със специфични товари през "Дунав мост 2"

Осигурен е "зелен коридор" за камиони със специфични товари през "Дунав мост 2" при Видин - Калафат, съобщиха от МВР.  Става въпрос за товарни автомобили превозващи бързоразвалящи се стоки, живи животни и опасни товари. По искане на България, румънската страна е увеличила броя на контролиращите служители от Данъчната си администрация...

публикувано на 29.05.24 в 13:12
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Икономическият министър поиска оставката на ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Служебният министър на икономиката Петко Николов поиска оставката на ръководството на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум". Причината са протестни действия на служителите срещу натрупани редица проблеми и с настояване за увеличение на заплатите. Министър Петко Николов е взел решение за смяната на ръководството на..

публикувано на 29.05.24 в 12:56

43 касети от новото ядрено гориво са заредени в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй"! Така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". В изпълнение на своята програма за диверсификация на ядреното гориво Централата сключи договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво...

публикувано на 29.05.24 в 12:47