Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на ражданията в "Майчин дом"

Снимка: БГНЕС

От столичната болница "Майчин дом" информират, че се увеличават ражданията в сравнение с миналата година. За шест месеца новородените са близо 1700, като родените момченца са със 100 повече от момиченцата, информират от здравното заведение. В него през тази година се раждат средно по десет бебета дневно, като до момента са се родили близо 60 двойки близнаци и едни тризнаци.

За  първите шест месеца в болницата са полагани интензивни грижи за почти 300 недоносени бебенца, като най малкото новородено е било малко над 600 грама. Болница "Майчин дом" е увеличила многократно и броя на ендоскопските операции в сравнение с миналата година. До момента са извършени над 3700 операции в заведението, което поема най тежките гинекологични случаи от цялата страна. Над 10 изключително сложни животоспасяващи АГ операции са извършени от медицинските специалисти на Майчин дом до края на миналия месец.

В последните няколко години болница "Майчин дом" се утвърди като лидер в три направления - брой раждания, извършени гинекологични операции и оперативно лечение на онкогинекологични случаи, посочват от лечебното заведение.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
АЕЦ Запорожие

"Грийнпийс" осъжда руските планове за рестартиране на Запорожката АЕЦ

От "Грийнпийс" обявиха, че категорично осъждат плановете на руската държавна ядрена компания "Росатом" и на руското правителство за рестартиране на ядрените реактори на атомната централа в Запорожие. Сред плановете е и изграждане на голяма помпена станция, която да доставя вода на атомната централа, тъй като от близо година - след..

публикувано на 20.05.24 в 09:09
Лиляна Вълчева

Проф. Л. Вълчева, "Висше образование" към КНСБ: Не може по време на успешни преговори да правиш протести

" Ние сме за отлагане на протестните действия. Не може по време на успешни преговори да правиш протести". Това заяви пред БНР  проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование" към КНСБ. Университетите обаче заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцент върху висшето..

публикувано на 20.05.24 в 08:50

БНБ пуска сребърна монета "100 години лека атлетика в България"

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "100 години лека атлетика в България". През тази година организираната атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен юбилей. Цената на монетата при пускане в обращение е 150 лева. Тиражът й е 5000 броя. Това е третата възпоменателна монета от общо шест за..

публикувано на 20.05.24 в 08:04

20 000 рози облагородяват градската среда в Плевен

В Плевен предоставят 20 хиляди рози за облагородяване на градската среда. Розите са дарение и инициативата се осъществява със съдействието на Общината и Общинския съвет. Идеята е цветята да бъдат засадени в кварталите и междублоковите пространства в града, да бъдат оформени цветни градини и розариуми по места. Доц. Иван Малкодански,..

публикувано на 20.05.24 в 08:03

В МТСП представят информация за помощните средства за хората с увреждания

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационен ден във връзка с изпълнението на проект "Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания" по Националния план за възстановяване и устойчивост. В събитието ще участва заместник-министър Лазар Лазаров. По време на форума ще бъдат представени редът и условията..

публикувано на 20.05.24 в 07:59
Метрология, измервания

Отворени врати в Института по метрология

Българският институт по метрология ще отвори врати за посетители в днешния Световен ден на метрологията от 10 до 12 ч. Ще могат да бъдат посетени националните еталонни лаборатории, в които се създават, поддържат и усъвършенстват националните еталони на България, лабораториите за изпитване, проверка и метрологична експертиза на средства за измерване...

публикувано на 20.05.24 в 07:55
Джейк Съливан

САЩ отново призоваха Израел да не допуска цивилни жертви сред палестинците

Съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан е провел разговори в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху и екипа му относно конфликта в Ивицата Газа и нуждата да бъдат сведени до минимум жертвите сред цивилното население. Това предаде Ройтерс, като позова на съобщение на Белия дом. Съливан е подчертал нуждата..

публикувано на 20.05.24 в 07:48