Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуация на хиляди жители на Ла Палма заради опасността от избухналия вчера голям пожар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди жители на Ла Палма бяха евакуирани заради опасността от големия пожар, който избухна вчера на канарския остров. Въпреки усилията на пожарникарите, огънят навлезе в националния парк "Калдера де Табуриенте".

Ла Палма е най-зеленият от всички острови на Канарския архипелаг. Преобладават предимно борови гори, бананови дървета и лозя. През 2002 година националният парк "Калдера де Табуриенте", с който се гордеят всички местни жители бе обявен за Биосферен резерват на ЮНЕСКО, заради уникалната си флора и фауна.

Сега част от нея е в пламъци, а над 300 пожарникари и войници от специалното звено на армията за борба с природните бедствия се опитват да ги потушат. Включени са и девет хеликоптера и два хидроплана, които изляха над 152 000 литра вода при 241 изхвърляния.

Расте и броят на евакуираните, които вече са над 4 255 души. Много от тях напускат домовете си с нежелание и се чудят с какво са заслужили всичко това особено след вече преживяното с изригването на вулкана Кумбре Виеха преди по-малко от две години. За тях се грижат от Червения кръст на сборния пункт в Лос Лянос.

"Нуждаем се от подкрепата на хората, за да могат професионалистите да си свършат работата, затова моля за отговорност", каза кметът на Кабилдо де Ла Палма Серхио Родригес.

Това е първото голямо изпитание и за новата изпълнителна власт на острова. Регионалният премиер Фернандо Клавихо бе избран преди 3 дни на поста, но веднага се премести от Санта Крус де Тенерифе на острова, за да ръководи дейностите около гасенето. След него пристигнаха и двама министри от кабинета му, които встъпиха в длъжност в движение, тъй като не успяха да присъстват на официалната церемония.

Това е първият голям пожар за това лято на Канарските острови и 15-тия от началото на годината за цяла Испания, което е четири пъти повече от средното за последното десетилетие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Попов

Юлиян Попов: България трябва да развие Регионален кризисен център, свързан с климатичните промени

България трябва да развие Регионален кризисен център, свързан с адаптация към климатичните промени . Това каза пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов, старши съветник на Европейската фондация за климата. " Надявам се един ден да стане това - България трябва да развие Регионален кризисен център. Защото това, което изпитва..

публикувано на 26.05.24 в 10:12
Пролетният панаир на книгата започна на 24 май и продължава до 2 юни.

Подготовка за вота, 24 май, протести - обзор на отминаващата седмица

Две седмици преди изборите институциите готвят вота 2 в 1 на 9 юни и в условията на очаквани руски хибридни атаки. 24 май - празникът, който ни обедини, но академичната общност сложи на тогите черни ленти в знак на протест и с очакване за още финансиране. Защо отново протестираха от "Ангели на пътя", столичани също не се отказват да..

публикувано на 26.05.24 в 09:54

Шестима пострадали при катастрофа на "Чепинско шосе" в София

Шестима души са пострадали при удар на два леки автомобила на "Чепинско шосе" в София тази нощ. Ранените са откарани в болница, без опасност за живота са, обясниха от МВР. Едната кола е шофирана от 18-годишно момиче, до което е пътувал 18-годишен младеж, уточниха от полицията. Разследват се причините за катастрофата

публикувано на 26.05.24 в 08:56

Драстичен спад на смъртните случаи в резултат на природни бедствия

Смъртните случаи, причинени от природни бедствия, са намалели драстично по целия свят през последните десетилетия, отчитат от научното издание "Нашият свят в данни". Необходими са обаче инвестиции, за да бъде спасен животът на още хора на фона на все по-сериозните последствия от климатичните промени. Човечеството е станало по-устойчиво..

публикувано на 26.05.24 в 08:36

Българите в Унгария вече имат свой културен и образователен център

Продължава посещението на президента Румен Радев в Будапеща. Българите в Унгария вече имат културен и образователен център, изграден със съдействието на двете държави. Новата сграда беше открита от българския държавен глава и унгарския му колега. Дружеството на българите в Унгария е създадено през 1914 година и е най-старото действащо..

публикувано на 26.05.24 в 08:07

Президентски балотаж в Литва

Настоящият литовски държавен глава и премиерът на страната ще се изправят днес един срещу друг на президентски балотаж, предаде АФП. На вота преди две седмици президентът Гитанас Науседа получи 44% от вота, а премиерката Ингрида Шимоните – 20 на сто, посочва Ройтерс. Очаква се Науседа да запази поста си, макар и с неголяма преднина...

публикувано на 26.05.24 в 07:53

Макрон на държавно посещение в Германия

Еманюел Макрон започва в Германия първото държавно посещение на френски държавен глава от близо четвърт век, предават информационните агенции. По време на тридневната си визита Макрон ще се опита да подчертае историческото значение на следвоенните отношения между двете ключови държави от ЕС Макар че френският президент често посещава..

публикувано на 26.05.24 в 07:44