Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нямам намерение да влизам в сговор с Атанас Атанасов и Асен Василев"

Вили Лилков: Моята кандидатура е отговор на възмущението срещу лидерите на десницата

"Общинските политики не са място за експерименти. Нека кандидатът на ПП и ДБ да влезе в Общинския съвет, за да се научи и да натрупа опит"

Снимка: Радио София
Нямам намерение да влизам в сговор с Атанас Атанасов и Асен Василев. Това заяви пред БНР проф. Вили Лилков, който от вчера е сред кандидатите за кмет на София на предстоящите местни избори. Той е учен, общественик и политик, който има опит в местната и законодателната власт.

Той коментира изказванията по негов адрес на двамата лидери, направени вчера в предаването на БНР "Неделя 150". 

"Господин Лилков се яви на избори за кмет на София и мисля , че спечели около 10 хиляди гласа", каза вчера пред БНР Асен Василев.

Сигурен съм, че Васил Терзиев ще спечели убедително изборите в София“, заяви пък Атанас Атанасов пред Националното радио.

"Може би лидерите на ДБ и ПП са разчели грешно моето послание. То не е отправено към ръководството на тези формации. Обръщам се към избирателите. Познавам тези хора. Работил съм за СДС и ДСБ и имам хиляди приятели в тези среди". 

От три години дясното систематично е разделяно от  лидерите на т.нар. десница по няколко начина, смята проф. Лилков. 

"Тези лидери предложиха на десните избиратели в София да подкрепят Мая Манолова на кметските избори през 2019 година. Има ли човек, който да каже, че тогавашният избор, който направих да застана срещу БСП и Мая Манолова, не е бил правилен?

През следващите години тези десни лидери предложиха на избирателите кандидатурата на Румен Радев и я подкрепиха за президент. Тогава аз дадох знак, че не трябва да се гласува за него.

Те влязоха в коалиция и управляваха с БСП.

Аз и моите приятели, с които повече от 30 години се борим за демокрация в София, не искаме да забравим тези неща. Моята кандидатура се явява като отговор на това възмущение срещу лидерите на десницата, а не срещу личността на техния кандидат"

Той опроверга твърденията, че е кандидатура на ГЕРБ. 

"Настоявам ГЕРБ да се яви със собствен кандидат, който да защити постигнатото и да отговаря за това, което е обещано, но не е постигнато в столицата".

В тази кампания ще се придържам към разговора за големите проблеми на София и няма да коментирам моите опоненти в личен план, отбеляза още проф. Лилков.

"Няма да говоря за роднините на кандидата на ПП и ДБ. Общинските политики не са място за експерименти. Нека влезе в Общинския съвет, за да се научи и да натрупа опит. Обещавам му, че заедно ще работим за столицата".

Някои от тези проблемите на града трябва да бъдат адресирани и към държавата – и от гледна точка на законодателството, и на инфраструктурата, отбеляза той. 

"Държавата трябва да помогне на столицата, а не да се държи към нея като мащеха. Дори да имаме спорове с държавните мъже, ще имаме и държавнически разговор, ако стана кмет". 

Вили Лилков коментира Петицията за провеждане на предварителни избори за общ кандидат на демократичната общност в София. 

"В момента търся подкрепа и ще проведа разговор с всички лидери в дясно. Ще изясним концепции и позиции, и ще изградим една коалиция, с която ще се явим на изборите. Ще имаме 24 кандидати за районни кметове. Ще представя листа от компетентни и подготвени хора за влизане в Общинския съвет. Не трябва да съсредоточаваме кампанията само върху личностите на кандидатите за кметове. Общинският съвет е по-важен от кмета". 

Не можех да откажа на хората от Инициативния комитет, които издигнаха моята кандидатура, призна той.

Всички жълти павета трябва да се сортират и да се провери основата, коментира още проф. Лилков.

Цялото интервю на Лора Търколева с Вили Лилков може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаният за убийството в пернишкото село Расник е привлечен като обвиняем

Задържаният за извършеното снощи убийство в пернишкото село Расник 74- годишен местен жител е привлечен като обвиняем, съобщиха от прокуратурата.  В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за неговата виновност. Повдигнато му обвинение за умишлено убийство и е задържан за срок до 72 часа. Изготвено е искане за вземане на мярка за..

публикувано на 25.09.24 в 15:23
Димитър Франтишек Петров

Дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек Петров

 По предложение на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек Петров.  Проверка, разпоредена от Сарафов след ареста на телевизионния продуцент Нико Тупарев, установи, че пред последните три години магистратът неоправдано е бавел..

публикувано на 25.09.24 в 15:23

ЕК: Страните членки сами решават да ограничат или да спрат вноса на газ от Русия

"Страните членки сами решават дали да ограничат или спрат изцяло вноса на газ по тръбопроводите или втечнен природен газ от Русия", заяви говорителят на Европейската комисия Тим Макфий. Той бе попитан дали може да се очаква Комисията да излезе с ново законодателно предложение след искането на Полша и балтийските страни за пълна забрана на вноса на..

публикувано на 25.09.24 в 15:22

88-годишна иска да е депутат от Кюстендил

88-годишна жена е кандидат за депутат в 10 МИР-Кюстендил. Жената е регистрирана от коалицията "Русофили за България". 125 са кандидат-депутатите от Кюстендилска област срещу 157 за вота на 9 юни - с 32-ма по-малко. За предстоящия вот има регистрирани 26 кандидатски листи. От тях 17 са партийни, а 9 са коалиционни. Те ще се борят за 4..

публикувано на 25.09.24 в 15:03

На пазара "Краснодар" в Бургас няма да има етажен паркинг

Одобрена от Общинския съвет на Бургас бе промяна в ПУП за терена в комплекс "Възраждане" на улиците "Дебелт", "Любен Каравелов", "Цар Калоян" и "Васил Левски", където Община Бургас планира да бъде изграден паркинг. Близо час продължи дебатът в Общинския съвет трябва или не да има многоетажни паркинги в комплекс "Възраждане". Акцентът - имало ли е..

публикувано на 25.09.24 в 14:39

Акция по линия на Европрокуратурата в Симитли

Акция се провежда в Симитли, научи БНР. Според източници от службите операцията е по линия на Европрокуратурата. В нея участват екипи на ГДБОП. В рамките на акцията се претърсват различни адреси в града. Акцията е свързана с европроект. Няма информация дали има задържани. Подробности се очакват на по-късен етап. 

публикувано на 25.09.24 в 14:21

Автоинструктори протестират срещу новите правила за придобиване на шофьорски книжки

Автоинструктори протестират в София срещу предлагани от транспортното министерство нови правила за придобиване на шофьорски книжки и дигитализирането на системата. Протестиращите не са съгласни с възможността за четири явявания на изпит в рамките на шест месеца, ако кандидатът не успее от първия път, както с пълната дигитализация на документите за..

публикувано на 25.09.24 в 14:18