Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлина Илиева: 1860 деца не са на планирани пътувания заради намалени средства от МОН

намалени от 22 млн. на 13 млн. лева от служебното правителство

"1860 деца със сигурност не са на планираното пътуване и има отказ за тях, че няма да бъдат изпратени на лагер поради липса на средства от Министерството на образованието". 

Това каза пред БНР Павлина Илиева от "Бъдеще за туризма".

Туроператори алармираха, че няма как да организират вече планирани ученически екскурзии, които не са одобрени по програма на Министерството на образованието, заради намалено финансиране. През април образователното ведомство представи програмата "България - образователни маршрути", за която можеше да се кандидатства от 2-ри юни до 16-и юли. Доста преди крайния срок обаче стана ясно, че парите са свършили, защото били намалени от 22 млн. на 13 млн. лева от служебното правителство, твърдят от редовния кабинет "Денков - Габриел". От МОН поясниха това в отговор на реакция на туроператори от обединението "Бъдеще за туризма". Те сигнализираха, че кандидатствали по програмата училища са получавали автоматични откази по електронните пощи и така вече планирани екскурзии са пред провал. В отговора на образователното министерство се уточнява, че ще работят за дофинансиране на програмата.

Илиева коментира, че неясно остава защо няма координация между регионалните управление на образованието (РУО) и МОН, защото тези управления одобряват проектите, а Министерството трябва да ги финансира:

"В един момент се оказва, че РУО е одобрило проекти и би следвало да знае каква сума има на разположение. Би трябвало да има координация с МОН, за да може да се знае това и да се одобряват толкова проекти, за колкото ще стигнат парите. За да няма излъгани деца и да има труд, който сега няма да бъде възнаграден".   

Интервюто на Лора Търколева с Павлина Илиева в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата

Руските сили се опитаха да пробият границата с Украйна с диверсионни групи. Същевременно беше засилен обстрелът на град Вовчанск, в североизточната област Харков, съобщи губернаторът Олег Синегубов. В приложението Телеграм той отбеляза, че опитите за пробив са били отблъснати и украинските сили "уверено държат позициите си и не са загубили нито..

публикувано на 10.05.24 в 12:36

БДЖ и НКЖИ започват реорганизация на движението на влаковете от гари "София" и "София - Север"

БДЖ и Националната компания "Железопътна инфраструктура" започват реорганизация на движението на влаковете от жп гарите "София" и "София-Север". По разпореждане на транспортния министър Георги Гвоздейков до понеделник трябва да да се премине към нормален режим на движение. От 7 май заради ремонт се въведоха промени в движението на влаковете..

публикувано на 10.05.24 в 12:35
Катерина Кокинова

С чадър в ръка: Животът понякога е внезапно кратък!

Флашмоб "Животът е кратък - носи си чадър" ще се състои тази вечер в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици". "В 18.55 часа ще започне събитието и ще продължи около 5 минути. Това ще бъде флашмоб – това е едно внезапно скупчване на хора. С този отживял формат, който вече е на 21 години, отбелязваме почитта си, обичта си към..

публикувано на 10.05.24 в 12:33

Общественият съвет иска в МЗ да има хора, които да отговарят за Детската болница

В Министерството на здравеопазването се обсъжда изграждането на Национална детска болница. В срещата участват министър Галя Кондева и членове на Обществения съвет за реализация на проекта. Срещата става дни след като правителството одобри построяването на голяма частна педиатрична болница в София, но след обществен и политически натиск отмени..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно с въздушна пушка във Враца

2-годишното дете, което беше простреляно с въздушна пушка във Враца, е изписано от "Пирогов". Това съобщиха от лечебното заведение.  В края на миналия месец то беше изведено от реанимация.  Детето беше транспортирано с хеликоптер от Враца на 13 април. То беше оперирано по спешност от екипа на проф. Николай Габровски веднага след като..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
„Скрит герой“

Танци и музика в Пловдив: Започва One Dance

В Пловдив днес започва 16-ото издание на Международния фестивал за танц и пърформанс One Dance. Той ще продължи до 2 юни. "Това, което се случва с фестивала, е, че той не просто представя спектакли, а вече много активно участва в създаването на спектакли, които ние копродуцираме с едни от най-големите институции в Европа. Това, което ние..

публикувано на 10.05.24 в 12:09