Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 186 години от рождението на Левски

Паметникът на Васил Левски в Карлово.
Снимка: БГНЕС

186-годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония пред най-големия паметник на Апостола и с гражданско поклонение пред монумента му в двора на Къкринското ханче.

Гражданското поклонение в двора на Къкринското ханче, където Левски езаловен, ще започне в 10.00 ч. Пред паметника на Апостола там ще бъдат поднесени венци и цветя.

В 17.30 ч.в ловешкия храм „Успение Богородично“ в кв. „Вароша“ ще бъде отслужена панихида за Апостола. От 18.00 часа започва възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в Ловеч, който е най-големия монумент на Апостола и се издига на стария квартал „Вароша“, където Левски основава първия революционен комитет.

От 19.00 ч.на откритата сцена на пл. „Т. Кирков“ в кв. „Вароша“ ще започне концерт на българската акустична група „Точка БГ“.

Къкринското ханче

Вечерта президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 186 години от рождението на Васил Левски в Карлово, където тържествената програма ще започне в 21 часа на централния площад в града. Там той като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия, ще произнесе слово и отдаде почит пред паметника на Апостола на свободата.

Рождената дата на Апостола - 18 юли е и Ден на единственото селище у нас, което носи неговото име - град Левски.

С поклонение пред паметника на великия българин - граждани и институции ще изразят своята почит и признателност към делото му  днес

Преди 78 години Левски е обявен за град, но името Левски на селището избират преди повече от век родолюбиви предшественици.

Днес е и кулминацията от празничната програма в Общината. В 10.30 ч. на централния площад молитва за здраве ще отслужи Негово високо преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий.

Ръководството на общината и жители на Левски ще се поклонят пред паметника на Левски и ще поднесат венци и цветя.

Празничната вечер включва заря проверка и концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на България.

В областния град Плевен 186-ата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в центъра на града.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас празнува Летен Никулден

Бургас празнува Летен Никулден. За първи път морският град отдава почит на Летен Св. Никола. От сутринта бургазлии и гости на града изпълниха централния площад, където през целия ден ще се приготвят рибен курбан и морски ястия. Летният Никулден е православен празник, на който се почита Св. Николай Чудотворец – небесният покровител на..

публикувано на 09.05.24 в 15:00
Борислав Сандов, Стефан Тафров, Андрей Ковачев и Илхан Кючюк

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за поколенията?

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за днешното и следващите поколения? Това беше един от централните въпроси, дискутирани в Деня на Европа от кандидати за евродепутати и млади хора в Националния студентски дом в София.  Участие в дискусията "Европейски диалог: Идеи за по-добра Европа" взеха четирима..

публикувано на 09.05.24 в 14:55
Гордана Силяновска-Давкова

Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори Кандидатът на опозицията печели втория тур на изборите с над 65% или 300 000 гласа повече от опонента си настоящия държавен глава Стево Пендаровски. ВМРО-ДПМНЕ е първа..

публикувано на 09.05.24 в 14:41

До 25 май се подават искания за вписване в избирателните списъци по настоящ адрес

До 25 май избирателите български граждани  с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места  в страната могат да подадат  писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията там .  При подаване на заявлението избирателят се вписва и в двата списъка - за..

публикувано на 09.05.24 в 14:18

"Лъжеш ли" ще гледа под лупа за неточни изказвания в предизборната кампания

Платформата "Лъжеш ли" отново ще следи за неточни изказвания по време на предизборната кампания. Изданието ще бъде седмо за платформата, която съществува от 2021 г., посочи пред БНР Даниел Янев от екипа. По думите му в страниците им в социалните мрежи тече анкета за това кои избори хората предпочитат да бъдат проследени – дали парламентарните..

публикувано на 09.05.24 в 14:10
Михаил Миков

Михаил Миков: "Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира смислена лява политика

"Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира по-смислена лява политика.  Това заяви пред БНР Михаил Миков, бивш председател на БСП, кандидат за депутат от коалиция "Левицата". "Безспорната неспособност на БСП да генерира някаква по-смислена лява политика в последните 6-7 години ни води до един упадък на представителството на левите..

публикувано на 09.05.24 в 13:51

Задържаха 21-годишен мъж за кражба на гориво от чешки тир край Монтана

Задържаха 21-годишен жител от област Видин за кражба на дизелово гориво от спрял за почивка тир край Монтана. При акцията е иззет и лек автомобил. Това е втората кражба на гориво за последните два дни. При обход на тирове, спрели да почиват на отбивка "Сухата чешма", край монтанското село Винище патрул на Пътната полиция - Монтана забелязали мъже да..

публикувано на 09.05.24 в 13:49