Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Зографски: София е приватизиран, концесиониран град

"Няма нечии избиратели априори"

Андрей Зографски
Снимка: Юлияна Корнажева

"Всеки има право да се състезава за доверието на гражданите. Няма нечии избиратели априори."

Това каза пред БНР Андрей Зографски от "Спаси София" относно предстоящите местни избори и конкуренцията, която се очертава при кандидатите на т. нар. градска десница заради обявената кандидатура на проф. Вили Лилков.

"Трябва да откачим общината от зависимостите на близките фирми. София е приватизиран, концесиониран град. Основната маса пари изтича в дейности за поддръжка. (…) От "Спаси София" направихме много сериозен компромис (заради отказа Борис Бонев да се кандидатира за кметския пост – бел. ред.) Доста мъчително беше за нас, но сме щастливи, че го направихме. В името на този град – да се освободи от тези лоши практики и да го придвижим напред", коментира Зографски в предаването "Преди всички".

Новата тикет система на Столичната община е един от най-добрите тарифни модели в цяла Европа, подчерта той и изтъкна ползите от т.нар. електронен билет за време, в рамките на който прекачванията са безплатни, макар въвеждането на новата система да е било на принципа "две напред – една назад".

Засега обаче не могат да се оценят ефектите от новата тикет система. Центърът за градска мобилност не е от най-прозрачните институции, заяви Зографски. Според него важно е колко нови пътници сме спечелили от тази нова инвестиция на стойност 100 милиона лева, която от "Спаси София" отчитат като непрозрачна.

Официално голямо преброяване на пътниците в София не е било правено от 2014 г., а ЦГМ трябва да прави това всяка година, отбеляза той.

Като изключително положителна тенденция Андрей Зографски посочи броя на годишните карти, който расте ежегодно, като за тази година ръстът е бил "драматичен".

Част от линиите минават изключително нарядко. Това не трябва да бъде допускано в толкова гъсто населен град като София, каза още Зографски. По думите му, за да слязат повече хора от колите, трябва да има алтернативи, а не само рестриктивни мерки.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03
Изглед към мястото, където беше извършено покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, Хандлова, Словакия, 15 май 2024 г.

Българските лидери осъдиха покушението срещу словашкия премиер

България категорично осъжда бруталното нападение срещу министър-председателя на Словакия. Това написа в социалната мрежа  X (Twitter) президентът Румен Радев. Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо, посочва държавният глава и добавя: "Молим се за живота на Роберт Фицо". Простреляха..

публикувано на 15.05.24 в 20:00
Давид Сукалински

България е на 17-о място в ЕС по участия в проекти, финансирани от Европейския фонд за отбрана

България се нарежда на 17 място от общо 27 държави в Европейския съюз по брой участия в проекти, които са получили финансиране от бюджета на Европейския фонд за отбрана. За периода от 2021 до 2022 г. 14 проекта с участие на 11 български организации са получили безвъзмездно финансиране от Европейския фонд за отбрана.  Европейският фонд за..

публикувано на 15.05.24 в 19:53

В Атина арестуваха мъж, издирван от Интерпол, с 14 присъди в Турция

Сътрудничество между гръцките и турските служби за борба с организираната престъпност доведе до арест в Атина на издирвано от Интерпол лице с 14 присъди в Турция. Интерпол го издирва с червена бюлетина за организиране на престъпна група, която има богат "арсенал" от престъпни дейности: трафик на наркотици и оръжие, поръчкови убийства и трафик на хора...

публикувано на 15.05.24 в 19:27