Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще излезе ли истината за скандала с бездомните кучета в Благоевград, стигнал до ЕП?

Снимка: Жоро Александров

Ще излезе ли наяве истината за скандала с бездомните кучета в Благоевград, който стигна чак до Европейския парламент

Справя ли се по хуманен начин общината с проблема на драматично увеличената популация и рецидива от така наречения "кучешки туризъм", или упоява животните, след което ги изхвърля, както твърди собственик на новинарски сайт, подал сигнал в полицията и присъствал лично на последвалата акция. 

Има ли политически сценарий за дискредитиране на кмета Илко Стоянов в предверието на местните избори и в чий интерес е той? 

В тази история за кучета и хора има много нюанси на лични отношения, политически и предизборни страсти и мрежа от зависимости, твърди кметът на Благоевград Илко Стоянов, който настоя за спешна проверка на работата на областния директор на МВР и зависимостите му с хора от престъпния свят. Съвсем различен е прочитът на обществото след огласяване на резултатите от полицейската операция, при която в багажника на лек автомобил, частна собственост, бяха открити упоени кучета от приюта в Благоевград, по документи транспортирани към ветеринарна клиника в Дупница. Четирима служители от общинския инспекторат и от приюта бяха задържани. 

Според Иван Хамбарджийски, собственик на новинарски сайт и подател на сигнала в полицията, месеци наред зад тази фасада се криела особена жестокост и упоените кучетата на практика са били изоставяни в безпомощно състояние

Прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая, а скандалът стигна до ЕП.  

С писмо до вътрешния министър и до главния прокурор евродепутати от Интергрупата за хуманно отношение и опазване на животните призовават за задълбочено разследване заради огласените случаи на системно малтретиране и жестокост към кучета в Благоевград. 

И докато в Брюксел чакат резултатите от проверките, в Благоевград хоратасъщо се разделиханадве групи. Едната е нанападнатите и нахапани от кучетата, завладели целия център на града, които настояват за радикални мерки. Над 600 са сигналите, регистрирани на горещата телефонна линия. Другата група обвинява общинската управа за жестоко отношение към животните и пълна некомпетентност и нехуманност на работещите в общинския приют.Преди дни те излязоха и на протест и попитаха – защо се упояват кучета, за да бъдат закарани до Дупница за манипулация, макар и с перфектно оформени протоколи? 

При положение че в Благоевград има пет ветеринарни клиники и още толкова кабинети, това са излишни и неоправдани разходи. Питат и специалистите, ветеринарни лекари, които преди година и половина участваха активно в кампанията по преброявяне, регистрация и кастриране на кучетата. 

На специална пресконференция по скандалния случай кметът на Благоевград Илко Стоянов бе много лаконичен за грижите към кучетата в приюта, който впрочем е единственият в областта. Няма нехуманно отношение, те са законно транспортирани за преглед и манипулации, вече са върнати в приюта и са добре. Той определи като абсолютно фалшива и зловредна новина твърдението, че общинските служители масово прилагат практиката на упояване и изхвърляне на животните извън територията на Благоевград. 

Евродепутатът Емил Радев обаче не е убеден в това с оглед информацията, стигнала до Брюксел. 

За полицейската операция, за нейната законности цел, както и за участието на подателя на сигнала като главен герой в акцията, кметът изригна и заподозря странни обвързаности между полицейски шеф, двама бивши кметове и осъждан за рекет, в предверието на местните избори. 

Извън политическите и предизборни страсти проблемът с бездомните кучета си остава и той засяга всички. Накъсан между няколко наредби, частично припознат в Наказателния кодекс и размит като отговорност и контрол, признава и кметът на Благоевград. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ООН иска младите хора да се ангажират с опазването на пчелите

Всички зависим от оцеляването на пчелите, подчертават от ООН във връзка със Световния ден на пчелите, който отбелязваме днес. Тази година темата е "Бъдете ангажирани с младежта". 20 май е рожденият ден на словенеца Антон Янша, който през 18 век полага основите на съвременното пчеларство и затова преди седем години денят е избран от ООН, за да повиши..

публикувано на 20.05.24 в 05:23

Среща на върха за "Зеления дневен ред" ще се проведе в Кипър

Първата среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър /Green Agenda Cyprus Summit/ се провежда днес в Никозия. Според правителството страната напредва към постигане на националните и европейски цели за климатична неутралност до 2050 г. Целта на конференцията е да подкрепи усилията за зеления преход в Кипър, за да стане страната "пример за..

публикувано на 20.05.24 в 04:49

Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер

Продължава спасителната операция в планините близо до границата между Иран и Азербайджан, след като в района катастрофира хеликоптер с президента на Ислямската република Ебрахим Раиси. Според иранските държавни медии летателният апарат е осъществил, цитирам, "твърдо кацане". На борда е пътувал и външният министър Хосеин Амир-Абдолахиан. Районът, който..

публикувано на 20.05.24 в 04:40
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испания отзовава посланика си в Аржентина заради изказване на Хавиер Милей

Испания обяви, че отзовава посланика си в Буенос Айрес, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей нарече съпругата на испанския премиер Педро Санчес корумпирана. Европейският съюз също се намеси в спора, като върховният представител на евроблока по външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди изказването на Милей, предаде Франс прес. Милей..

публикувано на 20.05.24 в 04:32

Обявяват резултатите от разследването на скандала със заразена кръв във Великобритания

Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на един от най-големите скандали в здравепозването, свързан със заразена кръв. Около 3000 души, получили заразена кръв от националното здравепозване през 70-те и 80-те години, вече са починали, показва официалната статистика, но истинската бройка вероятно е много..

публикувано на 20.05.24 в 03:28
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19