Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на испанската Народната партия ще се опита да направи правителство

Алберто Фейхоо, лидер на испанската Народната партия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на испанската Народната партия Алберто Фейхоо обяви, че ще се опита да направи правителство и призова социалистите на Педро Санчес и останалите политически формации да "не блокират Испания". Изявлението бе направено веднага след като стана ясно, че дясната партия (PP) печели предсрочните парламентарни избори със 136 места в Конгреса, 47 повече отколкото на предишните през 2019 г. Въпреки това Фейхоо е далеч от абсолютното мнозинство от 176 депутати и дори и да се съюзи с крайнодясната Вокс (Vox) пак няма да получи достатъчно подкрепа.

Народната партия получи над 300 хиляди гласове повече от Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) или почти 8,1 милиона. Така след седем години в опозиция тя се завръща в Конгреса като първа политическа сила, което накара Фейхоо да обяви, че ще търси подкрепа за съставяне на правителство, защото това е "легитимно, демократично и съществено искане".

"Няма премиер, който да е управлявал, след като е загубил изборите", каза той пред симпатизанти, но точно това направи Педро Санчес, който застана начело на държавата след вота на недоверие към Мариано Рахой.


По време на предизборната кампания Фейхоо твърдеше, че ще управлява сам и избягваше въпроси за възможна коалиция с крайнодясната Вокс. Сега когато стана ясно, че те няма достатъчно гласове заедно, политолози вече говорят, че е възможна и нетипична коалиция със социалистите, с които общо биха имали 258 гласа в 300-местния Конгрес. Дали това ще стане предстои да видим след днешното заседание на Националния съвет на Народната партия, на който се очаква Фейхоо да получи инструкции относно бъдещи възможни коалиции.

Междувременно двете каталунски сепаратистки партии на Карлос Пучдемон и на Пере Арагонес вече обявиха, че ако Санчес иска подкрепата им, тя ще му струва "много", защото както той иска да управлява страната си, така и те настояват да управляват своята, визирайки бъдеща независима Каталуния. Дори и да я получи обаче, социалистите заедно със Сумар (SUMAR) и баската лява партия пак не получават повече от 172 гласа, което е недостатъчно за сформиране на правителство. Това не попречи на лидера на Сумар Йоланда Диас да обяви, че започват преговори, защото страната се нуждае от прогресивно и демократично правителство.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ожесточени боеве за няколко украински села близо до границата с Русия

Продължават ожесточените боеве за контрол над няколко украински села близо до руската граница, докато руските военни се опитват да засилят атаките си в североизточната част на Харковска област. Руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили са превзели пет гранични села в Харковска област. Нещо, което се оспорва от украинска страна...

публикувано на 11.05.24 в 18:30

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя подчертава музеите като "динамични културни и образователни институции, способни да подхранват и..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Богата програма в Плевен за Европейската нощ на музеите и галериите

С богата програма Плевен се присъединява днес към инициативата Европейска нощ на музеите и галериите.  Събитията са посветени и на Празника на града, който се отбелязва на 15 май Вълнуващи и незабравими часове очакват плевенчани и гости на града. Богата програма е подготвила общината за Деня на Плевен - 15 май, чието начало е днес. На празника..

публикувано на 11.05.24 в 17:24

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства.  Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

публикувано на 11.05.24 в 17:21

Надпреварата за правопис "Бъди грамотен" започна от Габрово

Църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий беше избран за начало на тазгодишното издание на инициативата "Бъди грамотен". Надпреварата за правопис започна от Габрово. Габрово е първият град, в който екипът на Академика БГ гостува и под шатрата им на пешеходната зона в града габровци се спираха, за да проверят своите познания..

публикувано на 11.05.24 в 17:07

Екоорганизации искат с подписка да бъде публикуван докладът за измервателната система за въздуха

Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни измервателна система за въздуха. От документа се очаква да стане ясно какви са проблемите и защо не се измерват..

публикувано на 11.05.24 в 16:49

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че синът им е при тях, съобщи..

публикувано на 11.05.24 в 16:26