Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия одобри - 150 млн. лв. за ръст на заплатите в МВР, още 1,5 млн. лв. за БНР

Комисията по бюджет и финанси провежда заседание в сградата на Народното събрание - 25 юли 2023 г.
Снимка: БТА

Бюджетната комисия на НС одобри 150 милиона лева за ръст на заплатите в МВР. Възнагражденията в сектора ще се увеличат с 10%. Допълнително средства ще има НАП и Агенция "Митници".

На заседанието на комисията, на което се обсъжда на второ четене Законът за държавния бюджет, депутатите гласуваха и допълнителни 1,5 млн. лева за БНР.

Текстовете трябва да бъдат одобрени и от пленарната зала. 

По-високи възнаграждения ще има и за служителите на ДАНС, както и в правосъдната система, включително и за надзирателите и охранителите. Работещите в НАП и Агенция "Митници" също ще получат увеличение от 1 август. За БНР -  след протеста на синдикатите, бяха обещани 3,5 милиона лева допълнително над увеличението, заложено в проектобюджета на финансовото министерство. Вносителите обаче изненадващо коригираха сумата с 2 милиона лева надолу, защото става дума само за пет месеца до края на годината, както неофициално обясниха от комисията. 

По-рано бе коментиран и въпросът за връщането на част от диференцираните ДДС-ставки на нивата от преди Covid пандемията, а именно до 20%, а 9 на сто, както досега, например за ресторантьорските услуги или за собствениците на фитнес зали. Мнозинството от депутатите, както и министър Асен Василев, обаче изразиха мнение, че добре е подобна корекция да бъде направена в началото на следващата година, а не в средата на тази, тъй като това не е съвсем коректно спрямо бизнеса.

Иначе - за тази година субсидията на партиите ще остане 8 лв. на спечелен глас. Бюджетната комисия отхвърли предложението на "Има такъв народ", субсидията да бъде намалена на 1 лв. на спечелен глас.

7,5 милиарда лева е размерът на новият дълг, който може да бъде поет през цялата година, а не само до края. Това записаха още от Бюджетната комисия на второ четене в Държавния бюджет. Припомням, че още през януари служебният кабинет набра 1,5 милиарда евро обаче от международните пазари, така че - ако се поема нов дълг, той няма да е върху целия този размер. Също така в края на годината минималният размер на Фискалния резерв не може да падне под 4,5 милиарда лева. В момента той е доста повече.

Малко преди 18"00 часа депутатите излязоха във втора почивка, точно преди да започне работата по преходните и заключителни разпоредби.  До края на тази седмица всички бюджетни закони, освен тези на държавния бюджет, на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване, трябва да бъдат гласувани окончателно и в пленарната зала, защото трябва да влязат в сила от 1 август. 

НС утре най-вероятно ще започне работата по бюджетите на Здравната каса и държавното обществено осигуряване, а държавният бюджет се очаква да бъде гласуван в четвъртък.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Повече от 800 милиона европейци в 47 държави отбелязват Европейския ден на езиците на 26 септември. На този ден се честват 225-те уникални езика, които се говорят в Европа. Експерти лингвисти посочват, че наличието на такъв празник е важно, защото промотира уникалната култура и диалога. Нарастващите когнитивни способности, контактът между..

публикувано на 26.09.24 в 07:31

В НС обсъждат 4 законопроекта за промени в Закона за закрила на детето

В програмата за последния работен ден на депутатите преди началото на изборната кампания са дебати по първото четене на четири законопроекта за промени в Закона за закрила на детето.  Очаква се и обсъждане на президентското вето върху Закона за адвокатурата, свързано с така наречения особен представител.

публикувано на 26.09.24 в 07:29

Партиите и коалициите могат да направят последни промени в кандидатските листи

До днес партиите и коалициите могат да правят промени в кандидатските листи, съгласно сроковете в хронограмата на Централната избирателна комисия, припомня БТА. При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат, партията или коалицията, която го е предложила, може да предложи за регистриране друг..

публикувано на 26.09.24 в 07:27
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

САЩ, ЕС, Великобритания и други зоват за незабавно временно примирие в Ливан

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и други страни призоваха за незабавно временно примирие в Ливан на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и шиитската организация "Хизбула". Подготвеното от Съединените щати и Франция предложение, подкрепено от коалиция от съюзници, предвижда незабавно прекратяване на сраженията в..

публикувано на 26.09.24 в 07:24
Иван Кондов

Кондов участва в среща на Г-20

В рамките на общия дебат на общото събрание на ООН министърът на външните работи Иван Кондов участва в среща на Г-20, организирана от настоящото бразилско председателство на формата.  В изказването си Кондов подчерта, че поддържането на правилата, от които зависи международният ред е една от ключовите задачи, а форуми като Г-20 имат важен принос в това..

публикувано на 26.09.24 в 07:21

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 06:45

"Открий своя спорт" в Плевен

Масова спортна проява за деца и родители под надслов "Открий своя спорт" предстои в Плевен.  В нея ще се включат 30 спортни клуба от 18 вида спорт - баскетбол, карате, бокс, борба, шахмат, футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, спортна акробатика, тенис на корт и други.  От 18.00 часа в Градската градина всички желаещи могат да участват в..

публикувано на 26.09.24 в 06:41