Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Симеонов: Ако искаме да сме в еврозоната, трябва да сме готови на известни компромиси

| Интервю
Цветан Симеонов
Снимка: БГНЕС

"Това, което се случва, е добра основа за запазване на шансовете ни за еврозоната от 1 януари 2025 г.". Това заяви пред БНР председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов.

Според него на първо място трябва да се види дали бюджетът е в състояние да отвори вратите за влизане в еврозоната. Без съответните параметри в него, това няма да се случи, посочи той. 

"Механизмът за компенсация на високите цени на електроенергията изигра много положителна роля. Запазването не е заплаха към този момент за бюджета, защото цените не са толкова високи. За бюджета - всеки един в това общество трябва да реши за себе си дали иска България да върви напред с влизане в еврозоната или не. И ако отговорът е, че иска, трябва да бъде готов на известни компромиси за известно време, за да може да се наредим сред водещите държави в света, които са членките на еврозоната", коментира Симеонов в интервю за предаването "12+4". 

"Условията за бизнеса в момента, въпреки множеството недостатъци, все пак запазвайки макроикономическата стабилност, е добре за бизнеса. Добре е, защото ясно разписаните приоритети в скромната програма, оповестена на обществото, съвпадат с тези на бизнеса", каза председателят на БТПП. 

Относно международната класация по икономически показатели "България в цифри", Цветан Симеонов посочи:

"През 2022 г., която е отразена в тези 27 класации, България има незавидно място в някои от тях. В доста от класациите имаме спад. Имаме и подобрение в някои от позициите, те имат значение и важност за икономиката, но са малко по-встрани".

Подобрени позиции имаме в класацията за глобалния индекс за мира, в световния индекс на върховенството на закона, както и в индекса за свобода на печата. 

Спад се наблюдава в показателя по икономическа свобода, както и в индекса за развитие на електронното правителство.

"Нито едно от многократните повишения на заплатите в публичния сектор не беше обвързано с внедряване на електронното правителство и подобряване на дигиталното обслужване на гражданите и фирмите", отбеляза Цветан Симеонов. 

Той добави, че индексът за демокрация от гледна точка на бизнеса също е с влошени показатели. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слави Трифонов ще води листите на ИТН в Плевен и София

Лидерът на партия ИТН Станислав Тодоров Трифонов ще води листите за национален парламент в родния си град Плевен и в 25 МИР София. Там той ще се изправи срещу Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Петров-Ицо Хазарта. Председателят на ПГ Тошко Йорданов също ще води две листи - в Благоевград и във Варна. Начело на две листи застават проф...

публикувано на 04.05.24 в 17:35

Над 100 температурни рекорда във Виетнам заради горещата вълна в Азия

Повече от 100 температурни рекорда бяха надвишени във Виетнам в резултат на гореща вълна в цяла Южна и Югоизточна Азия, съобщи АФП.  В последните седмици горещо време обхвана Азия от Индия до Филипините, пише Франс прес, а в резултат на нея са нараснали случаите на сърдечни удари, а училища затварят. От агенцията допълват, че климатолозите..

публикувано на 04.05.24 в 17:00

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните за Великден забележителности в околността

В дните около Великденските празници трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село. Изградените от родовете на Момчиловци десетки параклиси са израз на дълбоката религиозност на жителите на родопското село. Карта с маршрутите към храмовете е поставена на централно място в селото, за..

публикувано на 04.05.24 в 16:58
Дрезден

В Дрезден крайнодесни пребиха политици от две партии

Германски крайнодесни нападнаха и пребиха политици на Зелената и Социалдемократическата партия в Дрезден през изминалата нощ. Атаката е станала, докато екипи на двете партии са разлепвали предизборни плакати. Политикът от германската Социалдемократическа партия Матиас Еке е бил нападнат в Дрезден в петък през нощта и пребит тежко, така..

публикувано на 04.05.24 в 16:45

500 козунака и шоколадови яйца раздадоха за Великден в Монтана

500-те козунаци получиха за Великденските празници хората от клуба на пенсионера и различните съсловни организации в града. Освен козунак за внуците имаше и по едно шоколадово яйце. Кметът Златко Живков раздаде сладкарските изделия с благопожелания за живот и здраве, мир и разбирателство.  Точно на Великден, в неделя, на откритата сцена на..

публикувано на 04.05.24 в 16:32
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Русия обяви Зеленски и Порошенко за международно издирване

Руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски и неговия предшественик на поста Петро Порошенко. В базата данни на издирваните лица на ведомството са публикувани снимките на Зеленски и Порошенко, годините на раждане и родните им места, съответно 1978г., Кривой Рог, Днепропетровска..

публикувано на 04.05.24 в 16:16
Служители на сръбската полиция  след стрелба в Дубона, Сърбия.

Сърбия почита паметта на жертвите на втората от масовите стрелби, разтърсили страната преди година

Възпоменателна програма, посветена на невинните жертви на масовото убийство недалеч от Белград, започна днес с едноминутен звук на сирени, рецитал и речи в памет на загиналите, съобщи агенция Танюг, цитирана от БТА. Днес се навършва точно една година от масовото убийство в селата Мало Орашие и Дубона, когато 21-годишният Урош Блажич уби девет и рани..

публикувано на 04.05.24 в 16:14