Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийки поставиха нов световен рекорд в плуването

Щафетата на Австралия с титла и нов световен рекорд на 4 по 200 м свободен стил
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Женската щафета на Австралия заслужи титлата на 4 по 200 метра свободен стил на Световното първенство по плуване във Фукуока (Япония) с нов световен рекорд.

Моли О'Калахан, Шейна Джак, Бриана Тросел и Ариарн Тайтмъс триумфираха на финала със 7:37.50 минути, като подобриха досегашното върхово постижение в дисциплината на друг австралийски квартет от 7:39.29 минути от 31 юли миналата година в Бирмингам (Англия). Втори на 3.88 секунди завършиха шампионките от Будапеща 2022 САЩ, а трети останаха китайските с изоставяне от 6.90 секунди.
 
Канадката Самър Макинтош защити титлата си на 200 метра бътерфлай. 16-годишната тийнейджърка беше много убедителна във финала и постави нов световен рекорд за девойки с 2:04.06 минути. Тя изпревари с 1.40 секунди австралийката Елизабет Декърс, а трета на 2.52 секунди завърши олимпийската вицешампионка от Токио 2020 Рейгън Смит (САЩ).

Австралиецът Кайл Чалмърс триумфира на 100 метра свободен стил с 47.15 секунди. Той е действащ световен шампион в дисциплината и в 25-метровия басейн. Втори завърши Джак Алекси (САЩ) с 47.31 секунди и Максим Грусе (Франция) с 47.42 секунди. Световният рекордьор Давид Попович (Румъния) се представи разочароващо за стандартите си и не успя да защити титлата си от Будапеща 2022, като се нареди едва шест за 47.83 секунди.  

Трикратната олимпийска шампионка от Токио 2020 Кайли МакКиън заслужи титлата на 50 метра гръб с нов рекорд на Океания от 27.08 секунди, като изпревари само с 3 стотни от секундата преди основната състезателка Рейгън Смит (САЩ). Това е второто злато за австралийката от шампионата, след като тя беше най-бърза и на 100 метра, където отново Смит осната със среброто.

Французинът Лион Маршан спечели на 200 метра събрано плуване с нов европейски рекорд от 1:54.82 минути, като остави повече от секундата зад себе си британците Дънкан Скот и Том Дийн, които допълват подиума. Така Маршан си осигурява трето злато във Фукуока след 200 метра бътерфлай и 400 метра съчетано плуване.   


По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Макс Верстапен

Макс Верстапен спечели квалификацията за спринтовото състезание в Гран при на Австрия

Макс Верстапен с Ред Бул спечели квалификацията за спринтовото състезание на домашната писта за отбора си в Австрия, 11-и кръг от сезона във Формула 1. Ферстапен, който бе най-бърз и по-рано днес в единствената тренировка за уикенда, спечели първата позиция, давайки най-бързо време 1:04.686 минути. Той изпревари втория Ландо Норис (Великобритания) от..

публикувано на 28.06.24 в 20:08
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна на полуфиналите в Бад Хомбург

Виктория Томова отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на трева УТА 500 в Бад Хомбург (Германия) с награден фонд от 802 237 евро.  Първата ракета на България загуби с 0:6, 6:7 (6) срещу Дона Векич след час и 41 минути. Томова игра втори полуфинал през сезона след достигането си до най-добрите четири в Рабат през май.

публикувано на 28.06.24 в 19:57
Карлос Насар

Карлос Насар постави три световни рекорда, въпреки че те няма да бъдат признати

Карлос Насар,  който ще бъде един от представителите на България на Олимпиадата в Париж, подобри три световни рекорда и спечели три златни медала по време Държавното лично първенство по вдигане на тежести в Русе.  В надпреварата в категория до 89 килограма при младежите 20-годишният Насар изхвърли 183 килограма, като по този начин вдигна с килограм..

публикувано на 28.06.24 в 17:56
Уругвайският национал Дарвин Нунес се радва на попадението си.

На Копа Америка Уругвай вкара 5 гола, Панама изненада домакина

Отборът на Уругвай направи решителна крачка към директните елиминации в Копа Америка след успех с 5:0 срещу тима на Боливия. С успеха възпитаниците на Марсело Биелса оглавиха своята група "С". Старт на головото шоу даде Факундо Пелистри, който отрки резултата в 8-ата минута, след като се възползва от центриране на Араухо. Малко по-късно в 21-вата..

публикувано на 28.06.24 в 06:33

България получава още една квота в класическата борба за Париж

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024, съобщават от БФ Борба. Това стана възможно след преразпределение на 16-те вакантни места, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите. Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-е..

публикувано на 27.06.24 в 21:50
Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза

Българка е с шанс за бронз на европейско по борба

Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза на европейското първенство по борба за кадетки в Нови Сад (Сърбия).  Националката започна убедително, побеждавайки с технически туш 11:0 полякинята Мартина Клода в категория до 46 кг, но после загуби с туш от Халиджа Азимов (Германия), след като водеше с 2:0. Представителката на Германия..

публикувано на 27.06.24 в 21:20
Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българските състезатели не успяха да спечелят отличие в първия ден на европейското първенство по джудо за кадети и за кадетки, което се провежда в "Асикс Арена" в София. С най-предно класиране е Калина Григорова, която се нареди седма в категория до 44 килограма. На старта тя загуби от сръбкинята Наталия Пролич с "вадзари". Съперничката й..

публикувано на 27.06.24 в 20:41