Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Костов: Обезлюдяването на селските райони е по-важен проблем от лобистките поправки в Закона за горите

Може да загубим много повече гора през пожароопасния сезон, отколкото от политически недомислени предложения, предупреди експертът по горите

| Интервю
Снимка: Здравка Маслянкова

Спешно придвижените предложения за промени в Закона за горите, одобрени на среднощно заседание на земеделската комисия, предизвикаха остри реакции. Поправките са лансирани от ДПС. С промените се вдига количеството дърва за огрев от държавните и общинските гори, с които правоимащите могат да се сдобият на преференциални цени, като се променя кубатурата и се отчитат плътни, а не пространствени кубически метри дървесина.  

Добре е преди местни избори политиците да не променят специализираните закони с лобистки поправки. Така е с ненужния опит за промяна в Закона за горите, смята Георги Костов, лесовъд, експерт по горите и бивш заместник-министър на земеделието.

Всяка следваща година правоимащите намаляват, защото се обезлюдяват нашите селски райони – това е много по-важен проблем, с който трябва да се занимават политиците, изтъкна той в интервю за БНР.

Община Доспат е частен случай с някаква спекулация. Изключението не може да е правило, заяви Костов по повод огласени данни за количества дървесина, които надвишават необходимите за броя домакинства в общината по данни на последното преброяване на населението. Той описа схемата, която се използва в подобни случаи:

"Дървата за огрев с 30% по-евтини от тези на свободния пазар се изпращат в град Пловдив или в заводите, които обработват подобна дървесина и тази разлика от 30% остава за тези, които са определили тези списъци и тези количества."

Средно 8 пространствени кубически метра широколистна дървесина е напълно достатъчно количество за една печка. Такъв е бил и обемът раздадени дърва за огрев средно на един правоимащ за миналата година, коментира Георги Костов в предаването "Преди всички".

Тези малко под 8 пространствени кубически метра дървесина са равнозначни на 3,8 плътни кубически метра. Така Костов уточни, че не се стига дори до полагащите се 10 пространствени куб. метра дърва за огрев.

Правоимащите домакинства са около 300 000 и не там е проблемът, подчерта бившият земеделски заместник-министър относно опасенията, че новите норми ще доведат до още по-сериозна сеч в горите.

Няма опасност да загубим нашите гори чрез подобен тип промени, защото те се управляват от образовани лесовъди, увери Георги Костов.

Той изрази мнение, че може да загубим много повече гора и природа през пожароопасния сезон, "отколкото от политически недомислени предложения".

"Вече няколко месеца гледаме невъзможни бракове, така че всичко е възможно", отговори той на въпрос възможно ли е да има договорка за подкрепа на ДПС за промените в Конституцията срещу подкрепа за промените, които Движението предлага в Закона за горите.

Снимка: БГНЕСИлина Мутафчиева от ПП-ДБ от своя страна оспори тезата, че промените обслужват интереси на ДПС.

По думите ѝ "увеличението реално е от 10 пространствени в десет плътни куб. метра."

Единият вариант за снабдяване с тези дърва за огрев на преференциални цени е т.нар. вариант на корен, когато хората сами си секат дърва за огрев със собствени нужди, а другият вариант – на склад. При влизане на всеки с резачка в гората губим международни сертификати за горите ни, каза Мутафчиева.

Има места, където заявките са повече от населението по данни на НСИ и е важно какъв е контролът – кой се включва в списъците, отбеляза тя.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01