Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече пети час депутатите обсъждат промените в Наказателния кодекс

Снимка: Ани Петрова

В последния работен ден на Народното събрание преди лятната ваканция депутатите обсъждат на второ четене общ законопроект за изменения на Наказателния кодекс. Основните групи промени са свързани с нови наказания при шофиране след употреба на алкохол и наркотици и при трафик на мигранти. В законопроекта са заложени изменения в още шест раздела на Наказателния кодекс.

Вече пети час депутатите обсъждат промените внесени от МС, ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и БСП, обединени от седем законопроекта в един общ за окончателно гласуване, в който са близо 80 предложения, внесени между двете четения. Още в началото се стигна до спорове за начина на разискванията, стигна се до прекъсване на заседанието и свикване на председателски съвет.

След него се реши разискванията да продължат текст по текст. Мнозинството отхвърли предложението на Любен Дилов от ГЕРБ за отлагане на окончателното обсъждане за септември, въпреки мотивите на Дилов:

"Изключително важни неща, засягащи съдбата на милиони хора, искате с лека ръка, след три заседания по 8-9 часа и едно от близо 24 часа да ги приемем днес и тук".

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова остро се възпротиви:

"Можете ли да излезете отвън да го кажете на майките и на бащите на убити деца от дрогирани шофьори? Три месеца ги лъжете. Всеки ден са тук и чакат нашето решение, а вие: "Дайте сега да го оставим за септември", за да идете на море".

До този час в пленарната зала са подкрепени само една четвърт от предложенията.

Към предвидените наказания при престъпления, извършени по расистки и ксенофобски подбуди, депутатите включиха и такива, свързани със сексуалната ориентация. Бяха одобрени и поправките за завишаване на санкциите за престъпления, свързани с детската порнография.

Мнозинството инкриминира разпространението на файлове от торент сайтове, но само тези, които нарушават авторското право с цел финансови облаги.

От ИТН и от "Възраждане" изразиха недоволство от подкрепеното предложение, внесено от ПП-ДБ, като изразиха опасения, че може да се стигне до преследване на широк кръг от хора, само ако децата им по случайност споделят подобен файл.

Тошко Йорданов от ИТН:

"Всяко едно дете в тази страна в момента е престъпник, включително и родителите му. И това нещо преследване не този, който доставя, не е сайтът, от който може торента да се закачи и да свали филмите, а преследва този, който е цъкнал на това - потребителят".

В пленарната зала тепърва предстоят окончателните разисквания по промени в Наказателния кодекс, с които се въвеждат строги наказания за ограничаване на войната по пътищата и тези, които засягат наказанията за трафик на мигранти.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън за решението на съда: Това е опасен прецедент

Американският президент Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния съд, което дава на бившия президент Доналд Тръмп частичен имунитет от наказателно преследване. Байдън каза, че решението подкопава "върховенството на закона" и е "ужасно лоша услуга" за американците. „Тази нация е основана на принципа, че в Америка няма крале...

публикувано на 02.07.24 в 04:38

Голяма част от Перник ще е без вода заради авария

Половин Перник ще бъде без вода днес заради авария, съобщиха от местното ВиК дружество. Водоподаването се преустановява тази сутрин в 8:00 часа. До отстраняването на аварията вода няма да има в централната градска част и в кварталите "Профилакториум", "Калкас", "Могиличе", "Варош", "Драгановец", "Проучване", "Бела вода", "Стара чешма" и "Радина..

публикувано на 02.07.24 в 04:35

Кипър ще подпомогне малки и средни предприятия с над 14 млн. евро

Субсидии общо за 14,4 млн. евро ще бъдат дадени на малки и средни предприятия в Кипър за развитие на кръгова икономика. От днес предприемачите могат да кандидатстват за финансиране по новата правителствена програма, която е включена в националния План за възстановянане и устойчивост. Чрез грантовата схема ще бъдат подкрепени съществуващи и..

публикувано на 02.07.24 в 04:31
Изглед към сградата на британския парламент

Министърът за Северна Ирландия ще се кандидатира за нов лидер на консерваторите

В Обединеното кралство министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър заяви, че според него консерваторите ще загубят общите избори на 4 юли и че той смята да се кандидатира за нов лидер на партията след вота. Стив Бейкър поясни, че намерението му да стане лидер на торите не цели да оказва натиск върху Риши Сунак да се оттегли от поста, а просто да го..

публикувано на 02.07.24 в 04:27

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59