Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леко покачване в цените на храните на едро

Снимка: Ани Петрова

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, леко се покачва през последната седмица на юли - с 0,99 на сто до 2,127 пункта, предаде БТА. Равнището на ИТЦ в началото на годината беше 2,316 пункта. След това достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта в първата третина на март. Миналата година индексът се понижи в края на юни до 2,039 пункта и задържа сравнително ниско ниво до края на септември.

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

През седмицата спад в цената се наблюдава при зеленчуците, с изключение на краставиците и картофите, които се проследяват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Оранжерийните краставици поскъпват с 9,7 на сто до 2,26 лв. за килограм, а картофите - с 0,8 на сто до 1,20 лв. за килограм. Най-много поевтиняват зеленият пипер - с 13,4 на сто до 2,07 лв. за килограм, оранжерийните домати - с 10,1 на сто и се търгуват по 2,41 лв. за килограм, и морковите - с 9,1 на сто и се купуват по 1,49 лв. за килограм. Цената на зелето също пада - с 5,6 на сто до 0,85 лв. за килограм. Зелената салата остава без промяна в края на седмицата и се продава по 1,26 лв. за брой. 

За първа седмица от ДКСБТ отчитат цената на прасковите, които поевтиняват с 0,4 на сто в края на седмицата и се продават по 2,39 лв. за килограм. Кайсиите поскъпват с 1,9 на сто до 2,62 лв. за килограм. Ябълките от внос се вдигат с 9,6 на сто до 2,05 лв. за килограм. По-евтино се продават лимоните - с 1,1 на сто до 2,79 лв. за килограм, и бананите - с 1,8 на сто до 2,74 лв. за килограм.

Цената на кравето сирене се понижава с 1,6 на сто и то се продава по 11,19 лв. за килограм, а на кашкавал тип "Витоша" - с 1,3 на сто до 17,08 лв. за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) остава без промяна в края на седмицата, като кофичка от 400 г. се купува за 1,13 лв., а прясното мляко (3 процента масленост) поевтинява с 0,9 на сто и се продава по 2,14 лв. за литър. 

Пилешкото месо отстъпва минимално - с 0,3 на сто до 6,57 лв. за килограм.

Цената на яйцата (размер М) не се променя и те се купуват по 0,32 лева за брой на едро. Оризът също остава без промяна и се купува по 3,20 лв. за килограм. Лещата поскъпва с 0,7 на сто до 4,13 лв. за килограм, а зрелият фасул - с 3,8 на сто до 4,09 лв. за килограм. 

Захарта прибавя 0,4 на сто до 2,42 лв. за килограм. С 3,1 на сто по-евтино се продава брашно тип 500 - по 1,27 лв. за килограм.

Олиото понижава стойността си с 2 на сто и се продава по 2,94 лв. за литър в пластмасова бутилка, а пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 3,1 на сто и се търгува по 2,54 лв. за брой.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С над 8% ще поскъпне природният газ през юни

С малко над 8% ще се повиши цената на природния газ през юни, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Предложението на "Булгаргаз" от 16 май е обсъдено от регулатора на открито заседание днес.  По думите на Иванов цената ще се повиши от близо 55 лева на мегаватчас през този месец - на 59,55 лева през юни...

публикувано на 30.05.24 в 11:44
Граничен контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти“

Гърция предвижда скорошно отваряне на ГКПП "Рудозем - Ксанти"

Според гръцкия министър на транспорта Христос Стайкурас скоро ще отвори граничният пункт Рудозем - Ксанти. Нов скоростен път ще свързва Гърция с България. Проектът е приоритетен за транспортните връзки в Евросъюза, заяви Стайкурас. Връзката между Ксанти и Рудозем е пред приключване. На гръцка територия отсечката е 8 километра. Във..

публикувано на 30.05.24 в 11:36
Мария Павлова

Министър Павлова с призив: Новият Закон за съдебната власт да бъде добре обмислен и обсъден

Служебният правосъден министър Мария Павлова призова финалният вариант на Закона за съдебната власт,  който трябва да бъде приет по силата на Шестата поправка в Конституцията, да е добре обмислен и широко обсъден. Според Павлова към изработването на нов устройствен Закон за съдебната власт не трябва да се пристъпва с припряност, каквата - по..

публикувано на 30.05.24 в 11:01
Изглед към сградата на британския парламент

Лейбъристите водят убедително преди вота на Острова на 4 юли

Британският парламент беше разпуснат в 2 ч. снощи българско време заради предстоящите предсрочни избори на 4 юли. Започва предизборната кампания за попълване състава на 650-местната долна камара на британския парламент. Сондажите показват солидна преднина на Лейбъристката партия пред управляващите в момента консерватори, които управляват вече..

публикувано на 30.05.24 в 11:00

В Германия обмислят частично връщане на задължителната военна служба

Германският министър на отбраната Борис Писториус възнамерява частично да върне военната служба. "Ако има недостиг на доброволци ще трябва да има елементи на задължение", каза министърът. Писториус не се отказва от намеренията си да възобнови поне частично срочната военна служба за момчетата. "Крайно време е да променим нашата отбранителна..

публикувано на 30.05.24 в 10:35
 Едгарс Ринкевичс

Латвия: "Стена от дронове" трябва да бъде издигната на границата на НАТО с Русия

"Стена от дронове" за наблюдение на границата на НАТО с Русия трябва да бъде издигната срещу използването на миграцията като "оръжие" от Путин, както и за предпазване от други възможни провокации, заяви в ексклузивно интервю за вестник "Таймс" латвийският президент Едгарс Ринкевичс, разяснявайки вече набелязаните планове за мярката. Ринкевичс е на..

публикувано на 30.05.24 в 10:26

Ще купи ли България къщата на Димитър Талев в Прилеп?

Служебното правителството е възложило на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп.  Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп Решението е взето на вчерашното оперативно заседание на кабинета, съобщават от правителствената..

публикувано на 30.05.24 в 10:13