Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Епохата на американската хегемония е пред закриване. Новият глобален хегемон ще е Китай"

Валентин Вацев: Действителният конфликт е Русия-САЩ, всичко останало е дълбоко вторично

Вацев издаде книгата „Актуалността на миналото“

| Интервю
Валентин Вацев
Снимка: Ани Петрова

"Разпадът на глобализацията е определящ за нашето време. Очаквам да се появи новият глобален хегемон и това е Китай. Епохата на американската хегемония е пред закриване". Това обясни пред БНР Валентин Вацев. Той коментира актуалните политически събития и разбирането на историята в книгата си „Актуалността на миналото“, която вече може да бъде открита в книжарниците.

"Има две идеи за разбиране на миналото. Според едната - това, което е било, вече няма да се повтори. Това е идеята за историята като река и като килер, пълен с вехтории.

Аз поддържам обратната концепция. Миналото е вечно актуално и продуктивно. Историците се интересуват от възможността да прочетат в него белезите на бъдещето. Аристотел казва ,че бъдещето е подобно на миналото".   

Имам чувството, че в България историята  е осъдена да се повтаря на кратки цикли, отбеляза още Вацев.

"Българската история не е спираловидна, а е направо циклична.  Например националните катастрофи. Идеята е да не се състои модернизация, а когато се състои, тя да е насилствена. Българите сякаш са осъдени да изживяват своето историческо време на цикли. Може би причината за това са лошо научените уроци от миналото". 

Важно място в книгата, според Вацев, заема диалогът му с Мартин Карбовски. Друга важна тема е философският трактат за негативността на съзнанието. Текстът за ролята на азбуката също е важен.

"Книгата е обединена от общата мисъл, че миналото е живо. Но понякога обществата не са готови да поемат поуките от историята си".

Бъдещият свят ще е с много тежки противоречия, предрече той.  

"Това ще е свят с множество локални конфликти. Студента война започна отново. Медиите живеят в своето военно положение".

Българското общество се движи назад във времето - към епохата на единствената истина, смята Валентин Вацев. 

"Това е светът на 1984 година. Тези неща са описани в т.нар. антиутопии".

Той вижда в украинската война началните залпове на трета гореща война, която ще ескалира извън територията на Украйна.

Действителният конфликт е Русия-САЩ, всичко останало  е дълбоко вторично, посочи още Вацев.

"В САЩ има могъща военно-политическа групировка, обединена в безброй центрове, идеологически централи и научни институти. Те изразяват интересите на действителната американска власт в момента – властта на военно-промишления комплекс плюс тази на мега корпорациите. Става въпрос за едно невидимо ядро, което контролира по-голяма част от световния финансов оборот. Това са силите на войната. 

Русия противопоставя идеята за БРИКС. Това  е различна културна и геополитическа реалност.

Но въпросът за властта в Русия не  е решен. Там се борят не личности, а обществено-политически и икономически групировки". 

Цялото интервю на Петър Волгин с Валентин Вацев може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 4 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за събиране на кворум се регистрираха само 117 народни представители. Час и половина отнеха усилията..

публикувано на 21.05.24 в 21:06

Парламентът отново не успя да започне второто си извънредно заседание

И вторият опит за започване на свиканото за тази вечер извънредно заседание се оказа неуспешен. Парламентът не успя да събере кворум, след като се регистрираха само 117 депутати. За да бъде открито заседанието, са необходими 121 гласа. Последният трети опит за събиране на кворум е насрочен за 20:45 часа. Второто за деня извънредно заседание е с..

публикувано на 21.05.24 в 20:36
Разселени палестинци живеят в разрушено училище на UNRWA, след като са се евакуирали от град Рафах, Хан Юнис, Ивицата Газа, 19 май 2024 г.

Раздаването на храна в Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност

Раздаването на храна в палестинския град Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност, обявиха от Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). . Доставката на медикаменти е спряла още преди 10 дни, поради прекъсването на трафика през пропускателните пунктове откъм Египет и Израел. Към днешна дата работят само 7 от общо 24..

публикувано на 21.05.24 в 20:15

Разрушен е последният руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети

От украинската армия съобщиха, че при операция през почивните дни са разрушили последния руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети, предаде Ройтерс.  По последна информация на генералния щаб на украинската армия става дума за ракетния кораб "Циклон" от проекта 22800, който бил базиран в Севастопол.  Плавателният съд е бил поразен през нощта на 19 май...

публикувано на 21.05.24 в 20:09

Парламентът не събра кворум за второто за деня извънредно заседание

Народното събрание не успя да събере кворум, за да даде старт на второто за деня извънредно заседание. Регистрираха се 111 народни представители. Народното събрание ще заседава извънредно за втори път днес Председателстващата заседанието Росица Кирова даде почивка и насрочи  заседанието да продължи в 20:15 часа.  Кирова запозна народните..

публикувано на 21.05.24 в 19:59

Пореден протест срещу новата организация на движението в центъра на столицата

И тази вечер жители на центъра на София се събраха на протест, заради наложената от столична община нова организация на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен". По късно ще бъде блокирано движението по бул. "Патриарх Евтимий", като ще се пропускат само автомобили на градския транспорт и линейките.  Венцислав Банчев,..

публикувано на 21.05.24 в 19:31
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Не се очакваше престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел да бъдат сложени на едно ниво

Не се очакваше на едно ниво да бъдат сложени престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел. Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков във връзка с  поисканите от главния прокурор на Международния наказателен съд заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и..

публикувано на 21.05.24 в 19:26